Oko sveta

"Zemlja vulkana" koju često nazivaju i državom od 45 minuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.S.

22/09/2021

-

07:57

"Zemlja vulkana"  koju često nazivaju i državom od 45 minuta
"Zemlja vulkana" koju često nazivaju i državom od 45 minuta - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Najmanja zemlja u Centralnoj Americi, Salvador ima najstariju prestonicu u toj regiji. Često je nazivaju "zemljom vulkana" i državom od 45 minuta, a prva je u svetu uvela bitkoin kao zvaničnu valutu.

Iako na prvi pogled Salvador deluje kao bilo koja druga centralnoamerička zemlja, ona ipak krije interesantne i veoma unikatne atrakcije.

Salvador je najmanja zemlja u Srednjoj Americi koja se proteže na oko 21.000 kvadratnih metara na obali Tihog okeana.

Budući da je Salvador relativno mali često ga nazivaju i državom od 45 minuta, jer putnicima ne treba više vremena da stignu od jedne atrakcije do druge.

Država vulkana

U Salvadoru postoji više od 100 vulkana, od kojih je oko 20 aktivnih. Na 2.381 metru nadmorske visine, Santa Ana je najviši vulkan u zamlji kog meštani nazivaju i "Planina majka".

Zato nije ni čudno što su vulkani vidljivi i na zastavi države.

Dve plave linije zastave predstavljaju Atlantski i Tihi okean koji okružuju Centralnu Ameriku, a bela pruga simbolizuje mir.

Na grbu, u sredini zastave ilustrovano je pet vulkana koji predstavljaju pet država Ujedinjenih provincija Centralne Amerike, piše "Big seven travel".

Pixabay

 

Raj za ljubitelje istorije

U Salvadoru postoji pet arheoloških parkova: Siuatan, Hoja de Seren, San Andres, Kasa Blanka i Tazumal.

Prekolumbijske ruševine Maja u Tazumalu najvažnije su arheološko nalazište u državi. Okupacija Tazumala počela je oko 1200. godine pre nove ere, a na ovoj destinaciji posetioci mogu da se upoznaju sa kulturom, religijom i načinom života tog drevnog naroda.

Arheološki lokalitet Hoja de Seren takođe je iz doba Maja. Smatra se da je ovo naselje bilo zatrpano posle erupcije vulkana. Arheolozi su uspeli da iz nekoliko metara debelog sloja pepela iskopaju veći deo sela.

Iskopano je oko 70 građevina koje najverovatnije datiraju iz 9. veka pre nove ere.

Najstarija prestonica

San Salvador je glavni grad Salvadora, i najstarija je prestonica u Centralnoj Americi.  Španski konkvistador Pedro de Alvarado ga je osnovao 1525. godine.

Salvador je inače bio španska kolonija narednih 300 godina.

Pixabay

 

Sjajna destinacija za surfere

Od aprila do avgusta veliki talasi Tihog okeana pogađaju obale Salvadora. Često i šest metara visoki talasi idealni su za vešte surfere.

Najbolja plaža za surfovanje definitivno je El Tunko, udaljena samo na 45 minuta vožnje od glavnog grada.

Unsplash

 

Bitkoin kao zvanična valuta

Od 7. septembra ove godine Salvador je postao prva država u svetu koja je uvela bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, pored i ranije korišćenog američkog dolara.

Predsednik Salvadora Najib Bukele smatra da bi taj potez mogao da pomogne da državi u nepretku i razvoju.

Komentari (0)

Putovanja