Oko sveta

Svi su čuli za Abu Dabi i Dubai, ali pored njih postoji još pet emirata i svaki je unikatan na svoj način

Komentari

Autor: Tila Stanković

19/07/2021

-

07:14

Svi su čuli za Abu Dabi i Dubai, ali pored njih postoji još pet emirata i svaki je unikatan na svoj način
Svi su čuli za Abu Dabi i Dubai, ali pored njih postoji još pet emirata i svaki je unikatan na svoj način - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kada se spomenu Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) većina ljudi prvo asocira na Dubai ili Abu Dabi, međutim ova država ima ukupno sedam emirata, od kojih svaki krije svoje čari i specifičnosti.

Naravno, nije čudno što dom najveće zgrade na svetu, zatvorenog skijališta u tržnom centru i najluksuznijih hotela - Dubai predstavlja jednu od najpoznatijih destinacija države. Turistički je nadaleko poznati i glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabi, koji je čuven, između ostalog, i po "Ferrari World" luna parku.

Međutim, glamur, megalomanija, autoput od 16 traka i policijska kola marke "lamboghini" samo su jedna strana ove zemlje. Emirati, osim pomenutog, nude unikatan doživljaj i način da se upozna autentična arapska kultura, prelepa priroda i jedinstven životinjski svet.

1. Adžman - planine, pustinje, zlato i luksuz

Iako je Adžman najmanji od svih sedam emirata, veoma je raznolik. Nalazi se na samo pola sata od Dubaija i ima jednu veoma specifičnu destinaciju koja može biti idealna za beg od urbane sredine i velikih vrućina.

Na samoj granici sa Omanom nalazi se planinski masiv Hadžar, gde je temperatura malo hladnija. Na jednoj steni ove planine stoji kameni dvorac Masfut iz XIX veka, koji je nekada služio za odbranu od napada iz susednog Omana. Izgrađen je od kamenja, blata, sadrži se samo od dve sobe i kapije.

U Adžmanu se organizuju safari ture po pustinji, gde turisti mogu da obiđu beduinska nomadska sela, i okuse njihovu domaću kafu i hleb.

Unsplash

 

Adžman je poznat po raskošu i luksuzu — dom je mnogim luksuznim hotelima i restoranima, takođe je odlično mesto za kupovinu kvalitetnog zlata.

Ipak, ovaj emirat je možda najpoznatiji po rezervatu "Ajman Stud" gde postoji preko 240 konja i veoma specifično zdanje izgrađeno u arapskom stilu.

Živopisni prirodni rezervat Al Zorah čine tirkizne lagune i peščane plaže, gde živi gotovo 58 vrsta ptica, uključujući ružičaste flamingose i čaplje. Najbolji način za istraživanje zaliva je vožnja kajakom.

2. Fudžejra - mir, more i ronjenje

Udaljena na sat i po vremena vožnje od Dubaija, Fudžejra je poznata po plažama i briljantnim mestima za ronjenje.

Za razliku od Dubaija i Abu Dabija, ovaj emirat je mnogo mirniji sa autentičnijim izgledom, plažama duž 70 kilometara obale i toplim morem.

Unsplash

 

Fudžerja nudi najbolje ronilačko iskustvo, jer Arapsko more u Omanskom zalivu ima topliju vodu koja je dom mnogih tropskih riba.

Interesantne kulturalne destinacije su džamija napravljena od kamenja i blata, kao i poznata tvrđava sagrađena 1670. godine, u čijoj okolini se nalaze starinske arapske kuće i arheološko blago UAE.

3. Ras el Hajma - autentična Arabija

Međunarodni aerodrom u Ras el Hajmi postao je popularno mesto za odmor imućnim lokalcima, jer se tu nalaze najluksuzniji hoteli: "Waldorf Astoria", "Hilton" i "Ritz".

Ipak, pored aerodroma u kome mogu da uživaju isključivo izuzetno uticajni i imućni, ovaj emirat je poznat po veličanstvenim pejzažima, pustinjama i autentičnom arapskom atmosferom.

Unsplash

 

Narodni muzej Ras el Hajma nalazi se u tvrđavi koja je bila rezidencija vladajuće porodice sve do ranih 1960-ih godina. U muzeju je izložena kolekcija arheoloških i etnoloških rekivzita.

Soba na prvom spratu je posebno zanimljiva sa kolekcijom dokumenata, rukopisa i ugovora između vladara Ras el Hajme i Velike Britanije. Tu su i eksponati tradicionalnog oružja koji su pripadali vladarskoj porodici, kao i arheološki prikazi o najranijim naseljenicima na tom području do kasnog islamskog perioda. Etnografski odeljak muzeja predstavlja tradicionalni život u Emiratima, uključujući arhitekturu, uzgoj stoke, poljoprivredu i ribolov. 

Budući da UAE očigledno obožavaju da obaraju rekorde u Ginisevoj knjizi, verovatno nije iznenađujuće da se najduži zip-lajn na svetu "Jebel Jais Flight" .

Ljubiteljima golfa su u ovom emiratu na raspolaganju dva šampionska terena.

4. Šardža - srce arapske kulture

Neverovatan muzej u Šardži nudi ponešto za svakoga, a emirat je i dom zapanjujućeg parka divljih životinja najvećeg na Arapskom poluostrvu. Ovo je porodično orijentisana destinacija, na samo 30 minuta vožnje od Dubaija.

U pustinjskom parku Šardža nalaze se zaštićene životinje poput arapskog oriksa i leoparda.

Unsplash

 

Muzej nauke Šardža je još jedna destinacija koju posetioci moraju da obiđu sa praktičnim interaktivnim prikazima i eksperimentima koji se fokusiraju na zakone prirode, termičku fiziku, fiziologiju i aerodinamiku.

5. Um el Kajvejn - skriveni biser UAE

Smešten između Ras el Hajme i Adžmana, duž zapadne obale UAE, emirat je jedan od manjih, sa površinom od 800 kvadratnih kilometara. Nalazi se duž vitalnog trgovinskog puta između Azije i Indije.

Smatra se da je ovaj emirat najbolje mesto za ljude koji uživaju u miru. 

Unsplash

 

U blizini obale Barakuda nalazi se napušten avion IL 76 iz sovjetske ere, koji stoji tu već decenijama.

Komentari (0)

Putovanja