Oko sveta

Osam zemalja u koje možemo bez ikakvih uslova - ne traže negativan test, a ni potvrdu o vakcinaciji

Komentari

Autor: Tara Tomović

09/10/2021

-

21:21

Osam zemalja u koje možemo bez ikakvih uslova - ne traže negativan test, a ni potvrdu o vakcinaciji
Osam zemalja u koje možemo bez ikakvih uslova - ne traže negativan test, a ni potvrdu o vakcinaciji - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Od početka pandemije bilo je malo zemalja koje su građane Srbije puštale na svoju teritoriju bez ikakvih uslova i provera vezanih za kovid-19. Mnoge od njih bile su upravo zemlje u okruženju - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Mađarska.

Od navedenih zemalja iste uslove zadržale su samo Mađarska i BiH dok su ostale usled pogoršanja epidemijske situacije u našoj zemlji pooštrile mere ulaska koje se uglavnom zasnivaju na sertifikatu o vakcinaciji, potvrdi o preležanoj bolesti ili negativnom PCR ili antigenskom testu.

Ipak, zanimljivo je da, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, na svetu postoji tek osam zemalja koje građane Srbije puštaju bez ikakvih uslova u zemlju - dakle, ne traže ni potvrdu o vakcinaciji, a ni negativan test. Od tih zemalja dve se nalaze u našem okruženju dok su preostalih šest interesantne destinacije, od kojih su neke izbor onih koji vole egzotične destinacije.

U nastavku pročitajte u kojih osam država na svetu možemo bez ikakvih uslova.

Mađarska

Budimpešta je od prestonice Srbije udaljena tek oko 300 kilometara, a noćenje za dve osobe krajem oktobra iznosi u proseku 60 evra, što ovaj grad čini idealnom city-break destinacijom za vikend ili praznike.

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

BiH

Bosna i Hercegovina jedna je od omiljenih destinacija srpskih turista, a jedno od obaveznih odredišta jeste i Mostar u kojem noćenje u motelima i apartmanima u proseku košta 30 evra za dve osobe. Ljubitelji Sarajeva morali bi da izdvoje deset do dvadeset evra više za noćenje u prestonici BiH krajem oktobra, dok su cene smeštaja na Jahorini nešto više u toku ski sezone i praznika.

Svakako za koju god destinaciju u BiH da se odlučite, treba znati da državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu ili tranzitiraju kroz zemlju, ali samo ako direktno ulaze iz Srbije. 

Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da poseduju negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova; ili potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo kovid-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

pixabay

 

Meksiko

Od pre nekoliko godina zemlja sombrera, Brzog Gonzalesa, tekile i tortilje postala je jedna od omiljenih egzotičnih destinacija srpskih turista. Putovanja se obično izvode od početka novembra, pa do sredine februara, a cene aranžmana po osobi se kreću u proseku 1.100 evra. 

Stoga je dobra vest da državljani Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na koronavirus.

Po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika.

Jamajka

Pošto naše agencije ne nude previše aranžmana za Jamajku, a vrlo je teško kombinovati posetu u sopstvenoj režiji, stoga i cena opravdava zašto je tako teško doći do ovog egzotičnog karipskog ostrva. Doček Nove 2022. godine kreće se od 2.550 evra po osobi, a putuje se preko Frankfurta, te obilaze najlepši lokaliteti u trajanju od 12 dana.

Državljani Srbije mogu slobodno da uđu na Jamajku. Pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu: www.visitjamaica.com.

pixabay

 

Kostarika

Na daleku Kostariku trenutno je moguće otići samo u sopstvenoj režiji, a državljani Srbije mogu da uđu bez ikakvih uslova. Cene smeštaja u nekom od rizortova u atraktivnim letovalištima kreću se u proseku od 80 do 120 evra. Avionske karte pak, koštaju nešto više (oko 800 evra) i zahtevaju presedanje u nekom od evropskih gradova da bi se došlo do prestonice Kostarike San Hozea, odakle morate organizovati prevoz do željene destinacije.

Neophodno je popuniti digitalni obrazac "Pase de salud", dostupan na adresi salud.go.cr i međunarodno putničko medicinsko osiguranje koje može biti kupljeno i na Kostariki.

Putničko osiguranje koje nije izdato od strane kostarikanskih osiguravajućih kompanija mora biti na engleskom ili španskom jeziku i obuhvatati sledeće elemente: validnost polise tokom posete Kostariki, pokrivene medicinske troškove u slučajevima kovid-19 u Kostariki (i to za najmanje 50.000 USD) i minimalno pokriće od 2.000 USD za produžene troškove smeštaja zbog pandemije.

pixabay

 

Pakistan

Državljanima Srbije je takođe dozvoljen ulazak u Pakistan. Na aerodromu se kontroliše temperatura, a za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu. U slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima.

Osim navedenih zemalja građani Srbije slobodno mogu da putuju još u Palau i Centralnoafričku državu.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Putovanja