Sezona

Savršen vikend u Budimpešti: Kako za dva dana upoznati istoriju i kulturu Mađarske obilazeći prestonicu?

Komentari

Autor: Tila Stanković

25/10/2021

-

07:13

Savršen vikend u Budimpešti: Kako za dva dana upoznati istoriju i kulturu Mađarske obilazeći prestonicu?
Savršen vikend u Budimpešti: Kako za dva dana upoznati istoriju i kulturu Mađarske obilazeći prestonicu? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska prestonica sa devet mostova na obali Dunava idealna je vikend destinacija tokom jesenjih meseci. Kultura, eklektična arhitektura, tragovi burne istorije, popularna mađarska gastronomija i jedinstveni barovi u napola srušenim starinskim zgradama, obećavaju sjajan dvodnevni provod.

Budimpešta je udaljena od Beograda na oko 400 kilometara, a ukoliko gužve na granici nisu velike automobilom se stiže do nje za pet sati.

Državljani Srbije trenutno mogu da uđu u Mađarsku bez ikakvih kovid dokumentata tako da je trenutno prava prilika svim putnicima koji do sada nisu obišli ovaj evropski grad da im se posvete barem dva dana.

Centrom Budimpešte se može smatrati Trg Deak Ferenc u petom kvartu. Tu posetioci odmah mogu da vide panoramu "Budabest Eye", a pored njega se nalazi poznata Vaci ulica, slična beogradskoj Knez Mihajlovoj. Pešačka ulica je prepuna prodavnica i kafica te je jedna od poznatijih destinacija za turiste.

Ukoliko se od glavnog trga krene ka severu, na samo par stotina metara nalazi se fascinantno zdanje Bazilika svetog Stevana mađarskog izgrađena u neoklasicističkom stilu 1905. godine. Bazilika je poznata po svojim zvonima, svako posvećeno nekom svecu, od kojih jedno doseže težinu od devet tona. Pored toga što izgleda fascinantno, kako spolja tako i iznutra, još jedna pozitivna strana ovog zdanja jeste što je posetiocima omogućeno da se popnu na terasu na vrhu, sa koje se otvara neverovatan pogled na grad.

Unsplash

 

Bazilika "gleda" na reku Dunav, tačnije na Lančani most, jedan od najlepših među svih devet koji povezuju Budim i Peštu. Nažalost, svi turisti koji u narednom periodu posete Budimpeštu neće moći da vide ovaj most u punom sjaju jer je trenutno pod rekonstrukcijom. Ipak, to ne sprečava turiste da, na drugi način, pređu na budimsku stranu grada.

Naime, sa desne strane mosta postoji jedna mala stanica za brodić koji za samo 500 forinti, odnosno oko 160 dinara prevozi putnike do Budima.

Sa druge strane reke, otvara se mnogo bolji pogled na najpoznatiji simbol ovog grada – zgradu Parlamenta. Izgradnja Parlamenta je simbolično označila hiljadugodišnjicu dolaska Mađara na ovo područje otvaranjem 1896. mada je zapravo i završen 1904. godine. Zanimljivost ove zgrade jeste što na sebi ima, manjih i većih, tornjeva koliko i dana u godini – 365.

Unsplash

 

U Budimu postoje dve atrakcije koje su zaista vredne posete: Budimski dvorac i Ribarski bastion.

Bajkoliki izgled kula, vidikovac koji gleda na grad i možda najlepša crkva Budimpešte čine Ribarski bastion. Sedam tornjeva ove neogotičke terase predstavljaju sedam plemena koja su se doselila na ovo područje 896. godine i koja su osnovala Mađarsku. Ime potiče od pijace riba koja se tu nalazila tokom srednjeg veka. Nadomak Ribarskog grada može da se vidi prelepa Crkva svetog Matije podignuta u 14. veku.

Pixabay

 

Budimski dvorac, kraljevska palata sagrađena u 13. veku, nezaobilazna je atrakcija. Pored toga što izgleda fascinantno spolja, u njemu se nalazi Mađarska nacionalna galerija i Muzej istorije grada Budimpešta. Dvorište u dvorcu je zatvorenog tipa, a jedna prostrana terasa ga povezuje sa Ribarskim bastionom, koji je udaljen od dvorca oko pet minuta šetnje.

Pixabay

 

Povratak u Peštu je moguć preko upečatljivog Mosta slobode. Poste toga u Pešti postoji još nekoliko atrakcija vrendih poseta. Takav je poznat Trg Heroja, kompleks spomenika velikana mađarske isktorije.

Pored tih spomenika nalaze se i Muzej lepih umetnosti i Muzej savremene umetnosti, a u neposrednoj blizini je i Zoološki vrt.

Unsplash

 

Iza njega se prostire veliki Gradski park, poznatiji kao Liget, kog krasi Dvorac Vajdahunjad. Taj dvor je zapravo kopija sličnog zdanja u Transilvaniji a podignut je 1896. godine povodom Milenijumske izložbe.

U parku se nalazi i Sečenji termalna banja, idealna za odmor i rekreaciju.

Gastronomija i noćni život

Naravno, u brojnim restoranima u centru Budimpešte turisti mogu da isprobaju tradicionalne mađarske recepte kao što je gulaš, paprikaš ili specijalna pohovana palačinka. Ipak, oni koji ne žele da odvoje previše novca za hranu na svakom ćošku mogu da pronađu giros, hamburger ili picu, po povoljnoj ceni.

Budimpešta je puna manjih restorana brze hrane te svako može da otkrije sebi odgovarajuće mesto.

Što se noćnog života tiče, Budimpešta je izuzetno ponosna na svoje "kafane u ruševinama". U centru grada postoji nekoliko lokala koji su od stare građanske zgrade pretvoreni u barove. Nekadašnji stanovi su sada prostorije za đuskanje ukrašene najneobičnijim predmetmetima, poput unikatnih slika, bicikla na zidu, ili bezbroj malih nalepnica. Gotovo nijedan sto ni stolica ne izgledaju isto u ovim kafanama. Ipak, rustični izgled je samo dekoracija, i cene u ovim kafićima nisu najpovoljnije.

profimedia

 

Još jedan interesantan kafić, koji ipak može da se svrsta u luksuzne jeste New York Cafe. To je lokal u kom su nekada sedeli velikani mađarske književnosti 20. veka, a veruje se da je Ferenc Molnar u tom kafiću napisao poznati roman "Dečaci Pavlove ulice".

Svi koji su željni poslastice u gradu mogu da kupe "kurtoš kolač" ili odžak kolač, za samo 500 forinti (160 rsd). 

Cena putovanja

Za dve osobe na dva noćenja moguće je pronaći smeštaj u blizini centa od 5.000 do 10.000 dinara u zavisnosti od potreba putnika. U Mađarskoj ne postoje naplatne rampe na autoputu već je potrebna vinjeta koja košta otprilike 1.200 dinara.

Cene goriva su iste kao u Srbiji, a za put u oba smera, u zavisnosti od vozila i potrebno je između 7.000 i 9.000 dinara.

Komentari (0)

Putovanja