Novosti

Jedini kiosk brze hrane sa Mišlenovom zvezdicom ostao bez prestižne oznake

Komentari

Autor: CNN

06/09/2021

-

10:56

Jedini kiosk brze hrane sa Mišlenovom zvezdicom ostao bez prestižne oznake
Šef Hon Meng u svom kiosku u Singapuru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kiosk brze hrane u Singapuru, jedini kom je dodeljena Mišlenova zvezdica, izgubio je ovu prestižnu oznaku.

Kiosk "Hoker Čan" koji je osnovao Čan Hon Meng, postao je poznat po jednostavnom, ali izuzetno ukusnom jelu od piletine i rezanaca sa soja sosom, koje je koštalo samo 2,5 dolara. Zahvaljujući toj đakoniji Mišlenov vodič za restorane 2016. godine po prvi put je jednom kiosku dodelio čuvenu zvezdicu.

Međutim, novi vodič za Singapur više ne uključuje Hon Mengov kiosk, koji je u međuvremenu postao franšiza i proširio se na više lokacija u Singapuru, kao i na Tajland i na Filipine.

"Šef Čan Hon Meng prirpemao je svoj čuveni pirinač sa piletinom u soja sosu od 2009. godine sa tajnom recepturom i metodom pripreme koja se nije promenila od osnivanja 'Hoker Čana'. On je oduvek verovao da njegova hrana treba svakodnevno da se priprema od svežih sastojaka i da jela ne treba da se pripremaju u centralnoj kuhinji. Nadamo se da ćemo razumeti zašto nas je Mišlenov vodič izostavio iz ovogodišnje liste. Međutim, takođe razumemo da svako ima svoje mišljenje kad je reč o izboru hrane. Mi ćemo nastaviti da pravimo ukusne i priuštive obroke, jer je to naša vizija i misija", saopšteno je iz lanca restorana za CNN.

profimedia

 

Dok su neki hvalili kuvara Hon Menga zbog toga što je uspeo da od skromnih početaka izgradi veliki lanac restorana, drugi su mu zamerali pad kvaliteta jela, otkako je počeo da otvara nove ispostave.

Gastronomski stručnjak iz Singapura KF Sitoh smatra da je Mišlen doneo ispravnu odluku. Sitoh, koji je bio dugogodišnji prijatelj pokojnog putopisca i kuvara Entonija Bordejna, smatra da budućnost restoranske scene u Singapuru zavisi od mnogo više činilaca.

"Uz dužno poštovanje, Mišlen treba da se drži svojih ključnih snaga i podrže restorane, jer im je sada pomoć najpotrebnija", smatra on.

Singapur, kao i svaka druga zemlja na svetu, pretrpela je snažan udar na turizam tokom pandemijske godine. Ipak, visoka stopa vakcinacije podstakla je vlasti da polako vraćaju u život gastronomsku scenu.

Mišlen, koji je u vlasništvu istoimenog proizvođača automobilskih guma, jedna je od najtajanstvenijih publikacija na svetu. Imena njegovih urednika i saradnika su dobro čuvana tajna.

Mišlen brend postao je toliko cenjen, da su neki šefovi spremni da idu i na sud, kako bi došli do svoje zvezdice.

Tako je francuski kuvar Mark Vejrat tužio Mišelin 2019. zato što je njegovom čuvenom restoranu "La Maison des Bois" oduzeo jednu od tri zvezdice koje je imao, tražeći da misteriozni kriterijumi kompanije postanu transparentniji. Ipak, izgubio je tužbu. 

Komentari (0)

Putovanja