Novosti

Procenjeno koliko bi novca turističke agencije morale da isplate 15. januara 2022. za neiskorišćene vaučere

Komentari

Autor: Tara Tomović

21/09/2021

-

14:30

Procenjeno koliko bi novca turističke agencije morale da isplate 15. januara 2022. za neiskorišćene vaučere
Procenjeno koliko bi novca turističke agencije morale da isplate 15. januara 2022. za neiskorišćene vaučere - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Da li će turističke agencije od 15. januara naredne godine krenuti za vraćanjem uplaćenog novca turistima koji nisu iskoristili vaučere za zamenska putovanja otkazana zbog pandemije koronavirusa? Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) za Euronews Srbija rečeno je da oko 40 odsto zamenskih vaučera još nije iskorišćeno i upravo je to novac koji agencije imaju rok do 15. januara 2022. da vrate turistima.

Međutim, kako se 15. januar bliži nameće se pitanje da li će turističke agencije imati novca da isplate preostale klijente, posebno nakon što je Aleksandar Seničić, direktor Jute letos u izjavi za Euronews Srbija, istakao da tako nešto neće biti moguće i da će, ukoliko se ne nađe rešenje i država ne pomogne, "većina agencija bankrotirati".

Podsetimo, agencije su se na povraćaj novca obavezale u skladu sa Uredbom Vlade Srbije o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano zbog bolesti izazvane kovidom 19 od 30. aprila 2020. godine. Po toj uredbi, naime, građani koji su uplatili aranžmane do 15. marta 2020. godine, imaju mogućnost da dogovore zamensko putovanje koje mogu iskoristiti najjkasnije do 31. decembra 2021. godine. Ukoliko zamensko putovanje ne bude realizovano do tog datuma građani imaju pravo na povraćaj uplaćenog novca do 15. januara 2022. godine.

I koliko je to novca?

Sada, Seničić u razgovoru za Euronews Srbija kaže da se podaci o dugovanju turističkih agencija još prikupljaju, ali da se procenjuje da će iznos neispunjenih đačkih i omladinskih ekskurzija, kao i komercijalnih putovanja iznositi od 20 do 25 miliona evra.

Odlaganje roka od šest do devet meseci

Prema rečima direktora Jute, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija dat je predlog rešenja - da se odloži rok za povraćaj novca od šest do devet meseci i da se agencijama ponude namenski krediti po proceduri koja nije mnogo komplikovana, tačnije po slovenačkom modelu.

"To znači da će se tačno znati ko je koliko dužan, da će se novac pravdati potvrdama, tačnije vaučerima, a da će država omogućiti da se kredit otplaćuje u narednih pet do šest godina, sa godinu ili dve grejs perioda kako bi se pružila šansa agencijama da zarade novac", kaže on.

Baš zato što postoji strah oko toga da li će sve agencije moći da dobiju novac od namenskih kredita do 15. januara 2022. godine, značajno je da se produži rok za povraćaj novca od neostvarenih putovanja, smatra Seničić.

"Mislim da bi taj produžetak od šest meseci omogućio ljudima koji još nisu iskoristili vaučere da to učine, a oni koji nisu i ne žele da ih iskoriste da budu sigurni da će taj novac dobiti"

Ipak, namenski krediti ne moraju pod obavezno biti rešenje svih problema.

"Zavisi od garancije koju država postavi. Ako budu restriktivne garancije, plašim se da to neće biti dobro. Ne verujem da ljudi iz agencija koji nisu imali promet, mogu da garantuju bilo čime, osim nekom ličnom menicom", zaključio je on u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Putovanja