Biznis vesti

Seničić za Euronews: Agencije počele sa isplatama novca za putovanja koja nisu realizovana tokom pandemije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2022

-

20:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjeg dana ove godine ističe Uredba o korišćenju zamenskih vaučera za putovanja koja nisu realizovana zbog pandemije virusa korona. Od 1. januara do 1. februara, putnicima koji to žele, turističke agencije će vratiti novac. Direktor Jute Aleksandar Seničić je izjavio za Euronews Srbija da je najveći broj turističkih agencija, prema njegovim saznanjima, već krenuo sa isplatom novca i da očekuje da će najveći deo iznosa od oko 6,5 miliona evra biti rešen i isplaćen onima koji nisu otputovali na željene destinacije.

On je naveo da statistika pokazuje da samo desetak odsto zamenskih putovanja nije iskorišćeno i napomenuo da će svim građanima koji su ih uplatili biti vraćen novac. 

"Jedan broj agencija nudi dodatne pogodnosti za ljude koji žele da taj novac ostave kod njih. Ponudiće im mogućnost da i sledeće godine iskoriste zamenski vaučer nudeći im dodatnu vrednost.Neko ko je uplatio 500 evra, može dobiti vaučer od 600 ili 650 evra, da može da ga iskoristi u narendom periodu, preko iste te agencije. To je odluka samih putnika, ako žele, a ne moraju tu ponudu da prihvate. Do 1. februara je rok da agencije vrate novac putnicima koji nisu realizovali putovanja", rekao je Seničić za Euronews Srbija.

On je napomenuo da to nije mali iznos novca, ali je podsetio da je vrednost nerealizovanih putovanja zbog pandemije bila oko 70 miliona evra.

"Zaista moramo da budemo zadovoljni da je jedan zaista ogroman problem rešen time da smo i mi, kao turističke agencije, uspeli da iskoristimo novac koji je bio kod naših partnera, pa samim tim i putnici. Očekivalo se da će jedan deo putnika tražiti povraćaj svog novca i verujem da neće biti problema", rekao je Seničić.

Pexels

 

On je napomenuo da će se, ukoliko neka agencija ne bude mogla da isplati novac aktivirati polise osiguranja ili bankarske garancije, tako da građani ne mogu biti oštećeni.

Zamenska putovanja građani su uglavnom iskoristili za Tursku, Egipat, jer je tamo moglo da se putuje, dok nadoknadu sada uglavnom čekaju oni koji nisu iskoristili aranžmane u Italiji, Španiji i nekim dalekim destinacijama poput Maroka, ali je najveći broj ljudi koji su uplaćivali Grčku.

Izbijanjem epidemije virusa korona mnogi građani nisu mogli da realizuju putovanja. Kako bi rešili problem i pomogli agencijama Vlada Srbije usvojila je 2020. godine uredbu kojom je omogućeno da svi građani koji su uplatili turističke aranžmane do 15. marta te godine imaju mogućnost da sa agencijama dogovore za zamensko putovanje koje mogu da iskoriste do 31. decembra 2021. godine. Kada je istekao taj rok uredba je produžena na još godinu dana.  Oni koji nisu dobili zamensko putovanje, sada bi trebalo da dobiju novac koji su uplatili pre dve godine.

Turistički sektor se oporavlja

Seničić  je za Euronews Srbija rekao da je turistički sektor počeo da se oporavlja  i dodao da je sezona 2022. bila dosta dobra, kao i da je 2021. bila solidna, iako je to bio tek izlazak iz prvog talasa korone.

"Nije dovoljna jedna i po sezona da se pokriju troškovi koje ste imali u poslednje tri godine. Ostali smo bez velikog broja radnika i zbog toga je bilo gužvi tokom letnje sezone i to je i dalje roak rana u agencijama. To je problem koji će nas pratiti i u anrendom periodu. Oporavak je krenuo. Verujemo da već krajem sledeće i početkom 2024. turistička privreda može da izađe iz krize", rekao je Seničić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis