Oko sveta

Misteriozni Uzbekistan postaje atraktivna turistička destinacija: Spoj tradicije i modernosti oduševljava putnike

Komentari

Autor: Euronews

26/09/2021

-

20:05

Misteriozni Uzbekistan postaje atraktivna turistička destinacija: Spoj tradicije i modernosti oduševljava putnike
Misteriozni Uzbekistan postaje atraktivna turistička destinacija: Spoj tradicije i modernosti oduševljava putnike - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Misteriozni Uzbekistan, zemlja bez izlaza na more s gotovo polovinom kopna pokrivenim pustinjom i sa 33 miliona stanovnika u Centralnoj Aziji, polako počinje da otkriva svoje tajne zapadnim posetiocima.

Duž Puta svile, drevne mreže trgovačkih puteva koji su povezivali Kinu sa Evropom, Uzbekistan krije brojne interesantne znamenitosti od kojih su mnoge priznate od strane Uneska.

Gradovi širom države, poput Taškenta, Samarkanda, Buhara i Hive, ove godine slave 30 godina nezavisnosti od Sovjetskog Saveza.

Obilazak Uzbekistana je jednostavan zahvaljujuci brzim železničkim vezama koje su skratile vreme putovanja o jedne fascinantne destinacije do druge.

Kako bi privukla strane posetioce tokom pandemije koronavirusa, uzbekistanska vlada nudi svakome ko se zarazi koronavirusom tokom odmora 2.558 evra da pokrije medicinske troškove ukoliko putuju u okviru turističke grupe.

Ulaz bez vize je moguć ukoliko putnici ne provode u državi više od 30 dana, ali je i potpuno vakcinisanim osobama potreban negativan PCR test.

Unsplash

 

Raznolik glavni grad pun kulture

Prestonica Uzbekistana Taškent celog septembra slavi. Grad je nekada bio glavno trgovačko mesto na Putu svile.

Zemlja je nekada bila zatvorena za sve osim za najhrabrije putnike, ali posle smrti predsednika Islama Karimova 2016. godine, ta situacija se menja, a država se otvara za turiste, piše Euronews.

Tradicionalne vojne parade su nestale, a njih su zamenili svečani koncerti i vatrometi.

Jedan od najočekivanijih događaja u glavnom gradu je povratak Međunarodnog filmskog festivala u Taškentu od 28. septembra do 3. oktobra, sa programom međunarodnih i retkih arhivskih filmova.

Ljubitelji umetnosti će 2022. godine moći ponovo da posete Državni muzej umetnosti, i da vide skulpture koje su nekada pripadala knezu Nikolaju Romanovu, kao i dela ruskih slikara poput Repina, Brjulova i Tropinina i 250 slika predrevolucionarnih umetnika iz Centralne Azije.

Unsplash

 

Spoj srednjevekovnih tradicija i modrne arhitekture

Srednjovekovna i sovjetska tradicija su se ispreplele sa modernom: prodavac soka od šipka pored puta koji napitak pravi na staroj mašini; pekar koji mesi okrugle pogače u peći od gline po tradicionalnom receptu; i radni magarci koji nose robu karakteristični su prizori u Uzbekistanu.

Ipak, u proteklih nekoliko godina počeli su da se grade novi putevi, brze železnice, a otvaraju se međunarodni hoteli i restorani.

Iako je islam – koji su u 8. veku uveli Arapi i koji je skoro potisnut pod komunistima – dominantna religija u Uzbekistanu, to je mnogo liberalnija verzija od one koja se primenjuje na Bliskom istoku.

Raznolika etnička mešavina zemlje uključuje većinu Uzbeka, kao i Tatare, Tadžike i Ruse.

Živi muzeji Uzbekistana

Hiva, Bukara i Samarkand, čiji blistavi mauzoleji i medrese krase naslovne stranice turističkih brošura, obavezne su destinacije tokom putovanja u Uzbekistan.

Osnovana pre 2.500 godina, Hiva u severnom regionu Ksorazm je poput živog muzeja.

Pixabay

Grad Hiva

Centar grada karakterišu debeli zidovi ukrašeni tirkiznim pločicama i raskošne kamene kule.

U Buhari, poznatoj po dobro očuvanim srednjovekovnim bazarima, možete kupiti astrahanske kape, sovjetske novčiće i medalje na čaršiji Taki-Telpak Furušon. Atrakcija grada je takođe minaret Kalian iz 12. veka visok 47 metara.

Čuveni grad Puta svile Samarkand nudi  veliki javni trg okružen sa tri visoke medrese ukrašene mozaikom.

Unsplash

 

Astronom i matematičar, Ulugh Beg 1417. godine sagradio je prvu medresu i pozvao naučnike iz celog regiona da tamo studiraju, čineći Samarkand intelektualnom prestonicom Centralne Azije.

Beg je potom osnovao opservatoriju u gradu, koja se u to vreme smatrala najnaprednijom u islamskom svetu.

Komentari (0)

Putovanja