Briselske vesti

EU usvojila novu listu epidemiološki bezbednih zemalja, ukinuta ograničenja za pojedine države regiona

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2021

-

18:48

EU usvojila novu listu epidemiološki bezbednih zemalja, ukinuta ograničenja za pojedine države regiona
EU usvojila novu listu epidemiološki bezbednih zemalja, ukinuta ograničenja za pojedine države regiona - Copyright ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Savet EU ažurirao je danas spisak zemalja, posebnih administrativnih regiona i drugih entiteta i teritorijalnih vlasti, za koje bi trebalo ukinuti ograničenja kada je reč o putovanju u EU, a na kojoj se već od ranije nalazi Srbija.

Novom odlukom države članice su pozvane da od 1. jula postepeno ukidaju ograničenja putovanja na spoljnim granicama za stanovnike Crne Gore, BiH, Kosova, Moldavije, Bruneja, Azerbejdžana, Jordana, Kanade, Katara i Saudijske Arabije.

Od ranije se na listi trećih zemalja, čijim građanima je na osnovu epidemioloških kriterijuma dozvoljeno putovanje u EU, nalaze Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Australija, SAD, Izrael, Japan, Liban, Ruanda, Singapur, Južna Koreja, Tajland i Kina uz potvrdu reciprociteta.

U Savetu EU naglašavaju da se Kosovo i Tajvan nalaze u kategoriji "entiteta i teritorijalnih vlasti" koje ne priznaje najmanje jedna članica EU, ali i da za njih važi preporuka za postepeno ukidanje ograničenja uvedenih zbog pandemije Kovid-19.

Lista tzv ”bezbednih” trećih zemalja i teritorija ažurira se u EU svake dve nedelje.

Preporuka za vas

Počinje primena EU digitalnih kovid sertifikata: Sve članice unije spremne da ujedine sistem

Komentari (0)

Evropa