Oko sveta

Šta sve posetiti u Negotinu: Živopisni predeli i izvanredno vino u okolini grada koji odiše istorijom

Komentari

Autor: Tila Stanković

02/10/2021

-

17:25

Šta sve posetiti u Negotinu: Živopisni predeli i izvanredno vino u okolini grada koji odiše istorijom
Šta sve posetiti u Negotinu: Živopisni predeli i izvanredno vino u okolini grada koji odiše istorijom - Copyright Wikipedia.org

veličina teksta

Aa Aa

Grad na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske obiluje bogatom istorijom, prirodnim lepotama i dobrim vinom. Naime, Negotin okružen planinama Miroč, Deli Jovan i Crni Vrh sa jedne strane, a rekom Dunav i Timok sa druge, karakterističan je po veoma plodnoj zemlji i živopisnim predelima.

Ipak, pored netaknute prirode, Negotin takođe može da se pohvali istorijskim i kulturnim biserima.

Na samo 30-ak kilometara od Negotina u kanjonu reke Vratne nalaze se Vratnjanske kapije, fascinantno delo prirode u obliku kamenih lukova, odnosno ostaci nekadašnjih pećina.

Wikipedia.org/CrniBombarder!!!

 

Velika kapija ima širinu od 23 metra, a do nje se stiže  uređenom i označenom stazom koja polazi od manastira Vratna i nastavlja se duž prelepih pejzaža i vidikovaca.

Manastir Bukovo nalazi se pri samom ulazu u grad – veruje se da je to zdanje sagradio kralj Milutin u 13. veku, a naziv je dobio po okolnim bukovim šumama.

Wikipedia.org/Ванилица

 

Posetioci ne mogu da obiđu Negotin, a da se ne susretnu sa imenom i likom hajduka Veljka, junaka koji je herojski branio ovaj grad od Turaka. Pored njegovog spomenika u centru, postoji i muzej koji nosi njegovo ime, a u kome posetioci mogu bolje da se upoznaju sa srednjovekovnim oružjem.

Ipak, najpoznatiji Negotinac nije junak Prvog srpskog ustanka, već najpoznatiji srpski kompozitor Stevan Stojanović Mokranjac.

Kuća klasika srpske muzike, pretvorena je u muzej, gde zainteresovani mogu bolje da se upoznaju sa životom tog kompozitora.

Negotinsko "more" i vino

Plaža na Kusjaku, na obali Dunava ranije je bila veoma popularna među lokalnim stanovnicima te je često i nazivaju "negotinskim morem".

Ipak, ovaj kraj je pre svega karakterističan po dobrom vinu. Vinova loza je u okolini Negotina gajena još u rimsko doba, po svemu sudeći od 3. veka.

 Prema sadašnjim procenama u negotinskom vinogorju ima oko 1.000 hektara pod vinogradima.

profimedia

 

Među krajinskim vinima veliki renome imaju crna vina dobijena od prokupca i crnog burgundca, koja imaju intenzivno crvenu boju. Od belih vina poznati su bagrina, semijon, italijanski rizling, sovinjon i smederevka.

Negotin je od Beograda udaljen oko 240 kilometara, a do njega se stiže za tri sata vožnje. Prednost ovog puta je što ćete usput moći da napravite pauzu kod Nacionalnog parka Đerdap.

Komentari (0)

Putovanja