Oko sveta

"Najmanji grad na svetu" nalazi se u našem komšiluku: "Šaka" ljudi, dve ulice, dve crkve i autentične kamene kućice

Komentari

Autor: Tila Milenović

06/02/2022

-

21:56

"Najmanji grad na svetu" nalazi se u našem komšiluku: "Šaka" ljudi, dve ulice, dve crkve i autentične kamene kućice
Grad Hum - Copyright Wikipedia.org/AnaJur

veličina teksta

Aa Aa

"Najmanji grad na svetu" po broju stanovnika, Hum nalazi se u centralnom delu Istre u severozapadnoj Hrvatskoj, a čini ga svega tridesetak stanovnika, prema popisu stanovništva iz 2011. godine.

Zbog kamenih kućica i mirnog, usporenog načina života, posetioci imaju utisak da je u ovom gradiću na 40 kilometara od Rijeke, vreme stalo. Tom osećaju dodatno doprinosi činjenica da su kazaljke na satu crkve stale pre trideset godina, te u toku dana samo dva puta pokažu tačno vreme – u pola tri, piše Istarski.

Wikipedia.org/Herr Mlinka

 

Istorija grada počinje u ranom srednjem veku i prvi put se pominje u dokumentima iz 12. veka pod imenom Cholm. Grad je u 11. veku bio potpuno ograđen zidinama na ostacima ranijeg utvrđenja.

Šarmantni gradić se zapravo sastoji od samo dve male ulice i tri reda kuća. Ulaskom u grad prolazi se pored stare gradske kapije ukrašene bakarnim pločama, koja je sagrađena između 11. i 12. veka. 

Wikipedia.org/Ivana

 

Jedna od najlepših atrakcija je barokna crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja je podignuta 1802. godine. Uz malo sreće, ako je crkva otvorena, turisti mogu da obiđu prelepe freske i pet mermernih oltara.

Neposredno do crkvenog zdanja nalazi se crkveni toranj, visok oko 22 metra, podignut 1552. godine kao utvrđena kula.

Prema legendi, Hum je nastao slučajno kada Divovima nije ostalo mnogo kamenja pri izgradnji gradova u dolini reke Mirne, pa su odlučili da izgrade ovaj minijaturni grad.

Wikipedia.org/Ivana

 

Gastronomija

Posetioci mogu da probaju delikatese od tartufa, domaća vina i rakije regionalne proizvodnje.

Poznata je gastronomska ponuda Humske konobe, jedinog mesta gde se može dobiti "biska“ lekovita rakija od imele, koja se pravi prema vekovima starom receptu.

U ovom malom mestu se takođe svake godine organizuce manifestacija "Smotra domaćih rakija", gde se okupljaju gotovo svi proizvođači ovog alkoholnog pića iz svih krajeva Hrvatske. 

Aleja glagoljaša

Aleja glagoljaša je karakterističan monumentalni kompleks od jedanaest spomen-obeležja duž puta između Roča i Huma.

Na putu se nalazi 11 pojedinačnih spomenika posvećenih starom pismu glagoljici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja