Oko sveta

Duh južnjaka, fudbal i najstariji restoran na svetu: Šta sve treba videti u Madridu?

Komentari

Autor: Tila Stanković

20/10/2021

-

07:14

Duh južnjaka, fudbal i najstariji restoran na svetu: Šta sve treba videti u Madridu?
Duh južnjaka, fudbal i najstariji restoran na svetu: Šta sve treba videti u Madridu? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Prestonica Kraljevine Španije smeštena u centru Pirinejskog poluostrva – Madrid jedna je od najvećih evropskih metropola. Tragovi burne i raznolike istorije, prelepa arhitektura i autentični duh grada uspevaju da oduševe sve posetioce.

Budući da je Španija jedna od malobrojnih država u Evropi u koju građani Srbije mogu da putuju pod uslovom da su vakcinisani, poseta gradu koji odiše istorijom i kulturom mogao bi da bude sjajan program ove jeseni.

Madrid je jedan od najsunčanijih glavnih gradova u Evropi, te nije iznenađujuće da se trg na kom se nalazi nulta tačka zove Kapija sunca, osnosno Puerta de Sol. Na trgu iz kog se račva u 10 ulica, stoje dva izuzetno značajna spomenika.

Ispred kuće pošte, nalazi se spomenik kralja Karlosa III od Španije, vladara iz 18. veka. Na drugoj strani trga može da se vidi, verovatno zanimljivija statua medveda koji bere voće sa drveta, što je ujedno i simbol celog grada. Spomenik medveda i drveta jagode "El Oso i el Madrono" je skulptura iz druge polovine 20. veka, koja predstavlja grb Madrida.

Unsplash

 

Medved koji se proteže tražeći voće na drveću, simbol je otpornosti i snage. Prvobitno Madrid je nosio naziv Ursa, što na latinskom znači "medved". Medvedi su navodno naseljavali mnoge madridske šume u kojima je raslo drveće na kojima raste plod sličan jagodama - planika.

Najstariji restoran i tradicionalna madridska kuhinja

Drugi značajni trg vredan posete jeste Plaza Major koja čuva tragove Madrida iz perioda kada nije bio glavni grad, te kraj u okolini trga karatkerišu uske krivudave ulice sa kaldrmom.

Nedaleko od ovog trga nalazi se i najstariji restoran na svetu koji neometano radi na istom mestu od 1725. godine.

Euronews/Tila Stanković

 

Sobrino de Botín je najstariji je restoran na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda koji i dalje uslužuje mušterije i predstavlja tradicionalnu madridsku kuhinju.

Izvanredna jagnjetina i kvalitetno vinu u kojima je nekada uživao i slikar Ernest Hemingvej i dalje se služe u ovom restoranu.

Ipak, iako ručak u ovom restoranu ne mogu sebi da priušte svi posetioci, to ne znači da ne mogu da se upoznaju sa jedinstvenom španskom kuhinjom. Tapas, predjelo koje predstavlja pohovano meso, ribu ili sir uz određeni sos i pivo idealno je osveženje posle celodnevnog lutanja po gradu.

Euronews/Tila Stanković

 

Takođe, iako Madrid nema izlaz na more njegovi meštani vole da konzumiraju ribu, te je veoma popularno i relativno jeftino jelo rabas - pohovana lignja koja se često služi i u sendviču.

A kao poslasticu gotovo na svakom ćošku turisti mogu da probaju čuros, pecivo koje se obično umače u preliv od čokolade.

Obilazak muzeja

Jedan od najpoznatijih slikara 20. veka Pablo Pikaso proveo je veliki deo svog života u španskoj prestonici, te nije iznenađujuće da su brojna njegova dela, poput slike "Gernika", nalazi u muzeju kraljice Sofije. Pored toga u muzeju posetioci mogu da vide dela Salvadora Dalija, Huana Griza i Žuana Mira. 

Pored toga Madrid je dom jednog od najpoznatijih i najznačajnijih evropskih muzeja – Prado, u ​kom se čuvaju najvrednije svetske kolekcije umetničkih slika.

Euronews/Tila Stanković

 

Možda najpoznatija slika jeste "Male dvorske dame" (1656) koja se smatra remek-delom španskog slikara Dijega Velaskeza. 

Na slici je prikazano nekoliko likova u velikoj sobi u kraljevskoj tvrđavi u Madridu tokom vladavine kralja Filipa IV. Pored nekoliko ljudi, u pozadini slike je Velaskez sam sebe naslikao.

AP/Bernat Armangue

 

Najlepši vrtovi Madrida

Nedaleko od muzeja Prado nalazi se par El Retiro koji se prostire na 125 hektara. Osim što ima ulogu jednog od zelenih pluća grada, u parku se nalazi veliko veštačko jezero, gde je često omogućena plovidba čamcem.

Iako je ovaj park idealan za odmor, rekreaciju ili piknik, znatno fascinantniji deo grada je na glavnoj železničkoj stanici koja nosi naziv Atoča.

Naime, unutar stanice, iz koje polaze vozovi za sve krajeve države, nalazi se jedan tropski vrt. Nakon renoviranja stanice između 1984. i 1992. godine, Atoča se sastoji od dva dela starog i novog. Dok se novi deo koristi za železnički saobraćaj, kod starog terminala je posađeno oko 7.000 tropskih biljaka.

Euronews/Tila Stanković

 

Palacio Real de Madrid

Palacio Real de Madrid odnosno kraljevska palata je zvanična rezidencija španske kraljevske porodice u Madridu, mada se zapravo koristi samo za državne ceremonije. Palata sadrži 3.418 soba, što je čini najvećom palatom u funkciji u celoj Evropi.

Kralj Filip VI i kraljevska porodica ne žive u ovoj palati, već u skromnijoj Zarzuela palati na periferiji grada.

Palata je otvorena za javnost, kada se ne održavaju ceremonije.

Euronews/Tila Stanković

 

Prestonica fudbala i košarke

Glavni grad Španije odiše sportom, naročito fudbalom. Fudbalski klub Real Madrid trenutno je najtrofejniji evropski klub sa čak 13 trofeja Lige šampiona, što je za čak šest više od prvog pratioca, italijanskog Milana. Kada je u pitanju košarka, Real takođe prednjači po titulama u Evropi sa tačno 10 osvojenih Evroliga.

Nedaleko od centra grada nalazi se stadion "Santjago Bernabeu", a do njega je vrlo lako doći jednom od linija metroa. Pored Reala, Madrid je dom još jednog od evropskih fudbalskih velikana, Atletika. 

Popularne "jorgandžije" su najveći rival Realu i trenutno svoje utakmice igraju na stadionu "Vanda Metropolitano", novom zdanju na periferiji glavnog grada. Svakako da je poseta ovom objektu vredna pažnje.

Komentari (1)

Putovanja