Biznis vesti

Kraft pivarstvo u ekspanziji, male pivare niču širom Srbije: Jedno je proglašeno za najbolje na svetu u 2021. godini

Komentari

Autor: Dušan Hadži Nikolić

13/12/2021

-

22:43

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pivarstvo u nekadašnjoj Jugoslaviji, kasnije i u Srbiji vezivalo se skoro isključivo za velike industrijske proizvođače. Poslednjih desetak godina u Srbiji pravu ekpanziju doživljava kraft pivarstvo, male pivare su nikle širom Srbije. Ipak, pandemija je usporila razvoj ove dinamične privredne grane.

Kada je osnivač pivare "Salto" Goran Milošević 2013. skuvao svoje prvo kućno pivo u potrazi za napitkom kvalitetnijim od onog na tržištu dobio je i ideju da napravi pivaru. Na tržištu se njegov proizvod pojavio 2016. i od tada beleži konstantan rast, sve do pandemije.

"Kada sumiramo period od marta prošle godine, do dan danas, do kraja novembra, imamo nekih godinu i osam meseci gde mi smo možda faktički dosta dugo pivo prodavali na 15 posto uobičajene prodaje, tako da kad se sve sumnira imamo nekih 6,7 meseci potpunog nerada, potpune 0 prodaje i onda to dosta vuče troškova što se tiče zakupa hale, energentata i svega ostalog", rekao je za Euronews Srbija Pavle Ilić iz pivare "Salto".

Ipak, Salto pivara i dalje raste. Njihovo tamno pivo proglašeno za najbolje na svetu u 2021. Desetak drugih pivara imalo je manje sreće korona ih je ugasila. Među njima, Kaš, Južni vepar i Šlif.

"Mislim da su oni svi radili do tog nekog prvog talasa zatvaranja, nakon tog talasa neke restrikcije, nastavili su da rade ali su osetili jako velike gubitke, jer mi svi, bez obzira što smo konkurencija poznajemo se, kružimo pričamo jedni drugima, ono na šta nailazimo. I to se desilo, neminovno je bilo da će na bilo koje sledeće zatvaranje dosta njih da prekine sa radom", naveo je Ilić.

Opstaju zahvaljujući vernim mušterijama

Od piva zavise i ugostitelji, pogotovo oni specijalzovani za kraft pivo. Pivski zabavnik opstaje zahvaljujući snalažljivosti i vernim mušterijama, kojima su tokom karantina piva dostavljali na kućne adrese.

"Bili smo i dalje tu, bili smo u kontaktu sa ljudima, imali smo tu neku interakciju, mogli smo da radimo tu dostavu i mislim da je to najviše doprinelo, da smo prisutni da se držimo i ljudi su našli način da i oni učestvuju da naruče pivo i tako, zajednički funkcionišemo. Ipak, mi imamo neku ciljnu grupu malo drugačiju i funkcionišemo", rekao je za Euronews Srbija Jovica Matejić iz pivare "Pivski zabavnik".

Veruje da će pandemiju prebroditi bez većih problema.

"Mislim da treba da pustimo, da ništa ne forsiramo, mislim, sve su na neki način to neke akrobacije koje mi izvdoimo da nastavimo da radimo ali vrati ti se nekako, tako što traješ i istrajavaš", dodaje je.

Iako je Kraft industirja piva usporena koronom i pretprela udarce gašenjem nekih pivara sagovornici Euronews Srbija saglasni su da će po završetku pandemije nastaviti da raste istom brzinom kojom je išla i pre pandemije.

Komentari (0)

Biznis