Oko sveta

Raj u Istočnoj Srbiji: Šta sve treba obići u blizini Homoljskih planina?

Komentari

Autor: Tila Milenović

14/11/2021

-

08:47

Raj u Istočnoj Srbiji: Šta sve treba obići u blizini Homoljskih planina?
Wikipedia/Тајга,Suncocvet,ZoranCvetkovic, Prinskrin/Youtube/Na Dohvat Ruke - Copyright Wikipedia/Тајга,Suncocvet,ZoranCvetkovic, Prinskrin/Youtube/Na Dohvat Ruke

veličina teksta

Aa Aa

Na istoku Srbije, nalazi se oko pedeset planina neobične prirodne lepote, od kojih nijedna nije viša od hiljadu metara. Neke od njih čine i Homoljske planine, koje u sebi čuvaju prelepe predele, pećine, vrela i vodopade.

Ove planine pripadaju Karpatsko-balkanskoj grupi i smeštene su između Mlavske kotline na zapadu i izvorišnih delova Gornjeg Peka na istoku. Dostižu prosečnu visinu od oko 900 metara, a najviša tačka, vrh Oman iznosi 962 metra.

Planine su bogate gustom šumom, kao i mnogim rečnim izvorima, koji se spuštaju sa padina. U okolini ovog bisera na istoku zemlje, nalaze se mnoge destinacije, koje je vredno posetiti u bilo kom periodu godine.

Planinarenje na Homoljskim planinama

Na Homolju postoje dve planinske staze koje vode do vrhova Malog i Velikog Vulkana – jedna je šumska, a druga stenovita.

Ipak, početnicima se savetuje da koriste stazu koja vodi kroz šumu, naglasio je za Euronews Srbija sportski planinski vodič Srđan Cicmil.

Unsplash

 

"Kod česme Četiri lule kreću dve staze. Posle dolaska na vrh može se istim putem vratiti do česme, pored koje se nalazi restoran sa izvanrednom pastrmkom, ili suprotnim smerom do Banje Ždrelo", rekao je Cicmil za Euronews Srbija.

Prelepa priroda i neobični reljef, koji je obično karakterističan za mnogo više planine, obično oduševi turiste, kao i sjajan pogled sa vrhova planine.

"Po mom mišljenju, Homolj ima sve uslove da postane nacionalni park", ističe Cicmil.

Manastiri u okolini planine

Na obroncima i padinama Homoljskih planina i u klisuri reke Mlave nalaze se ostaci brojnih manastira iz srednjeg veka. Do danas su tu ostali manastiri: Trška crkva kod Žagubice, Gornjak, Sv. Trojica i Reškovica kod sela Ždrelo.

Ipak, možda najupečatljiviji, zbog neobične arhitekture, jeste kompleks manastira Blagoveštenja.

Manastir nije tačno na Homolju, već na Gornjаčkoj klisuri, a mnogi putnici su ga verovatno uočili na putu Petrovac – Žаgubica koji vodi ka Krupajskom vrelu.

Ruševine manastira Blagoveštenje i jedne isposnice u pećini, nalaze se pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Wikipedia/Suncocvet

 

Prirodni biseri u okolini Homoljskih planina

Žagubičko vrelo ili poznatije vrelo Mlave predstavlja veoma bitnu turističku atrakciju, koja je smeštena u jugoistočnom delu Žagubičke kotline.

Prinskrin/Youtube/Na Dohvat Ruke

 

Krupajsko vrelo, koji se zaista smatra specijalnom oazom mira u Srbiji, nalazi se južno od Homoljskih planina. Predstavlja najjače i najveće kraško vrelo u Srbiji. Pod zaštitu Srbije stavljeno je prvi put 1979. pod nazivom Prirodni hidrološki spomenik.

Priroda i neobično tirkizna voda je do te mere očarajavuća, da o ovoj destinaciji kruži i jedna legenda. Priča tvrdi da su Homoljske planine "progutale" veliku količinu zlata koje je sakriveno u Zlatnoj pećini na samom dnu Krupajskog vrela i da ga čuva vodeni duh Tartor.

Pored toga male bisere Homolja čine i vrelo Male Tisnice, Suvodoslo i  Izvaričko vrelo.

Na jugoistočnom delu Homolja se nalazi Preras Samar, odnosno kameni most u dolini reke Perast, dok na severozapadu postoji sličan fascinantan prirodni most od stene Osanička prerast , koji iznosi pet metara, a do njega se može samo kada je vodostaj nizak.

 

Na južnom delu planina se takođe nalazi fascinantan vodopad Veliki Buk ili Lisine, visok čak 25 metara. Pre nego što su otkriveni mnogi vodopadi na Staroj planini, Veliki Buk se smatrao najvećim u Srbiji.

Vrh Štubej i pećine Homolja

Iako je Oman "kapa" Homoljskih planina, drugi najviši vrh i veoma popularna destinacija za planinare jeste Štubej, do koje takođe vodi više staza.

Na putu ka Štubeju moguće je skrenuti ka selu Ravničte, gde se nalazi Ravništarska pećina.  Ukupna dužina njenih pećinskih kanala iznosi više od 600 metara, a kroz Ravništarku protiče i potok Ponorac koji izvire u Bisinoj pećini.

Na putu dalje ka Stubeju put vodi pored Vodopada Siga. Sa drugog najvećeg vrha homoljskih planina pruža se zaista sjajan pogled, a u povratku, posetioci često idu drugom trasom do naselja Ceremošnja gde se nalazi i istoimena pećina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja