Novosti

Evropa očajnički traži radnike: U kojim zemljama EU je najlakše dobiti radnu vizu?

Komentari

Autor: Euronews

09/10/2022

-

09:15

Evropa očajnički traži radnike: U kojim zemljama EU je najlakše dobiti radnu vizu?
Evropa očajnički traži radnike: U kojim zemljama EU je najlakše dobiti radnu vizu? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Preseliti se u drugu državu, pronaći posao i započeti novi život van granica svakako nije jednostavan poduhvat, čak i kada je u pitanju selidba u obližnje evropske zemlje. 

Pojedine države Evropske unije, poput Linhtenštajna i Vatikana imaju neke od najstrožih imigracionih propisa na svetu.

Ali, kako se zemlje širom Evrope sada suočavaju sa ozbiljnim nedostatkom radne snage, što je izazvalo velike poremećaje u poslednjih meseci, mnoge vlade nastoje da olakšaju radnicima iz inostranstva zaposlenje u EU.

Predstavljamo listu zemalja u kojima je najlakše dobiti radnu vizu.

Nemačka

Nemačka je nedavno lansirala novu "kartu za šansu" za privlačenje kvalifikovanih radnika van granica.

"Šansenkarte", kako se i naziva u Nemačkoj koristiće sistem bodovanja kako bi se kvalifikovanim radnicima sa veštinama, koje nedostaju Nemačkoj, omogućio lakši dolazak u zemlju, čak i pre nego što zapravo i pronađu posao.

Kandidati moraju biti mlađi od 35 godina, imati dovoljno znanja jezika da žive u zemlji i najmanje tri godine profesionalnog iskustva u svojoj biografiji.

Takođe treba da dokažu da mogu da priušte sebi da plate troškove života za vreme koje bi proveli u Nemačkoj pre nego što nađu posao. Opširnije u odvojenom tekstu.

Austrija

Reforma takozvane "crveno-belo-crvene karte", olakšava pristup stranoj radnoj snazi na tržištu rada Austrije. Reforma je uzela u obzir mnoge zahteve preduzetnika, kao i radne snage, između ostalog, ubrzanje postupka rešavanja zahteva za dobijanje te karte.

Sada je put do nje olakšan i za osobe koje su tokom radnog veka menjale profesiju, ili su se bavile nečim drugim od onoga za šta su se školovali. Poseban fokus je na stručnoj radnoj snazi za privremene projekte na tržištu rada.

Posebno u turizmu, nezi i zdravstvu nedostaje radne snage, pa reforma omogućava manje birokratije na putu do dobijanja dozvola. Takođe se za projekte mogu ubuduće dovoditi strani radnici na do šest meseci, za šta im je potrebna samo viza i dozvola za rad bez sveobuhvatnog postupka. Nakon ovih novina posebno će profitirati radna snaga iz IT sektora. Naknadno oni mogu zatražiti i "crveno-belo-crvenu kartu", koja im obezbeđuje duži boravak i pravo rada.

Sada preduzeća mogu bez većih birokratskih procesa zatražiti "crveno-belo-crvenu kartu" za radnu snagu koju dovode iz inostranstva. Sezonska radna snaga, koja je već tri godine radila u Austriji ima mogućnost da dobije "crveno-belo-crvenu kartu".

Danska

Danskoj su takođe preko potrebni radnici u svim granama industrije i traže se profesionalci iz inostranstva. Potrebni su kvalifikovani radnici iz oblasti nauke, prava, medicine, IT sektora, prosvete, ali i zanatlije kao što su kovač, električar ili metalostrugar.

Potpuna lista potrebnih profesionalaca dostupna je na listi za osobe sa visokim obrazovanjem i na listi za kvalifikovane poslove koju je objavila Danska agencija za međunarodno zapošljavanje i integraciju (SIRI). Liste su uvedene 1. jula i biće na snazi do 31. decembra.

Ako vam se ponudi posao u nekoj od industrija sa liste, možete podneti zahtev za dansku boravišnu i radnu dozvolu. Vaša boravišna dozvola će važiti koliko i period vašeg zaposlenja - ako imate ugovor kraći od četiri godine, ili će trajati četiri godine ako je ugovor duži.

Oni koji se zaposle u jednoj od industrija sa liste, dobiće boravišnu dozvolu sa rokom važenja mesec dana pre nego početka radnog odnosa.

Prema statističkim podacima Danske, trenutno postoji 71.400 slobodnih radnih mesta u privatnom sektoru u Danskoj, a najveći broj ovih radnih mesta je u glavnom gradu Kopenhagenu.

profimedia

 

Irska

Dobijanje radne vize je relativno lako u Irskoj, koja nudi niz opcija u rasponu od kratkoročnih do dugoročnih viza.

Iako je neophodno da se već nađe posao pre nego što se podnese prijava, zemlja aktivno traži radnike kako bi popunila slobodna radna mesta u sektorima koji doživljavaju značajan nedostatak.

U Irskoj je moguće dobiti dve vrste radne vize, Dozvolu za zapošljavanje za specifična zanimanja  i Opštu dozvolu za zapošljavanje. Prva pokriva profesije koje se smatraju ključnim za razvoj irske ekonomije, dok druga pokriva sve vrste poslova. Nakon dobijanja ovih dozvola, relativno je lako podneti zahtev za stalni boravak u zemlji.

Irska takođe nudi vizu za radni odmor građanima Argentine, Australije, Kanade, Čilea, Hong Konga, Japana, Novog Zelanda, Južne Koreje, Tajvana i SAD između 18 i 30 ili 35 godina. Sa ovom vizom, radnici imigranti mogu ostati u zemlji do 12 meseci, sa izuzetkom Kanađana koji mogu ostati do 24 meseca.

Portugal

Portugal je nedavno uveo kratkoročne vize za radnike koji nameravaju da ostanu u zemlji samo jednu sezonu. Portugalska sezonska radna viza dozvoljava zaposlenima da provedu u zemlji devet meseci, kao i da rade na više mesta, ukoliko su u pitanju sezonski poslovi.

Svaka druga dugoročna radna viza zavisi od profesije. Poznato je da proces prijave traje nekoliko meseci, a nakon toga radnik dobija vizu na jednu ili dve godine.

Oni koji žive u Portugalu pet godina mogu da podnesu zahtev za stalni boravak, nakon čega više ne moraju da apliciraju za radnu vizu.

Finska

Finska je pokrenula 14-dnevni ubrzani proces za dovođenje visokokvalifikovanih radnika u zemlju, kao i njihovih porodica. Finska vlada definiše one koji mogu imati koristi od ove usluge kao "specijaliste" i početne preduzetnike.

Posle 90 dana u zemlji, radnici koji nisu iz EU moraju da podnesu zahtev za boravišnu dozvolu.

Komentari (0)

Putovanja