Novosti

Australija polako ukida zabranu putovanja: Kako na to reaguju državljani koji žive u inostranstvu?

Komentari

Autor: Euronews

30/09/2021

-

15:12

Australija polako ukida zabranu putovanja: Kako na to reaguju državljani koji žive u inostranstvu?
Australija polako ukida zabranu putovanja: Kako na to reaguju državljani koji žive u inostranstvu? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Australijski premijer Skot Morison najavio je ukidanje 18-mesečne zabrane putovanja. Za mnoge Australijance koji žive van zemlje ovo biti prvi put od početka pandemije da mogu da se vrate svojim kućama.

Međutim, ovo popuštanje mera neće važiti za strance, već će prilikom ulaska putnika u zemlju svi morati da budu u sedmodnevnom karantinu.

Taj karantin će važiti za stanovnike onih zemalja u kojima su građani primili obe doze vakcine protiv koronavirusa, a stepen vakcinisanosti iznosi 80 odsto.

Građani zemalja koje ne ispunjavaju ova pravila neće moći da uđu u Australiju.

profimedia

 

Koje će australijske države prve ukinuti zabranu?

Prva država za koju se očekuje da će ukinuti zabranu je Novi Južni Vels, a nakon nje sledi Viktorija, piše Euronews.

"Ako ste potpuno vakcinisani cepivom koju naše vlasti smatraju efikasnim i bezbednim, moći ćete da uđete u zemlju uz karantin kod kuće. Hotelski karantinski sistem za Australijance koji su se vratili je već zastareo. Ako ste potpuno vakcinisani, trebalo bi da budete u karantinu kod kuće" rekla je premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan.

Promena u međunarodnoj politici putovanja dogodila se ranije nego što se očekivalo. Većina je mislila da zabrana neće biti ukinuta pre leta 2022. godine. Međutim, ova ublažavanja su bila moguća zbog toga što su Novi Južni Vels i Viktorija veoma brzo dostigli stopu vakcinacije od 80 odsto.

Unsplash

 

"Nikada nismo predvideli brzinu kojom će se to dogoditi", primetila je Beredžiklijan.

Dok se neke australijske države otvaraju za međunarodna putovanja, druge će verovatno i dalje ostati zatvorene.

Šta kažu Australijanci u inostranstvu

"Ja već dve godine nisam bio u Australiji, nisam mogao da budem tu kada mi je baka umrla, niti kada mi se bratanac rodio. Mnoge velike trenutke sam propustio u životu mojih prijatelja: venčanja, rađanja dece, seljenje", rekao je Kampel, koji trenutno živi u Londonu, a iz Melburna je.

On se nada da će moći da se vrati kući do Božića.

"Uspela sam da ostanem u kontaktu sa prijaljeima. Ipak nemogućnost da se vratim u Australiju je bio najstresniji doživljaj mog života," kaže Kejt iz Viktorije, koja je takođe trenutno u Londonu.

Izlazak iz lokdauna

Australija je imala neke od najstrožih i najdugotrajnijih epidemioloških mera.

Novi Južni Vels, Viktorija i australijska prestonica tek su počeli da ublažavaju stroga ograničenja zatvaranja.

"Reći ću vam šta je zatvaranje tih granica učinilo - spasilo je više od 30.000 života u Australiji. Takođe smo preduzeli mere kako bismo sačuvali ljude i naša ekonomija se snažno vratila, čak i sa ograničenjima koja sada imamo", rekao je premijer Australije.

Komentari (0)

Putovanja