Novosti

Restauracija užičkog Starog grada bliži se kraju: Srbi su se sa litice iznad Đetinje nekada branili od Turaka

Komentari

Autor: RINA

25/09/2021

-

20:40

Restauracija užičkog Starog grada bliži se kraju: Srbi su se sa litice iznad Đetinje nekada branili od Turaka
Restauracija užičkog Starog grada bliži se kraju: Srbi su se sa litice iznad Đetinje nekada branili od Turaka - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Simbol grada Užica vekovima unazad je Stari grad koji je sagrađen na litici iznad reke Đetinje.

Nekada je bio glavno srpsko uporište protiv Turaka, a danas je mesto koje rado obilaze građani, ali i brojni posetioci iz regiona jer sa na njega puca veličanstven pogled na čitav grad. Tokom leta ovaj lokalitet dobio je novi izgled, a u toku su završni radovi trenutne faze.

"Tokom svih dosadašnjih radova izvršena je restauracija i konzervacija gornjeg srednjeg i donjeg grada, napravljena kula, kazamat i ti radovi su pri kraju. Ostalo je da se iznad kazamata uradi hidroizolacija i završi uređenje staze sa koje će se pružati prelep pogled na naš grad. Dobili smo sredstva od Ministarstva trgovine turizma i telekomuinikacija u iznosu od 10 milona dinara za geotehnička i geomehanička istraživanja za budući most koji bi trebalo da poveže magistralu i tvrđavu. Tender je raspisan i očekujemo da uskoro dobijemo izvođača, kako bi sledeće godine mogli da krenemo u izgradnju mosta koji će, sam po sebi, zaista biti atrakcija", rekao je za RINU Dragoljub Stojadinović zamenik gradonačelnice Užica.

U rekonstrukciju i konzervaciju do sada je uloženo oko 60 miliona dinara. Iz budzeta grada izdvojeno je oko 16 miliona, republika je preko resornih ministarstava izdvojila oko 35, a prepoznajući značaj i potencijal užičke srednjevekovne tvrđave Američka ambasada radove je podržala sa oko 8 miliona dinara.

"Kada se sve što je planirano završi biće zaokružena turistička ponuda, jer će pored Starog grada turisti i posetioci moći da vide i našu hidrocentralu, ali i da jedinstvenom u Srbiji Zelenom stazom stignu do Neolitskog naselja, koje će takođe uskoro u potpunosti biti završeno. I sve uz različite propratne sadržaje", rekao je Stojadinović.

Prema obećanjima izvođača radova u narednih 10 do 15 dana biće završeni svi aktuelni radovi, ali se tu ne završavaju.

"U toku je izrada projekata za vodenu kulu i novi vidikovac, pa se nadam da ćemo naravno uz pomoć države nastaviti rekonstrukciju našeg Starog Grada", zaključuje Stojadinović.

Komentari (0)

Putovanja