Novosti

Najpopularnije destinacije već "razgrabljene" za početak leta - jedna stavka najviše uticala na rast cena aranžmana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2022

-

18:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Počelo je leto, doba kada se najviše građana odlučuje da odmor provede na moru. Iako je u čitavom svetu osetna inflacija, ukidanje kovid mera motivisalo je građane da na odmor idu van granica Srbije. Potražnja za primorskim destinacijama je u porastu, pa ova sezona sve više liči na one pre pandemije. Tradiciononalno, građani se sve više odlučuju za Grčku, Tursku, Egipat i Crnu Goru, ali ove godine opalo je interesovanje za Albaniju koja je u proteklom periodu, zbog nedavnih olakšica oko dokumenta, bila atraktivna za srpske turiste.

Milan Vasić iz "Plan Toursa" kaže za Euronews Srbija da njihova agencija ove godine ima "pune ruke posla", i da su kapaciteti za početak leta gotovo popunjeni.

"Hotelski smeštaj je uglavnom popunjen, sada već 70, 80 odsto. Što se tiče sezone u julu i agvustu, to je već popunjeno većim delom, a apartmanski smeštaj se sada popunjava", kaže Vasić.

Cene apartmanskog smeštaja su uglavnom iste kao ranije, dok su cene hotelskog veće za pet do 10 odsto. Tako je četvoročlanoj porodici za autobus i apartman potrebno najmanje 700 evra, a za hotel i avion 1.500 evra.

Andrej Todorović iz "Kontikija" navodi da se posledice rata u Ukrajini osećaju u celom svetu, pa je i očekivano, kaže, da obuhvate i predstojeću turističku sezonu. Kako objašnajva, to znači da je rast cena potpuno očekivan.

"Vi vidite da svakodnevni život u Beogradu i Srbiji košta više nego što je koštao 2019. ili 2018. godine. Iste te razlike putnici mogu da očekuju i za putovanja. To nisu neke drastične promene, ali na primer, ako je komplet ležaljki koštao sedam evra, to je sada 10 evra, ako je večera za dvoje koštala 40 evra, ta večera može sada da košta 50 evra, ako je rent a car bio 35, sada je 45", objašnjava Todorović.

Zapravo, kako objašnajva, ono što se ponajviše razlikuje su cene goriva, zbog čega se za avio prevoz, u zavisnosti od destinacije doplaćuje 30 do 50 evra, a za autobuski pet do 10 evra po osobi.

"Svakog meseca mi dobijamo obračune aerodromskih taksi i doplate za gorivo od nacionalne avio kompanije, pa srazmerno tome, 20 do 25 dana pre putovanja obaveštavamo putnike o eventualnoj doplati", kaže.

Građani za Euronews Srbija kažu da se i ove godine odlučuju za proverene destinacije. U pitanju su, kažu, Grčka, Egipat, Crna Gora, ali i Hrvatska.

Seničić: Ove godine bolji početak turističke sezone

Direktor YUTA, Aleksandar Seničić kaže za Euronews Srbija da se ove godine očekuje dobra sezona i početak oporavka turističkih agencija i hotelijera nakon vrlo poražavajuće prethodne koju je obeležila epidemija koronavirusa.

"Teško je već sada pronaći mesta za neke naredne polaske krajem juna i početkom jula. Mislim da gotovo slobodnih mesta nema sve do polovine jula, ali moramo da znamo i da su operateri ovoj sezoni prišli nekako drugačije nego što je to bila situacija 2019. godine, opreznije. Dakle, nema tako veliki broj sedišta ni u avionima, ni u autobusima. Hotelski smeštaj sada se takođe daleko opreznije zakupljuje od strane agencija. Zbog toga je manje ponude na tržištu. U svakom slučaju treba očekviati sezonu kao što je bila 2019. godine", rekao je Seničić.

Euronews

Kaže da je još početkom godine bilo jasno da će se ova sezona biti uspešnija u poređenju sa prethodnim, jer kako navodi, to se pokazalo još u prvim mesecima kada su građani već počeli da uplaćuju svoja letovanja.

"Kriza sa ratom u Ukrjaini je u jednom trnutku uticala da to interesovanje opadne. Negativne posledice se osećaju u smislu da je poskupelo gorivo, ali su i skočile cene aražmana. U svakom slučaju, treba da budemo zadovoljni u ovom trenutku jer je za sada takva popunjenost da očekujemo jednu zaista uspešnu sezonu koja će biti daleko bolja od prošle i možemo da kažemo da ovo jeste početak oporavka turističke slike u svakom pogledu", kaže Seničić.

Navodi da je i ove godine najveće interesovanje za Grčku i Tursku, kao što je i praksa kada su u pitanju srpski turisti, posebno jer se sve vraća u normalu nakon doskorašnjih kovid mera koje su bile na snazi širom sveta.

"Ništa od dodatnih dokumenata nam nije neophodno osim važećih pasoša i to jeste doprinelo tome da se veliki broj ljudi vraća u Grčku, traže se i Turska, Crna Gora i Egipat. Ima i onih i koji će boraviti i u Hrvatskoj i Bugarskoj. Ove godine dosta je interesovanja i za Španiju i Italiju, što ranije nije bilo toliko zanimljivo. Daleko je manje intresvanje za Albaniju. Ona je bila zanimljiva dok su u drugim zemljama na snazi bili različiti zahtevi oko papirologije zbog korone", objašnjava Seničić.

Kako dodaje, bilo je dosta dezinformacija oko toga kako i na koji način agenicje mogu da poskupe svoje aranžmane za putnike koji su ga već uplatili, pa Seničić navodi da u ovom slučaju, po zakonu, treba da budu poštovana prava i jedne i druge strane.

"Putnici imaju svoja prava, ali ima i dosta dezinformacija. Agencije mogu da uvećaju cene zbog poremećaja na tržištu, ali za one koji su već uplatili i isplaćuju, one to mogu do osam odsto od bruto cene aranžmana. Obaveza je da obvaveste putnike minimum 20 dana pre polaska na put. Putnici, ako agencija postupi po zakonu, nije neophodno da se usaglase sa tim. Ukoliko ne žele da putuju onda će morati da plate neke penale. Ukoliko agencija ne postupi na ovaj način, putnik može da odustane od putovanja i agencija je u obavezi da mu vrati novac", rekao je Seničić.

Komentari (0)

Putovanja