Novosti

Među 100 najboljih tradicionalnih jela širom sveta našao se i jedan srpski specijalitet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

08:05

Među 100 najboljih tradicionalnih jela širom sveta našao se i jedan srpski specijalitet
Među 100 najboljih tradicionalnih jela širom sveta našao se i jedan srpski specijalitet - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Svetski atlas hrane, "Taste atlas", objavio je listu 100 najboljih tradicionalnih jela na svetu za 2021. godinu, a srpska pljeskavica završila je na polovini liste – na 52. mestu, sa solidnom ocenom 4,38.

Najbolju ocenu dobila je meksička Končinita pibil (Cochinita pibil) čime je osvojila prvo mesto na listi.

Iz regiona, bosanski sarajevski ćevapi su se našli čak na desetom mestu sa ocenom 4,55, dok je iz Hrvatske pet različitih jela završilo na listi: kotlovina na 36. mestu, čobanac na 51. mestu, crni rižoto na 55. poziciji, piletina sa mlincima i štrukli, 88. na listi.

Peti najbolji restoran u Beogradu

Na drugoj listi gde ista veb stranica predstavlja 100 najboljih tradicionalnalnih restorana, skadarlijski lokal "Tri šešira" se našao na petom mestu.

"Tri šešira" je ocenjen kao jedan od najautentičnijih restorana u Beogradu koji postoji od 1864. godine, a nalazi se u srcu Skadarlije. Poznat je po dobroj usluzi i kvalitetu, prepoznatljivom ambijentu i tradicionalnoj srpskoj kuhinji, stoji u opistu Taste atlas na čijoj je listi beogradski restoran osvojio 87 poena.

Liste restorana se sastavljaju na osnovu godina postojanja, statusa, ocene kritičara hrane i turističkih vodiča, popularnosti serviranih jela i ocena lokalnih posetilaca.

Ispred "Tri šešira" su se našli "Kafe de Takuba" iz Meksiko sitija, "Komanders palas" u Nju Orleansu, "Da Enco al 29" u srcu Rima i na prvom mestu praški "Cafe Imperial" sa 93.3 poena.

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja