Sezona

Letnje destinacije na jesenji način: Kako uživati u Grčkoj i Turskoj kada "Sunce zađe"?

Komentari

Autor: Tila Stanković

24/10/2021

-

10:40

Letnje destinacije na jesenji način: Kako uživati u Grčkoj i Turskoj kada "Sunce zađe"?
Letnje destinacije na jesenji način: Kako uživati u Grčkoj i Turskoj kada "Sunce zađe"? - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Iako je leto uveliko prošlo, to ne znači da države omiljene srpskim turistima u seznoni nemaju ništa da ponude tokom hladnijih meseci.

Više nije aktuelna sezona kupanja, ali u Crnoj Gori, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj postoje brojne destinacije koje vredi posetiti tokom oktobra ili novembra.

U nastavku smo izdvojili destinacije idealne za obilazak tokom jeseni.

Grčka

Grčko more i sunce je nešto bez čega mnogi ne mogu da zamisle letovanje, ipak postoje gradovi u toj zemlji koji su podjednako interesantni i vredni posete, iako nemaju peščane plaže.

Jedan od njih je Larisa, najveći grad regije Tesalija, kiji se može pohvali mnogobrojnim zelenim površinama među kojima se izdvaja park Alkazar.

Pored toga ima veliki broj restorana i barova te je idealna za turiste. Bilo da tražite mirnu rekreaciju ili žudite za dobrim noćnim životom, ovaj grad vas neće razočarati.

Takođe ljubitelji istorije i kulture moći će da obiđu Arheološki muzej, Muzej istorije i narodne umetnosti, Vojni muzej, a postoji i Gradska umetnička galerija sa izložbama slika i skulptura.

Prvi antički teatar predstavlja simbol ovog grada i najvažniji turistički spomenik u tom području. 

profimedia

 

Crna Gora

Naravno ova država je najposećenija zbog gradova na obali mora, poput Budve, Petrovca, Kotora ili Herceg Novog, međutim pored lepota koje pruža Jadransko more, severni deo Crne Gore krase prelepe planine.

Nacionalni park Durmitor na severozapadu Crne Gore mnogi smatraju rajem na zemlji, jer pored Žabljaka i Crnog jezera, posetioce osvaja svojim autentičnim i živopisnim predelima i netaknutom prirodom.

U središtu parka nalazi se grad Žabljak na 1.456 metara nadmorske visine. U blizina Žabljaka se prostire poznato Crno jezero. Ono je zapravo podeljeno na dva manja jezera Veliko i Malo. Sa obala jezera se otvoara veličanstveni pejzaž i pogled na planinski vrh Međed.

Idealnu destinaciju za šetače predstavlja staza oko samog jezera dugačka oko tri kilometra. Svi hrabriji avanturisti mogu da krenu u osvajanje vrhova Durmitora.

 

Wikipedia.org/Nick Savchenko

 

Turska

Iako za vreme leta mnogi vole da putuju u popularnu Antaliju, jesen je idealni period da se na nekoliko dana poseti biser Bosfora – Istanbul.

Najveći turski grad koji leži na dva kontinenta trebalo bi da posetite bar jednom tokom života. Fascinantna arhitektura, tragovi viševekovne istorije i odlična hrana sigurno će vas oduševiti. Kada malo "zahladi" u nasim krajevima, u Istanbulu će biti idealno vreme za obilazak grada.

Grand Bazar, odnosno najveći tržni centar u gradu, koji je jedna autentična orijentalna pijaca, obavezna je atrakcija tokom obilaska Istanbula. Nema turiste koji nije obišao barem neki deo ovog grada. Na pijaci može da se pronađe gotovo sve na šta možete da pomislite od garderobe, preko kuhinjskih elemata do suvenira.

Plava džamija, jedna od najpoznatijih u Turskoj, zbog unikatnih tirkiznih pločica koje krase unutrašnji deo ovog zdanja, svakako je mesto koje ne bi trebalo da zaobiđete kada dođete u Istanbul.

Odmah naspram Plave džamije nalazi se dobro poznata Aja Sofija. Tokom jeseni, jarke boje orijentala postaju još naglašenije, kada ulice Istanbula krasi i žuto-crveno lišće.

Unsplash

 

Hrvatska

Umesto Dalmacije i Jadrana, ova jesen može biti sjajna prilika za obilazak Plitvičkih jezera. Jedan od najlepših nacionalnih parkova u oblasti Lika malo koga može da ostavi ravnodušnim. Park krasi neopisivo lepa priroda, brojna jezera i vodopadi, te iako se ulaz plaća izuzetna atrakcija koja se nalazi i na Uneskovoj listi svetske baštine će vam ispuniti sva očekivanja.

Park ima 16 jezera i gotovo pet puta više vodopada, a posetioci dok prolaze dobro obeleženim stazama mogu da se osete kao u pravoj oazi mira.

Plitvička jezera su izuzetno lepa tokom cele godine, ipak je idealni period za posetu najšarenije godišnje doba – jesen, kada više nisu prevelike vrućine za detaljni obilazak tog prirodnog bisera.

profimedia

 

Komentari (0)

Putovanja