Novosti

Objavljena lista najjačih pasoša u 2021. godini, evo kako se kotiraju zemlje regiona i gde je Srbija

Komentari

Autor: A. Todorović

07/07/2021

-

14:55

Objavljena lista najjačih pasoša u 2021. godini, evo kako se kotiraju zemlje regiona i gde je Srbija
Objavljena lista najjačih pasoša u 2021. godini, evo kako se kotiraju zemlje regiona i gde je Srbija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sajt Henley passport index objavio je najnoviju listu jačine pasoša država u zavisnosti od toga u koliko zemalja može da se putuje s njim.

Prilikom rangiranja nije se uzimalo u obzir trenutno zatvaranje zemalja i zabrana putovanja širom sveta zbog pandemije koronavirusa. Što znači da trenutno može da se putuje u znatno manje zemalja od navedenih na listi zbog strogih mera zatvaranja u borbi protiv širenja virusa.

Kada je u pitanju region Balkana, najbolje se kotira Slovenija koja deli 12. mesto sa Estonijom, Islandom i Letonijom jer njihovi građani slobodno mogu da putuju u 182 zemlje. 

Na 16. mestu je Bugarska sa čijim pasošem može da se putuje u 174 zemlje. Mesto deli sa Čileom i Rumunijom. 

Od zemalja bivše Jugoslavije veoma dobro se kotira Hrvatska koja zauzima 17. mesto na rang listi, što znači da njeni građani mogu da putuju u  173 zemalja.

Hrvatski pasoš jači od srpskog

Srpski pasoš je manje popularan u odnosu na Hrvatski jer je zauzeo 38.  mesto na listi sa 136 zemalja u koje njeni građani mogu da putuju. 

Makedonci su zauzeli 46. mesto jer, u odnosu na Srbiju, mogu da uđu u 126 zemalja, što je za deset manje.  

Sledeća iza Makedonije je Crna Gora koja je sa 124 zemalja u koje njeni građani mogu da putuju zauzela 47. mesto na listi.

Bosna i Hercegovina zauzela je 53. mesto što znači da sa njenim pasošem može da se putuje u 117 zemalja. Albanija je na 55 mestu jer mogu da putuju u 115 zemalja.

Na listi se našlo i Kosovo koje je na 107 mestu liste, što znači da sa njihovim pasošem može da se uđe u 40 zemalja. 

Japan prvi na listi

Kao i prošle godine,  Japan je opet zauzeo prvo mesto na listi jer sa njegovim pasošem može slobodno ili sa vizom da se putuje u 193 zemlje, mada su praktično Japanci zbog širenja koronavirusa realno mogli da putuju u svega 80 zemalja.

Za Japanom sledi Singapur sa čijim pasošem može da se putuje u 192 zemlje. Na trećem mestu su Nemačka i Južna Koreja čiji stanovnici mogu da putuju u 191 zemlju. Slede Finska, Italija, Luksemburg i Španija koje dele četvrto, dok peto mesto dele Austrija i Danska. U vrhu liste su i Francuska, Irska, Holandija, Portugal, Švedska, Belgija, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD...

Poslednji na listi je Avganistan čiji stanovnici mogu da putuju u svega 26 zemalja, a na začelju su i Irak, Sirija, Pakistan, Jemen, Somalija, palestinske teritorije, Nepal i Severna Koreja.

Henli indeks pasoša je globalno rangiranje zemalja po slobodi putovanja u druge zemlje. Počeo je sa radom 2006. godine i svake godine pravi rang liste za pasoše 199 zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja