Sezona

Tri ostrva u srcu Kiklada koja u sopstvenoj režiji koštaju manje od Halkidikija

Komentari

Autor: Tara Tomović

22/06/2021

-

19:31

Tri ostrva u srcu Kiklada koja u sopstvenoj režiji koštaju manje od Halkidikija
Tri ostrva u srcu Kiklada koja u sopstvenoj režiji koštaju manje od Halkidikija - Copyright Euronews/Tara Tomović

veličina teksta

Aa Aa

Kikladska ostrva tradicionalno se smatraju najskupljim i najlepšim ostrvima u Sredozemlju. Arhipelag Kiklada čini veliki broj relativno malih ostrva - čak 220. Sva ostrva su planinska, često kamenita i sušna, a budući da su padavine retke, leto se "produži" i do sredine oktobra.

Danas su upravo Kikladi najprivlačnija turistička odredišta na Sredozemlju, a neka su čak postala i statusni simboli, baš kao što su Mikonos i Santorini. Zbog toga turizam poslednjih decenija čini najvažniju privrednu delatnost Grčke.

Ipak, postoje ostrva koja po lepoti i te kako mogu da pariraju Mikonosu i Santoriniju, nalaze se u njihovoj blizini, a neuporedivo su jeftinija za letovanje.

Siros

Magično ostrvo u srcu Kiklada Siros malo je poznato srpskim turistima. Samo 150 kilometara jugoistočno od prestonice Grčke nalazi se centar Kiklada i jedno od najlepših grčkih ostrva Siros. Ermupolj ne samo što je glavni grad Sirosa već je i administrativni centar arhipelaga, a 25.000 stanovnika održavaju ga aktivnim i tokom zimskih dana.

Čim trajekt počne da prilazi bajkovitom ostrvskom gradu imaćete osećaj kao da vas je put naneo na Siciliju. Možda ćete se u prvi mah pitati gde su te uske uličice sa belim kućicama i plavim prozorima čije zidove krase bogunvile. Ne brinite, tu su. Ipak, to nije ono što ćete uočiti na prvi pogled i postoji dobar razlog za to. Naime, zbog dugogodišnje italijanske vlasti kroz istoriju, ovaj narod je i te kako ostavio svoj pečat koji je prisutan u svakoj uličici donjeg Ermulopolja. Prava kikladska arhitektura očekuje vas u gornjem gradu Ermupolja do kog možete stići taksijem ili, ako imate volje, pešaka.

Euronews/Tara Tomović

 

I baš je ta razlika između Gornjeg i Donjeg grada ono u čemu je čar – osim što je stanovništvo katoličke i pravoslavne vere dosta izmešano, tako je i arhitektura grada. Da harmonično žive vekovima i kroje svoju priču njajbolji je dokaz činjenica da je Vatikan jedino na Sirosu dozvolio da se katolički i pravoslavni praznici slave isti dan kako ne bi bilo nikakvih razlika. Tako u gradu možete videti najviše pravoslavnih crkava, a van grada više katoličkih.

S obzirom na to da se ostrvo nalazi u samom srcu Kiklada, prilično je povoljno, pa se tako u nekom od gradskih butik hotela može naći i povoljan smeštaj koji je u proseku 60 evra dnevno za dvokrevetnu sobu. Uzimajući u obzir veličinu ostrva do plaža ćete brzo stizati lokalnim gradskim autobusom.

Euronews/Tara Tomović

 

Do Sirosa se od Atine može stići brodom kompanije Blue Star Ferries za samo tri i po sata, a praktična lokacija ostrva vam pruža priliku da posetite i neko od, samo pola sata udaljenih ostrva – Mikonos, Tinos, Delos, Paros, Naksos ili pak, Santorini koji je udaljen samo dva sata od Ermupolja.

Tinos

Možda Tinos ima tek nekoliko plaža, ali zato ima čime i da nadomesti ovaj nedostatak. Čim sa trajekta kročite u grad Tinos zablesnuće vas belina i plavetnilo kućica i uskih uličica kikladskog stila. Moraćete čak i da se uštinete da biste shvatili da šetnja ovakvim mestom nije samo san. Iako će vas grad na prvi pogled oduševiti, čekajte samo da čujete podatak da Tinos ima 40 sela od kojih je svako po nečemu poznato i ima svoju priču.

Euronews/Tara Tomović

 

Govorimo o ostrvu koje je do pre deset godina bilo sinonim za verski turizam ponajviše zbog činjenice da ima preko 700 crkava i manastira na tako malom parčetu zemlje. Tu je i svetski poznata Crkva Presvete Bogorodice u kojoj je pronađena ikona Blagovesti, odnosno Bogorodice Evangeliste nakon što je Sveta Pelagija, tada monahinja, imala viziju.

Stoga svake godine na praznik Uspenja Bogorodice, ostrvo poseti na desetine hiljada ne samo pravoslavnih, već i katoličkih vernika iz Grčke i sveta i to samo da bi se poklonili ikoni za koju se veruje da je čudotvorna. Nemojte ni da se začudite ako za vreme hodočašća vidite ljude kako na kolenima puze od luke do crkve čitavih 800 metara u znak poštovanja prema Bogorodici, ali i kako bi se zahvalili za svoje ozdravljenje ili ozdravljenje najbližih. Ako uzmemo u obzir visoke temperature 15. avgusta, onda je jasno da se radi o velikom izazovu.

Euronews/Tara Tomović

 

Iako je smeštaj na Tinosu za dvadesetak evra skuplji nego na Sirosu, pa tako prosečno noćenje u dvokrevetnoj sobi košta između 80 i 100 evra, ostrvo je za sve ostalo prilično povoljno. Osim toga, trajekt saobraća direktno od Atine i to isti onaj kojim biste išli ka Sirosu. Za Tinos se izlazi na drugoj stanici.

Andros

Kada govorimo o Androsu ne govorimo o bilo kakvom grčkom ostrvu. Iako je najsevernije kikladsko ostrvo udaljeno samo dva sata trajektom iz atinske luke Rafine, i dalje ga turzam nije "pregazio" uprkos veoma pristupačnim cenama za jedno ovakvo ostrvo.

Takođe, iako su u istom komšiluku, Andros nimalo ne liči na Siros i Tinos. Prvo, sva ostrva luku imaju u Hori (najvećem naselju na ostrvu). Ne, grad Andros (Hora) sebično čuva svoju privatnost i arhitekturu neoklasicizma, okrenut ka istoku, dok se luka nalazi u mestašcu Gavrio na severozapadu ostrva, koje je šest kilometara udaljeno od najpoznatijeg letovališta na ostrvu - Baci. Dakle, govorimo o tri različita mesta.

Euronews/Tara Tomović

 

Baci je klasično turističko mesto koje krasi magična plaža u centru naselja, ali i niz drugih popularnih plaža u neposrednoj blizini. Tu je i bezbroj taverna i luka, ali i nešto potpuno neobično.
Naime, dok ispijate kafu u nekom od kafića koji se naslanjaju jedni na druge, ugledaćete prizor zbog kog ćete pomisliti da vas oči varaju – dva bela labuda koja elegantno plove zalivom Bacija. I eto još jednog dokaza da Andros nije isti kao ostala ostrva.

Međutim, računajte da ćete morati na jedan kraći izlet. Najpoznatija plaža i simbol Androsa, nalazi se na drugoj plaži ostrva. U pitanju je kikladsko remek-delo prirode, odnosno plaža Tis Grias To Pidima, što u prevodu znači ’mesto sa kojeg je stara dama skočila’, ili kako smo mi u šali nazvali grčka Skočiđevojka. Nalazi se na par kilometara od grada Kortija, a od same magistrale put do plaže je prava peripetija. Kada su Turci okupirali Andros, legenda kaže da je  jedna starija žena nehotice otvorila vrata zamka Kohilos i tako nenamerno pustila Turke da ga zauzmu. Od sramote je potom skočila sa litice, a po njoj ova plaža nosi ime.

Euronews/Tara Tomović

 

Uprkos tragičnoj legendi koja se vezuje sa plažu, sve ostalo će vam oduzeti dah. Smeštena je ispod litice, a ako nju niste videli, kao da niste ni bili na Androsu.

Ipak, ono što je najvažnije jeste da je letovalište Baci i te kako dostupno prosečnom srpskom turisti, ali u nedostatku aranžmana u agencijama za Andros, svoje letovanje ćete morati da organizujete sami. Dvokrevetna soba se može naći za, u proseku 50 evra po noćenju, a cene hrane i pića su možda čak i jeftinije nego na Halkidikiju.

 

 

Komentari (0)

Putovanja