Novosti

Turističke agencije vraćaju novac za neiskorišćene vaučere, deo i dalje zarobljen: Šta treba znati ako čekate svoj novac

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2023

-

15:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Većini putnika koji nisu iskoristili zamensko putovanje, turističke agencije su već vratile novac, kaže za Euronews Aleksandar Seničić, direktor Jute. Prema njegovim rečima, deo novca je i dalje zarobljen kod inopartnera u Grčkoj, Španiji i Italiji, ali da bez obzira na to, isplata ide po planu, a putnici koji još nisu isplaćeni, treba da kontaktiraju agencije.   

"Imamo veliki broj agencija koji su od novembra krenule da kontaktiraju putnike. U slučajevima svih koji su dali svoje podatke što podrazumeva i broj tekućeg računa, taj proces je uglavnom i završen. Naravno, imamo pojedinačne slučajeve gde nije bilo lako kontaktirati putnike, pa zbog toga apelujem na one do kojih je teže doći da se sami jave agencijama. U svakom slučaju, ne očekujemo da će ovde biti većih problema. Ukoliko je agencija blokirana ili nema sredstava, na računu, važno je da putnici znaju da su one osigurane. Dakle, agencije su imale takozvanu garanciju putovanja i to će se brzo naplatiti u procesu osiguaravajućih kuća. Tako da onda putnici treba njih da kontaktiraju", kaže Seničić.

Navodi da je važno da, ukoliko ne dobiju uskoro bilo kakvu povratnu informaciju od svoje agencije, treba da postupaju dalje tako što će se obratiti i turističkoj inspekciji.

"Tolerancija treba da postoji par dana i to zbog platnog prometa, ali ukoliko do početka naredne nedelje ne dobiju novac, mogu da kontaktiraju lokalnu turističku inspekciju, da prijave. Nakon toga će inspekcija utvrditi o čemu se radi i započeće proces kažnjavanja turističke agencije. Ukoliko dođe do toga da agencija nema novca, dolazi do drugačijih procedura, koja omogućava da se putnici naplate od osiguranja koje sam već pomenuo", objasnio je Seničić.

Kako kaže, posledice infalcije osećaju se i u turističkom sektoru, ali dodaje da su neke turističke agencije pokušale da motivišu putnike da ne odustanu od ralizacije svojih putovanja.

"Mi smo imali veliki broj agencija koje su pokušale da motivišu putnike da ostanu, da iskoriste putovanja i ove godine, dajući im u prilog upravo neku uvećanu vrednost. Na primer, onaj ko je uplatio 500 evra, mogao je da dobije 600 ili 650 evra, pa da na taj način predupredimo poskupljenja koja su evidentna. Ono sto jeste problem je što taj novac nije bio ni kod nas, on je bio kod našeg partnera i mi imamo velikih problem", rekao je Seničić.

Što se čarter letova tiče, kaže da agencije još nisu izašle sa aranžmanima za 2023. godinu koji podrazumevaju ovakve letove, ali navodi da očekuje da se to promeni do kraja ovog meseca.

"Još uvek nemamo konačne cene avio-prevoznika, kada je reč o čarter letovima. Pošto se Sajam turizma organizuje krejem ferburara, očekujemo da do tada imamo jasniju sliku i da agencije izađu sa cenovnikom za čarter letove. U ovom trenutku postoje ponude za sve desincacije, pa čak i za destinacije na ostrvima u Grčkoj, gde imamo redovne linije ali ni za njih nemamo redovne ponude koje podrazumeveju čarter letove", rekao je Seničić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja