Novosti

Direktor Jute najavio kada bismo mogli da putujemo u Tursku samo sa ličnom kartom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2022

-

14:16

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio je Beograd gde je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem potpisao niz sporazuma, među kojima je i Protokol o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza između Srbije i Turske. To bi značilo da će svi putnici koji iz Srbije avionom idu ka toj zemlji i obratno, moći da uđu samo uz upotrebu lične karte.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je u razgovoru za Euronews Srbija da se, iako još uvek nema zvaničnog datuma, nada da će sporazum početi sa primenom već od oktobra meseca.

On je naglasio da putnici moraju imati biometrijsku ličnu kartu, odnosno onu koja ima čip u sebi, a da če svu svi koji imaju običnu ličnu kartu i dalje morati da koriste pasoš.

"Vlada Srbije je već ratifikovala taj sporazum i pretpostavljam da je sada ovim što je urađeno u Beogradu, omogućeno i turskoj strani da fa ratifikuje. Očekujemo primenu u najskorije vreme", dodao je on.

Seničić smatra da nisu potrebne posebne tehničke izmene na graničnim prelazima, budući da su se do sada biometrijski pasoši bez problema očitavali.

Podsetimo, građani Srbije sa upotrebom lične karte mogu da uđu u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, a Vlada je još 9. juna donela Zaključak kojim je omogućila ulazak na isti način u Tursku.

"Ovim će Turska postati još bliža našim turistima, jer će putovanje biti omogućeno i ljudima koji nemaju pasoš, a mi znamo da barem 20 odsto nema pasoše. Tako će Turska postati jedna od prvih izbora za srpske turiste", ističe direktor Jute.

Važno je naglasiti da ova uredba važi samo za avionski prevoz, dok oni koji putuju autobusom do Turske moraju imati pasoš zbog prolaska kroz Bugarsku.

S druge strane, dodaje Seničić, ovo će doprineti i promociji Srbije kao turističke destinacije među turskim građanima.

"Imamo izuzetno veliko povećanje turskih turista koji dolaze u Srbiju poslendje dve godine, a ovo će sigurno dobrineti još većem interesovanju", zajključio je.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je istakao da će ove godine biti oboren rekord u broju srpskih turista u Turskoj, odnosno da se prognozira da će ih biti preko 300.000, dok je trgovinska razmena između dve zemlje dostigla 2,5 milijarde. Ulazak u Tursku sa ličnim kartama olakšaće ne samo turizam, već i privredne i trgovinske odnose dve zemlje.

Komentari (1)

Sneška

16.09.2022 10:20

Sve je to potpuno apsurdno u današnje vreme. Ako neko nema pasoš, a u Tursku može da ode sa ličnom kartom, znači da do nje može samo da preleti. A ako ima para za recimo neki "privatni let za grupe", sasvim sigurno ima para i za pasoš, koji košta valjda oko 3.000 din. Dobra stvar bi bila kad bi moglo da se putuje u sve komšijske zemlje samo sa ličnom kartom, pa da tako možete i kolima da stignete do Turske bez pasoša. Ovo nam ništa posebno ne znači.

Putovanja