Oko sveta

Vampiri, vanzemaljci, aždaje i skriveno blago: Sedam mesta u Srbiji o kojima kruže interesantne legende

Komentari

Autor: Tila Milenović

31/10/2021

-

23:42

Vampiri, vanzemaljci, aždaje i skriveno blago: Sedam mesta u Srbiji o kojima kruže interesantne legende
Wikipedia/CrniBombarder!!!, Sasapokimica,Tanjug/D.Kujundžić,AP/D.Vojinović,LAG RTANJ - Copyright Wikipedia/CrniBombarder!!!, Sasapokimica,Tanjug/D.Kujundžić,AP/D.Vojinović,LAG RTANJ

veličina teksta

Aa Aa

Legende, mitovi i narodna predanja sastavni su deo kulture jednog naroda, a Srbija definitivno ne oskudeva u njima. Interesantne i često zastrašujuće legende povezane su sa nekom od najpopularnijih turističkih destinacija u našoj zemlji.

Brojna mesta postala su popularna prvobitno zbog određene priče ili narodnog predanja, dok mitovi i legende o drugim lokacijama nisu ni poznati mnogim turistima.

Predstavljamo sedam turističkih destinacija u Srbiji o kojima kruže najinteresantnije legende.

1. Maglič – ljubavna priča srpskog kralja i francuske princeze

Nepoznato je ko je sagradio srednjovekovnu tvrđavu Maglič smeštenu nedaleko od Kraljeva u dolini reke Ibar.

Oko zdanja koje leži u takozvanoj Dolini jorgovana kruži jedna prelepa, romantična ljubavna priča. Veruje se da je kralj Uroš naredio da se duž doline posade jorgovani, kako bi princezu i buduću srpsku kraljicu Jelenu Anžujsku dočekali mirisni procvetali cvetovi i tako je podsećali na njen rodni kraj – Provansu.

Iako je ta francuska pokrajina karakteristična po lavandi, a ne jorgovanima, ovaj kraj bi mogao da se nazove "sprska Provansa".

Ukoliko je ovaj mit istinit, deluje da je Jelenu Anžujsku oduševio ovaj gest. U braku sa kraljem Urošem, trećim sinom Stefana Prvovenčanog, Jelena je rodila dva sina, Dragutina i Milutina.

Wikipedia.org/CrniBombarder!!!

 

2. Golubačka tvrđava – priča o hrabroj devojci

Golubačka tvrđava, verovatno najlepše srednjovekovno zdanje i veoma privlačna turistička atrakcija tokom cele godine, poznata je i po jednom narodnom verovanju.

Kako je to obično slučaj sa srednjovekovnim tvrđavama, ne postoji siguran i proveren podatak o tome ko je i kada podigao Golubac.

O imenu dvorca kruži nekoliko legendi, a jedna o najpoznatijih je o osmanskom zapovedniku grada koji se zaljubio u mladu devojku Golubanu. Meštanka je odbila da uđe u harem ovog vladara, te ju je turski komandant kaznio. Golubana je bila okovana za stenu koja je virila iz Dunava i gledala ka tvrđavi.

Po njoj tvrđava nosi ime, a stena koja danas viri iz dunava naziva se "Baba-kaj", što na turskom znači "pokaj se".

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

3. Divčibare – legenda o poginuloj čobanici

Divčibare – mala oaza mira i odmaralište okruženo netaknutom prirodom na planini Maljen, u poslednjih nekoliko godina privlači sve više turista.

Nastanak imena Divčibare vezuje se za reku Crnu Kamenicu koja protiče kroz centar današnjeg turističkog naselja.

Prema predanju, nekada se u nabujaloj reci, posle letnjeg pljuska, utopila mlada devojka. Zbog nje, planinska visoravan nosi naziv Divčibare, odnosno "Devojačke bare".

Ime Divčibare na Maljenu veoma je staro jer se pominje još 1476. godine kao selo u turskom detaljnom popisu, navodi "divčibare-info".

Pixabay

 

4. Uvac – legenda o Svetom Đorđu i aždaji

Karakteristični meandri reke Uvac dobro su poznati širom regiona, a o njihovom nastanku postoji jedno narodno verovanje koje tvrdi da je nekada na tom području Sveti Đorđe ubio aždaju. Zver je svojom poslednjom snagom zamahnula repom i uspela da rascepi planine. Veruje se da su se tako stvorili krivudavi meandri.

Drugo narodno verovanje vezano je za jedan od vidikovaca koji nosi naziv Devojačka stena. Smatra se da se nekada davno jedna mlada devojka bacila sa tog vrha u ambis zbog nesrećne ljubavi.

Wikipedia.org/ Sasapokimica

 

5. Vodenica Save Savanovića – legenda o srpskom vampiru

Vodenica u podnožju planine Polen, nedaleko od Bajine Bašte, postala je čuvena upravo zbog narodnog predanja o vampiru Savi Savanoviću, kome je i Milovan Glišić posvetio pripovetku.

Sujeverje, koje je poslužilo kao inspiracija za film "Leptirica", veli da je kod sela Zarožje Sava vampir živeo u staroj vodenici, ispod izvora reke Rogačice. Veruje se, da seljani koji su odlazili u vodenicu po brašno, nikada se nisu vraćali iz mlina.

Seljani koji su ga posećivali kako bi kupili brašno, veruje se, nisu se vraćali iz mlina.

Međutim, posle smrti Save Savanovića, mlin je ostao zapušten jer se smatralo da je uklet.

Prema ljubavnoj priči, mnogo godina kasnije, siromašan mladić po imenu Strahinja preuzeo je taj napušten mlin, kako bi time stekao poštovanje lokalnog trgovca u čiju je ćerku, Radojku bio zaljubljen. 

Ubrzo je Strahinjin posao počeo da cveta, međutim noću bi mladić često čuo glasno zveckanje oko mlina. 

Jedne večeri, Strahinja je kod mlina ugledao utvaru koja je ličila upravo na Savu Savanovića. Od straha mladić mu je pucao u grudi, a Sava je vrisnuo i pobegao.

Iste noći, priča se, Strahinja je otišao do groba Save Savanovića otkopao njegovo telo, i na grudima pronašao ispaljeni metak. Da bi ubio vampira, zabio je glogov kolac u njegove grudi. U tom trenutku žuti leptir je izleteo iz njegovih usta i vampir je zauvek umro.

Kada je Strahinja stigao do kuće njegove drage Radojke, da bi joj saopštio vesti, žuti leptir je već bio uleteo kroz otvoren prozor sobe mlade devojke i sleteo joj na usne. Probudila se kao vampir, napala Strahinju pijući mu krv i pretvarajući i njega u vampira.

AP/Darko Vojinovic

 

6. Rtanj – vanzemaljci, čarobnjaci i skriveno blago u srpskoj piramidi

O ovoj planini na jugoistoku Srbije, koja ima oblik gotovo savršene piramide, kruže brojne legende o vanzemaljcima, skrivenom blagu i kraju sveta.

Postoji jedno narodno predanje, prema kome u unutrašnjosti planine postoji zakopano blago. Navodno, veruje se, da je na vrhu planine živeo čarobnjak koji je čuvao ogromno bogatstvo. Međutim, to blago do dana današnjeg nije pronađeno.

Ljudi koji iskreno veruju u postojanje vanzemaljaca i njihovo prisustvo na planeti Zemlji, tvrde da su u okolini te planine viđali neobične letelice, a smatra se i da na Rtnju postoji baza vanzemaljaca.

Za Rtanj se verovalo i da će 2012. biti pošteđen od smaka sveta.

LAG RTANJ - Lokalna akciona grupa Rtanj

 

7. Homoljske planine – blago na dnu Krupajskog vrela

Homoljske planine sa svojom fascinantnom i netaknutom prirodom kriju jednu pravu oazu pod nazivom Krupajsko vrelo.

Ta destinacija, sa kristalno čistom, tirkiznom vodom i bogatom vegetacijom opravdano je izuzetno popularna među turistima, a o njoj kruži i interesantna legenda, koja kaže da su Homoljske planine "progutale" veliku količinu zlata koje je sakriveno u Zlatnoj pećini na samom dnu Krupajskog vrela i da ga čuva vodeni duh Tartor.

Wikipedia.org/Maja Stosic

 

Postoje različite verzije te priče u koje se najčešće upliće i čuvena vlaška magija.

 

 

 

Komentari (0)

Putovanja