Oko sveta

Magični predeli u komšiluku: Šest bisera u Bosni i Hercegovini idealnih za aktivan odmor

Komentari

Autor: Tila Milenović

26/10/2021

-

22:07

Magični predeli u komšiluku: Šest bisera u Bosni i Hercegovini idealnih za aktivan odmor
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bosna i Hercegovina, zapadna "komšinica" Srbije, obiluje brojnim magičnim predelima – vodopadima, jezerima i nacionalnim parkovima koji i dalje nisu postali predmet masovnog turizma. Upravo te lokacije mogle bi da posluže kao zanimljive kratke jesenje turističke destinacije - nisu daleko od Srbije, a ideli su za aktivan odmor i turiste koji vole rekareaciju u prirodi.  

Država pokrivena planinama i šumama, bogata biljnim i životinjskim svetom, turistima, a posebno planinarima, može mnogo toga da ponudi.

Izdvojili smo šest interesantnih i privlačnih destinacija u Bosni i Hercegovini, koje bi verovatno privukle pažnju putnicima željnim odmora i rekreacije u prirodi.

1. Vodopad Kravica

U Hercegovini kod grada Ljubuškog, nalazi se jedinstvena prirodna lepota koju je izgradila voda reke Trebižat. 

Vodopad Kravica jedan je od omiljenih izletišta lokalnom stanovništvu i sjajno kupalište tokom leta, idealna je destinacija u svakom periodu godine.

Vodopad širok 120 metara ima oblik poput kruga, i pada sa visine od 28 metara. U svakom periodu godine zbog velikih promena vegetacije koja ga okružuje ovo mesto, pruža različita i jedinstvena iskustva.

Posetioci mogu da se opuste u vožnji biciklom, kao i u planinarenju i uživanju u raznolikoj prirodi.

profimedia

 

2. Štrbački buk

Štrbački buk, 24 metra visoki vodopad na reci Uni, po svojoj lepoti jedinstven je ne samo u Bosni i Hercegovini već i u ovom delu Evrope.

Ceo Nacionalni park Una jedinstven je po svojim prirodnim lepotama, smaragdnoj reci i zelenilu, te podseća na predele karakteristične u Škotskoj ili na Islandu.

Buka slapova očaravajuće deluje na sve posetioce, a ljubitelji adrenalina mogu da isprobaju i rafting u ovom parku.

profimedia

 

3. Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska najveći je nacionalni park u Bosni i Hercegovini koji je pokriven živopisnim šumama, livadama i pašnjacima.

Park obuhvata široko planinsko područje u južnom delu države, a najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić (2.386 m), nalazi se na području parka.

Pored raznolike prirode park krase i brojna jezera, svako od njih jedinstveno na svoj način: Donje i Gornje Bare, Crno jezero, Belo jezero, Štirinsko jezero...

profimedia

 

4. Prokoško jezero

Prokoško jezero smešteno je na planini Vranici i leži na 1.636 metara nadmorske visine te oko njega posetioci mogu da uživaju u čistoj netaknutoj prirodi.

Ovaj mali biser ušuškan planinama i simpatičnim malim vikendicama s jedne strane, veoma je popularno među putnicima.

profimedia

 

5. Jajce

Grad Jajce smešten u centru države poznat je širom sveta zbog 20 metara Plivskog vodopada koji se nalazi u njegovom središtu.

Ovo je verovatno jedini vodopad u svetu koji se nalazi u centru grada i to ga čini specifičnim i jedinstvenim. 

Grad Jajce, sa svojim interesantnim položajem i prelepom kamenom tvrđavom, sam je po sebi interesantan i vredan celodnevnog obilaska, a dok posetioci lutaju uskim ulicama gotovo svuda ih prati žubor vode.

profimedia

 

6. Vrelo Bune

Kod Blagaja na samo sedam kilometara od Mostara nalazi se Vrelo Bune, malo turističko-istorijsko mesto koje se često naziva i "hercegovačkim blagom".

Izvor reke Bune u podnožju litice, najupečatljiviji je prizor u Blagaju, te nije ni čudno što su pored vrela "nikli" brojni restorani i kafići.

profimedia

 

Kristalno čista voda i mali mirni slapovi karakterišu ovo vrelo, kao i činjenica da Blagaj obično broji oko 200 sunčanih dana u godini.

Komentari (0)

Putovanja