Aktuelno iz kulture

Hemingvejev "Džek Roze", salata Aleksandra Dime i torta Alabama Lejn: Novogodišnja gozba inspirisana svetskom prozom

Komentari

Autor: Staša Rosić

31/12/2021

-

19:30

Hemingvejev "Džek Roze", salata Aleksandra Dime i torta Alabama Lejn: Novogodišnja gozba inspirisana svetskom prozom
Novogodišnja gozba - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Hrana je vrlo retko samo hrana. To postaje naročito očigledno u vreme praznika, kada svesno preterujemo u jelu i piću, jer bez nekih ukusa, kao da nema ni uspomena.

Važna uloga hrane u životu pojedinca, ali i u društvu, donela joj je veliku važnost i u književnosti. Pregoreo hleb, može biti znak sveopšteg razočaranja, "dodaj mi so" - oštar prekor, toplo mleko - uteha, pa nekad i po jednom zalogaju koji pojede protagonista, možemo da pamtimo celo delo i emocije koje je u nama budio.

Zato predlažemo da ove praznične sezone lepe uspomene vežete za neko od jela inspirisano velikim književnim delima.

Aperitiv: Vesper Martini

Vesper koktel, poznat i kao Vesper Martini, osmislio je niko drugi do autor priča o Bondu - Ijan Fleming, a nazvao ga je po dvostrukoj agentkinji Vesper Lind.

U njegovoj prvoj knjizi "Kazino Rojal" Bond poručuje piće i daje jasne instrukcije šankeru: "Tri mere Gordona (džin), jedna votke i pola mere Kina Lileta. Dobro promućkaj dok ne postane ledeno hladan, a onda dodaj tanku krišku limunove korice. Može?"

Pixabay

 

Ma kako samouveren bio Bondov nastup, koktel majstori se verovatno ne bi složili da bi Vesper trebalo mućkati, jer bi mu to sigurno poremetilo teksturu i učinilo da se komadići leda podignu na vrh čaše. 

Zlatno pravilo je da se kokteli koji se prave samo od alkoholnih pića mešaju, ali ako želite da napravite izuzetak, poslušajte Fleminga.

Inače, Kina Lilet koji se dodaje na kraju je aromatizovano vino, čiji je jedan od glavnih sastojaka biljka činčona, bogata kininom. 

Međutim, pošto je kinin došao na loš glas, proizvođač je iz recepture izbacio činčonu i sada se ovo vino prodaje kao Lillet Blanc. 

Ako ne želite da upadate u veliku gužvu tokom praznika, možete ga zameniti i vermutom. Fleming se verovatno ne bi ljutio.

Predjelo: Blini Demidov "za Oskara"

Novela "Babetina gozba" o jednom malom mestu u polarnom krugu, konzervativnim društvenim normama i Babet, kuvarici iz Pariza, dobar je pokazatelj zašto se njena autorka, norveška književnica Karen Bliksen nekoliko puta našla u najužem izboru za Nobelovu nagradu, a ekranizacija ovog dela osvojila Oskara za najbolji strani film.

Iako obimom malo, ovo delo je grandiozna studija o religioznosti, žrtvovanju, prijateljstvu, ali i hedonizmu.

Nakon što četrnaest godina provede živeći sa dve sestre u dalekom norveškom selu, naša junakinja Babet osvaja 10.000 franaka na lutriji. 

Umesto da iskoristi taj novac da se vrati u Pariz, odakle je pobegla zbog političkog progona, sve što je dobila koristi da pripredi večeru za dvanaestoro ljudi, koji su za života probali malo šta više od ribe i čorbe.

Pixabay

 

Ta magična gozba briše sve razlike koje su do tog trenutka postojale među njima i ispunjava ih ljubavlju i toplinom. 

"Nakon prvog zalogaja spusti viljušku na sto i pređe rukom preko čela. Pa ovo, pomisli, ovo su
Blini Demidov... Gledao je poput davljenika ostale za stolom. Oni su pak svi sedeli zadovoljnih, mirnih lica i jeli svoje bline Demidov bez znakova iznenađenja ili posebnog uživanja, kao da su to činili svaki dan u poslednjih trideset godina", izvod je iz čuvene novele.

Ako biste za svojom prazničnom trpezom želeli da osetite dašak te čarolije, predlažemo da probate ruske palačinke (bline) Demidov prema receptu britanske autorke Kejt Jang, koja je bila inspirisana "Babetinom gozbom" kada ga je kreirala:

Blini Demidov (količina za oko 30 komada)

Sastojci:

  • 60g heljdinog brašna
  • 60g oštrog belog brašna
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • 100ml mleka
  • 10g svežeg kvasca (ili 3g instant kvasca)
  • 75g kisele pavlake
  • 1 žumance
  • 2 belanca
  • 30g putera

Za serviranje:

  • kavijar
  • oko 50g kisele pavlake

Pomešajte obe vrste brašna, so i šećer u velikoj činiji. Zatim ugrejte mleko do temperature koja je prijatna na dodir, sklonite sa vatre i dodajte kvasac. Mešajte dok se ne rastopi.

Umešajte kiselu pavlaku i žumance, a zatim sve tečne sastojke dodajte u brašno i energično mešajte dok se ne sjedine. 

Prekrijte činiju krpom i stavite na toplo mesto, dalje od promaje, na sat vremena. Trebalo bi da se gotovo duplira.

Posle sat vremena, čvrsto umutite belanca, a zatim ih nežno umešajte u naraslu smesu, prekrijte krpom i ostavite na još sat vremena.

Trebalo bi da smesa postane prozračna i puna mehurića, gotovo kao pena.

Nakon što je narasla, ugrejte pola kašike putera u tiganju za prženje. Bez mešanja (jer želite da zadržite što više mehurića), spustite kašičicu po kašičicu smese u tiganj. 

Kada se gornja strana prekrije mehurićima, okrenite male palačinke, kako bi se ispekle i s druge strane. 

Pržite ih u turama, dok ne potrošite svu smesu. 

Servirajte palačinkice tople ili na sobnoj temperaturi sa malo pavlake i kašičicom kavijara ili neke druge ikre. Uživaćete čak i ako izostavite taj luksuzni sastojak. 

Glavno jelo: Džigerica po meri Džejmsa Džojsa

"Gospodin Leopold Blum voleo je iznutrice i rado je sebi spremao supu od guščije iznutrice, pikantne želuce, punjeno prženo srce".

Tako upoznajemo glavnog protagonistu "Uliksa", koji je veliki gurman. Koliko je hrana važna gospodinu Blumu, toliko je važna i Džojsu, pa je po njegovim opisima delikatesa u kojima je Blum uživao, spisateljica Alison Armstrong napisala celu knjigu recepata "The Joyce of Cooking".

Pixabay

 

U njoj se izdvaja jedan pravi praznični recept za pohovanu džigericu:

Sastojci:

  • 4 tanka režnja teleće džigerice
  • 1 šolja prezli začinjenih biberom i alevom paprikom
  • 4 kriške dimljene slanine (recept zahteva irsku, leđnu slaninu, kojoj bi možda najsličnija bila pečenica)
  • 2 srednje glavice crnog luka, tanko nasečene
  • 1 kašika putera
  • 1 šolja goveđeg bujona
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica kukuruznog skroba (gustina)

Uvaljajte džigericu u začinjenu prezlu i stavite sa strane. U tiganju sa debelim dnom pržite slaninu, dok ne omekša, ali ne čekajte da zahrskavi. Odložite i nju sa strane na topao tanjir.

Dinstajte luk na masnoći od slanine na tihoj vatri dok potpuno ne omekša, a zatim i njega stavite pored slanine.

Dodajte puter u tiganj, blago pojačajte vatru i pecite džigericu s obe strane. Smanjite vatru, dodajte goveđi bujon i lovorov list i lagano krčkajte oko petnaest minuta.

Kad je džigerica omekšala, stavite je sa strane uz slaninu i luk, a onda na srednjoj vatri pomešajte masnoću iz tiganja sa kašičicom skroba, kako biste dobili gust preliv.

Prelijte ga preko džigerice, slanine i luka i uživajte u pravom džojsovskom jelu.

Salata: Krompir salata po receptu Aleksandra Dime

Ako ste čitali "Grofa Monte Krista" verovatno se sećate scene sa Danglarom i njegovim pečenim piletom koja se protezala na cela dva poglavlja.

To i ne čudi, ako imamo u vidu da je Aleksandar Dima, autor tog svevremenog dela, bio poznati francuski gurman, koji je često i rado organizovao večere za svoje prijatelje iz visokog društva.

Takođe, on je napisao i "Veliki kulinarski rečnik" (Le Grand Dictionnaire de Cuisine), koji je objavljen tri godine nakon njegove smrti.

Pored mnogih recepata, u rečniku se nalazi i istorija francuskog kulinarstva, malo uputstvo za organizovanje banketa i korisne i zanimljive informacije o uobičajenim i neobičnim namirnicama.

Za jedan od recepata koji je podelio sa svojim čitaocima, Dima piše da je bio omiljen među njegovim zvanicama.

"Na posletku, napravio sam salatu koja se toliko dopala mojim gostim, da kada Ronkoni, jedan od mojih redovnih posetilaca, nije mogao da dođe, tražio je da mu se donese njegov deo salate i to pod velikim kišobranom, kako je ne bi nikakve strane materije mogle pokvariti", piše Dima.

Pixabay

 

Bila je to vrlo maštovita salata, sa pet osnovnih sastojaka: kriške cvekle, polumeseci celera, sitno sečeni tartufi i veliki šumski zvončić zajedno sa lišćem i  kuvani krompir.

Ako imamo u vidu da šumski zvončići odavno nisu hrana koja je dostupna svima, možda možete napraviti krompir salatu na uobičajen način na koji je pravite, a zatim je začiniti prelivom po Diminom receptu.

"U praznu činiju stavim po jedno tvrdo kuvano žumance na svake dve osobe - šest na 12 gostiju. Onda ih ugnječim sa uljem da napravim pastu, u koju dodam francuski peršun, izmrvljenu tunjevinu, omekšale inćune, senf (Dima preporučuje senf brenda 'Maille'), veliku kašiku soja sosa, sitno seckane kisele krastavce i iseckana belanca od jaja. Razredim ovu mešavinu dodavajući najfinije dostupno sirće. Na kraju stavim salatu u činiju sa dresingom i moj sluga je izmeša. Izmešanu salatu pospem prstohvatom mlevene paprike, koja je mađarska crvena paprika. I eto vam salata koja je tako fascinirala sirotog Ronkonija", napisao je Dima.

Desert: Torta Alabama Lejn

Torta Alabama Lejn, koja se više puta pominje u prvom romanu Harper Li "Ubiti pticu rugalicu" pravi je zimski desert.

Reč je o poslastici koju sprema Skautina komšinica Modi Atkinson, brižljivo čuvajući recept od drugih znatiželjnih domaćica.

profimedia

 

Budući da je vrlo bogat alkoholom, recept za tradicionalnu Lejn tortu, idealan je za praznike, ali nije namenjen deci.

Zasnovan je na originalnom receptu čuvene južnjačke kuvarice Eme Rajlender Lejn iz 19. veka.

Sastojci:

  • 3,5 šolje brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 šolja putera (omekšalog)
  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja punomasnog mleka
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 8 belanaca

Sastojci za fil:

  • 8 žumanaca
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 šolje putera (omekšalog)
  • 1 šolja iseckanih grožđica 
  • 1/2 šolje burbon viskija
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za premazivanje:

  • 2 belanca
  • 1 1/2 šolje šećera 
  • 4 kašike ključale vode
  • 3 kašike kukuruznog sirupa

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i prosejte mešavinu tri puta. 

U odvojenoj činiji miksajte puter i šećer barem dva minuta. Dodajte malo mešavine brašna u umućen puter, a zatim i malo mleka i nastavite da ih dodajete naizmenično dok ne utrošite celu količinu (vodite računa da završite brašnom). Umeštajte vanilu i stavite sa strane.

U drugoj činiji čvrsto umutite belanca i pažljivo ih umešajte u prethodno napravljenu smesu. Podelite je u tri kalupa za torte prečnika 22 centimetra i pecite dok ne postane zlatno braon (20 do 25 minuta). 

Kada su kore pečene, pažljivo ih izvadite iz kalupa i pustite da se potpuno ohlade.

U jednoj šerpi umutite žumanca, šećer i puter, a zatim je stavite na nisku temperaturu i konstantno mešajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i odmah dodajte grožđice, viski i vanilu.

Složite tortu premazujući svaku od kora filom. 

Da biste napravili preliv, sjedinite sve sastojke i mutite ih nad vodenom parom konstantno dok ne dobijete čvrst sneg, odnosno oko sedam minuta.

Sklonite sa vatre i pustite da se ohladi. Zatim ravnomerno nanesite preliv na tortu i ukrasite po želji.

Digestif: "Sunce se ponovo rađa"

Čuvena je Hemingvejeva izreka da pije, samo kako bi druge mogao da učini interesantnijim". 

Njegov junak Džek Barns, narator u knjizi "Sunce se ponovo rađa" takođe uživa u alkoholu, naročito koktelu "Džek Roze" u baru hotela Krilon Pariz. 

Pixabay

 

Interesantno je da je isti koktel bio omiljeno piće pisca Džona Stajnbeka.

Džek Roze

  • 8 merica jabukovače (najbolje "Applejack")
  • 2 merice limunovog soka
  • 1 merica sirupa grenadin

Preporuka za vas

Godina u znaku velikih jubileja diva ruske i svetske književnosti: Šta je nama Dostojevski danas

Komentari (0)

Kultura