Oko sveta

"Lebdeći manastiri" i simpatično naselje u podnožju stena: Idealna jesenja destinacija u Grčkoj

Komentari

Autor: Tila Stanković

11/09/2021

-

07:49

"Lebdeći manastiri" i simpatično naselje u podnožju stena: Idealna jesenja destinacija u Grčkoj
"Lebdeći manastiri" i simpatično naselje u podnožju stena: Idealna jesenja destinacija u Grčkoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na strmim stenama grčkоg područja Tesalija, nalaze se fascinantni manastiri Meteori, dobro poznata turistička atrakcija koja svakog posetioca ostavlja bez daha. Ispod tih impozantnih stena  se krije simpatičan starinski gradić vredan posete.

Budući da sezona letovanja polako prolazi, drugi najveći kompleks manastira, posle Svete gore, u srcu Grčke može biti idealna destinacija za putovanja tokom jeseni.

Iako je ova destinacija izuzetno poznata, mnogi turisti ne znaju za gradić Kalambaka u podnožju stena.

Naselje koje broji oko 20.000 stanovnika ušuškano je u dolini reke Pinios, a zapadno od grada nalazi se planinski venac Koziakasa. Gradić odiše istorijom zbog svoje starinske arhitektura, poput kamene crkve Cvetog Đorđa i antičkih ruševina.

U okviru naselja posetioci mogu da obiđu muzej pečuraka, muzej helenističke kulture, kao i pećinu Teopetra.

Svi koji žele da posete manastire Meteore "ni na nebu, ni na zemlji" mogu da pronađu smeštaj u Kalambaki. 

Wikipedia.org/Alma

 

Cena smeštaja zavisi i od lokacije odnosno potreba putnika, ali u drugoj polovini septembra, prema ponudi jednog od velikih sajtova za bukiranje smeštaja, može da se pronađe hotelska soba za oko 4.000 dinara po noći za dve osobe.

Istorija magičnih manastira

Naziv Meteori potiče od grčke reči "meteoron" za koju bi najbolji prevod bio "lebdećе kamenje".

Nedostupne stene predstavljale su idealno utočište za monase u 14. veku, i beg od sve većeg i jačeg turskog carstva.

Tačan datum osnivanja manastira nije poznat, ali izgradnja je počela krajem 14. veka, dok se u narednih dvesta godina postepeno radilo na različitim zdanjima.

Sama gradnja bila je veoma komplikovana – koristile su se merdevine i konopci kako bi se materijal dostavljao, a dugo su i sami monasi koristili taj vid transporta.

Na području je ukupno izgrađeno više od 20 manastira, a trenutno je aktivno njih šest: Veliki Meteoron, Manastir svetog Varlama; Manastir svetog Rusanua i svete Barbare; Manastir svetog Nikole Anapausasa; Manastir svetog Stefana i Manastir Svetog Trojstva.

U svakom manastiru živi manje od deset naseljenika.

Najpoznatiji manastir posvećen Preobraženju Gospodnjem koji se nalazi na najvišoj steni a sa izgradnjom je započeto 1340. godine. On i danas čuva neke od najlepših freski u Grčkoj.

Najpristupačniji, a ujedno i jedan od ženskih je manastir Svetog Stefana.

Do manastira Svete Trojice, koji deluje najizolovanije na istaknutoj steni, vode stepenice usklesane u stenu koje prolaze pored crkve Svetog Jovana Krstitelja. 

Do manastira sv. Rusanua, postetioci mogu da stignu na najinteresantniji način preko uskog mosta koji povezuje vrhove stena.

 

Komentari (0)

Putovanja