Oko sveta

Palata "od pamuka": Magični lokalitet u Turskoj - oaza za uživanje, ali i lek

Komentari

Autor: Tila Stanković

04/10/2021

-

22:14

Palata "od pamuka": Magični lokalitet u Turskoj - oaza za uživanje, ali i lek
Palata "od pamuka": Magični lokalitet u Turskoj - oaza za uživanje, ali i lek - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako je Turska popularna po letovalištima na obali mora, kao i po biseru Bosfora – grada Istanbula, ova država koja leži na dva kontinenta ima i druge interesantne turističke atrakcije – živopisne predele i tragove drevne istorije koji su vredni posete.

Jedna od privlačnih i interesantnih destinacija definitivno je Pamukale, kompeks jedinstvenih mineralih izvora na jugoistoku zemlje.

Ovaj lokalitet sastoji se od toplih izvora i plitkih terasastih bazena od kreča, nastalih prelivanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Sam naziv "Pamukale" na turskom znači "palata od pamuka".

Područje se nalazi u dolini reke Menderes koje ima umerenu klimu skoro cele godine.

Pamukale je dug oko 2.000, širok 600 i visoko oko 160 metara, a ima 17 izvora sa vodom temperature od 35 do 100 stepeni.

Dramatične kaskade nastajale su prelivanjem mineralnih voda i taloženjem sedimenata tokom hiljada godina, i osim što izgledaju atraktivno i kupanje u njima predstavlja sjajno iskustvo, mnogi posetioci dolaze zbog navodno lekovitih svojstava mineralne vode.

Nažalost, ovo mesto prilično je udaljena od Istanbula, ali je relativno blizu poznatom letovalištu Antaliji, odakle se do geološkog fenomena stiže za otprilike tri sata vožnje.

Drevni antički grad

U blizini Pamukalea nalaze se i ostaci grada Hijerapolis koji se 1998. godine našao na listi Svetskih kulturnih baština Uneska.

Drevni grad čuva veliki broj dela iz kasnog helenističkog perioda i prvog perioda hrišćanstva. Posebna atrakcija jeste odlično očuvan antički teatar.

Hijerapolis, koji je bio jedan od centara tokom širenja hrišćanstva, takođe je bio značajan u bogledu proizvodnje metala i različitih vrsta tkanina.

Komentari (0)

Putovanja