Oko sveta

Država sa pet godišnjih doba i zgradom poput krivog tornja u Pizi

Komentari

Autor: Euronews

11/07/2021

-

23:37

Država sa pet godišnjih doba i zgradom poput krivog tornja u Pizi
Država sa pet godišnjih doba i zgradom poput krivog tornja u Pizi - Copyright Usplash, Wikipedia /Alinozka, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Država smeštena na Baltiku, između Letonije i Finske — Estonija možda je najpotcenjeniji neotkriven dragulj Severne Evrope.

Iako na prvi pogled Estonija deluje kao bilo koja druga severnoevropska zemlja, zbog tipičnih "zelenih planina" prekrivenih bujnim zimzelenim šumama i vikinškog porekla, ona ipak krije interesantne i veoma unikatne atrakcije.

Zašto bi država koja ima pet godišnjih doba, krivu zgradu poput tornja u Pizi i najviše medveda u Evropi, mogla da bude idealna destinacija za neko putovanje u budućnosti?

Tehnološka razvijenost

Estonija je jedna od najbolje tehnološki razvijenih zemalja na svetu, gde postoji više start-up kompanija nego u američkoj Silicijumskoj dolini.

Iz ove države potiče svetski poznata aplikacija Skajp, a bila je proglašena za najnaprednije digitalno društvo na svetu.  

Estonski informativni centar E-Estonia je server koji pokušava da spoji državne institucije, kompanije i medije i stanovnicima pruža lakši prelazak na digitalizaciju.

Unsplash

 

Više od 2.000 ostrva za posetu

Budući da Estonija izlazi na Baltičko more, nije iznenađujuće da joj pripadaju brojna mala šarmantna ostrva, od kojih su najpoznatiji Kihnu, Ruhnu, Seeramaa i Vormsi.

Mnoga ova ostrva kriju tragove drevne istorije. Kako navodi zvanična turistička stranica zemlje "VisitEstonia", zbog autentičnog okruženja i održivog načina života, zapadnoestonski arhipelag je postao deo UNESCO-ovog rezervata biosfere. Svi posecioci mogu da uživaju u morskim specijalitetima, miru i u upoznavanju specifičnih zanata meštana. 

Do većine ostrva može da se stigne kratkom vožnjom trajektom koji kreće na zapadnoj obali zemlje. Ribari, a i svi stanovnici ostva svoj život posvećuju okeanu, a muškarci većinu vremena provode na moru, dok žene češće ostaju na ostvru.

Estonska ostrva su odlična za planinarenje, vožnju biciklom ili vožnju automobilom u potrazi za starim crkvama i ruševinama tvrđava koje su iza sebe ostavili estonski ratnici, nemački vitezovi i sovjetska vojska. 

Medvedi

U Estoniji živi oko 700 smeđih medveda što je najveći broj u Evropi. Najbolje doba godine za uočavanje estonskih medveda je od kraja aprila do sredine jula i od sredine avgusta do kraja oktobra.

Unsplash

 

U proleće i leto, medvedi se probude iz zimskog zimskog sna, a posetioci koji učestvuju u turama tada imaju šansu da vide mladunce.

To je za vreme čuvenih "belih noći" u Estoniji, kada je lakše videti ove sisare u divljini čak i kasno uveče.

Gastronomija

Pored bogate prirode i razvijenih tehnoloških mogućnosti, Estonija se takođe ističe po luksuznoj, ali i domaćoj gastronomiji. 

Organizovane planinske ture, koje obično vode iskusni stočari, idealne su za prave gurmane.

Unsplash

 

Tokom tih izleta, vodiči upućuju turiste gde mogu da probaju najbolje delikatese, dajući im savete oko odabira i načina čuvanja tih proizvoda tokom zime.

Misteriozno peto godišnje doba

Posle zime, a pre proleća u Estoniji se svake godine javlja neobična pojava, koja privlači veliki broj turista. Zbog topljenja snega, u tom periodu godine se često javljaju masovne poplave, zbog kojih meštani neretko koriste čamac kao prevozno sredstvo.

Stanovnici u blizini nacionalnog parka Soomaa vremenom su naučili da uživaju u ovom neobićnom periodu godine i da ga iskoriste. Najveća atrakcija u tom periodu godine je veštičji bunar Tuhala, koji tokom poplava više liči na fontanu.

profimedia

Veštičji bunar

Prema narodnom predanju, kada veštice promešaju vodu, ona krene da curi iz bunara. Ovo periodično rastuće vrelo deo je podzemne reke u regionu Tuhala ekološkog rezervata Nabala-Tuhala. Voda iz bunara čak može da izliva i brzinom od 100 litara u sekundi.

Tartu, muzej krivlji od tornja u Pizi

Muzej umetnosti u estonskom gradu Tartu, smešten u prigodno nazvanoj Krivoj kući, koja zbog loše postavljenog temelja stoji ukoso.

Wikipedia/Alinozka

 

Izgrađena je davne 1793. godine, a prvobitno je pripadala plemićkoj porodici. Kada je počela da se krivi, bila je neophodna hitna restauracija kako se ne bi srušila.

Zahvaljujući projekti restauracije, opstala je i danas je dom ipresivne umetničke kolekcije.

Komentari (0)

Putovanja