Novosti

Gostilje kandidat za najlepše selo sveta: Skriven turistički dragulj oktrio kralj Aleksandar Obrenović

Komentari

Autor: Rina

27/09/2021

-

07:14

Gostilje kandidat za najlepše selo sveta: Skriven turistički dragulj oktrio kralj Aleksandar Obrenović
Gostilje kandidat za najlepše selo sveta: Skriven turistički dragulj oktrio kralj Aleksandar Obrenović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Živopisno zlatiborsko selo Gostilje, čuveno po svom velelepnom vodopadu jedan je od tri kandidata iz Srbije za izbor najboljeg turističkog sela na svetu, piše Rina.

Da je Zlatibor planina izuzetne lepote potvrđuje i to da se početak razvoja turizma na ovoj planini vezuje se za daleku 1893. godinu. Tada je u posetu ovom delu Srbije stigao srpski kralj Aleksandar Obrenović, i od tada je ova planina nezaobilazna turistička destinacija i sa pravom nosi epitet vazdušne banje.

Selo Gostilje sada se vodi kao jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora. Ovde su uređene pešačke staze, prostor za piknik, dečije igralište što selo čini aktraktivnim za turiste. Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana, piše Rina.

RINA

 

Osim što obiluje očuvanim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima, selo Gostilje pravi je primer kako se ruralni turizam u savremenom svetu može razvijati na održiv način i kako dobrim ulaganjima i afirmacijom mikroturističkih lokaliteta može u potpunosti da se unapredi život sela.

Autentičan seoski ambijent

U selu Gostilju postoji i nekoliko seoskih turističkih domaćinstava, konačište i restoran Gostiljska vrela, a zahvaljujući velikom broju domaćinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom turisti u ovom selu imaju priliku da uživaju u autentičnom seoskom ambijentu, domaćim proizvodima i gastronomskim đakonijama.

RINA

 

Konkurs za najbolje turističko selo raspisala je Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija i svaka od zemalja članica imala je pravo da kandiduje tri sela. 

Nakon zasedanja nacionalne komisije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije odlučeno je da će Srbiju na ovom konkursu predstavljati zlatiborsko selo Gostilje, uz Mokru Goru i Tršić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja