Sezona

Ideje za jesenji raspust: Ovo su idealna mesta u Srbiji za odmor sa porodicom

Komentari

Autor: Tila Stanković

23/10/2021

-

16:34

Ideje za jesenji raspust: Ovo su idealna mesta u Srbiji za odmor sa porodicom
Ideje za jesenji raspust: Ovo su idealna mesta u Srbiji za odmor sa porodicom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Iako je leto odavno prošlo, prirodni biseri Srbije baš sada, tokom jeseni, dolaze do pravog izražaja u periodu kada lišće počinje da žuti.

Određene destinacije je najbolje posetiti upravo u jesen. Baš tokom jesenjeg raspusta je pravo vreme da pobegnete od gradske vreve, stoga smo izdvojili tri planine koje su idealan izbor za celu porodicu.

Iskoristite prijatne jesenje dane i provedite ih u prirodi uz zanimljive aktivnosti i predivne šetnje sa porodicom.

Rudnik

Najviša planina u Šumadiji nalazi se na oko 100 kilometara od Beograda kod Gornjeg Milanovca. Planina Rudnik predstavlja čvorište između slivova Zapadne Morave, Velike Morave i Kolubare, a čini je devet vrhova i veoma je bogata šumama.

Ova destinacija je poznata po natpisu "Srpski Holivud" koji se smatra jednim od omiljenih izletišta meštana, a na istom vidikovcu nalazi se velika ljuljaška sa koje se pruža fascinantan pogled.

U podnožju planine postoji i etno selo, a odnedavno mladi parovi mogu da se fotografišu i kod novopostavljene platformi na kojoj piše "I love you". Tokom uživanja u netaknutoj prirodi, u okolini planine može da se poseti nekoliko arheoloških nalazišta, na kojima deca i odrasli mogu bolje da se upoznaju sa drevnom istorijom našeg područja.

Divčibare

Takođe na samo 100 kilometara od Beograda, na planini Maljen, nalazi se prelepa oaza mira i prirode koja je tek u prethodnih nekoliko godina postala popularna za šire mase. Gradsko naselje Divčibare idealno je za romantično ili porodično jesenje putovanje. 

Samo naselje smešteno je na oko 38 kilometara od Valjeva, a omiljeno je putnicima koji su željni odmora u prirodi. Na Divčibarama je stalno naseljeno svega oko 200 ljudi, te je mesto veoma simpatično.

Iz Divčibara polazi nekoliko pešačkih staza koje nisu preterano izazovne, a najpoznatija je ona koja vodi ka Crnom vrhu. Za decu bi verovatno najzanimljiviji bio avantura park na Maljenu, gde mogu da učestvuju u brojnim zanimljivim i aktivnim programima. Pored toga u okolini ovog mesta nalazi se nekoliko manastira: Pustinja, Lelić i Ćelije.

Fruška Gora

Jedina vojvođanska planina takođe može biti idealna destinacija za produženi vikend, tokom kog lako može da se kombinuju rekreacija, odmor, planinarenje i kulturni sadržaji. 

Možda najpoznatije izletište Fruške Gore je Stražilovo, mesto gde je sahranjen pesnik Branko Radičević i do kog vodi prelepa, ali pomalo strma šumska staza. Tokom šetnje kroz šumu posetioci mogu da nauče mnogo toga o lokalnoj vegetaciji zahvaljujući tablama postavljenim pored staze.

Osim ovoga, Fruška Gora poseduje i izuzetnu kulturnu vrednost zahvaljujući skupini verskih objekata čarobne arhitekture i velikog istorijskog značaja. Naime, dobro je poznato da se na ovoj planini nalazi 16 srednjovekovnih manastira.

A iako je više nije vreme za kupanje, tokom šetnje turisti, a posebno ljubitelji pecanja, mogu da obiđu i neke od brojnih jezera na toj planini, kao što je na primer Bašenovačko, Sotsko ili jezero Bruje Erdevik.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja