Oko sveta

Sedam destinacija sa velikog platna i malih ekrana: Gde su snimani naši kultni filmovi i serije?

Komentari

Autor: T. Milenović

29/01/2022

-

23:12

Sedam destinacija sa velikog platna i malih ekrana: Gde su snimani naši kultni filmovi i serije?
Sedam destinacija sa velikog platna i malih ekrana: Gde su snimani naši kultni filmovi i serije? - Copyright Prinstscreen YouTube/Ένας αγέρας, CPM, Kole, Promo/Centar Film Tim

veličina teksta

Aa Aa

Dobro je poznato da su mnogi kultni filmovi i serije snimani na područiju grada Beograda, a i okoline. Glavna lokacija za snimanje čuvene komedije "Kad porastem biću Kengur" bila je ulica Vojvode Stepe, dok se najpoznatije turističke destinacije u srpskoj prestonici pojavljuju u filmovima "Lajanje na zvezde", "Balkanski špijun"  i "Tesna koža".

Ipak prilikom gledanja drugih domaćih klasika verovatno su se mnogi upitali, gde se u Srbiji nalaze određene lokacije.

Izdvojili smo nekoliko destinacija širom zemlje, koje su poslužile kao scenografija u najpoznatijim srpskim serijama i filmovima.

1. Plaža iz "Varljivog leta '68"

Gotovo da ne postoji osoba u Srbiji koja nikada nije gledala film "Varljivo leto '68", a mali je broj i onih koji ne pamte kultne scene porodice Cvetković kako provode dan na plaži, uz poznatu repliku Petrovog brata: "Manje vina, manje vina".

Prinstscreen YouTube/ Kole

 

Ovaj deo filma se snimao kod izletišta u blizini Inđije. Izletište Čortanovci deo je nacionalnog parka Fruška Gora, a predstavlja seosko naselje koje je smešteno na samoj obali Dunava. 

Ovo mesto može da se pohvali prelepom peščanom plažom na obali Dunava, i prirodnim ambijentom Mihaljevačke šume, koja može da se opazi na momente i u filmu.

2. "Ko to tamo peva" – ali gde je to "tamo"?

Sviće zora nad livadom, na vidiku nema ničeg, samo na horizontu "izvire" karakteristični crveni  autobus sa natpisom "Krstić i sin". Verovatno su se mnogi, gledajući kultni film "Ko to tamo peva", upitali gde se snimao.

U pitanju je dobro poznata turistička destinacija u Banatu – Deliblatska peščara. Ovaj spomenik prirode jedno je od retkih pribežišta za mnoge specifične životinjske vrste, koje u evropskim, a i svetskim, razmerama predstavljaju prirodne retkosti.

Promo/Centar Film Tim

 

Peščara je popularna vikend destinacija, jer se odlikuje veoma retkim dinskim reljefom i pejzažima. Pored filma "Ko to tamo peva", na ovoj destinaciji su se snimali i "Jesen stiže dunjo moja", "Sveti Georgije ubiva aždahu"...

3. "Crna mačka, beli mačor" i stari dvorac

Svetski poznato ostvarenje Emira Kusturice "Crna mačka beli mačor" svojevremeno je osvojilo ljubav publike na brojnim festivalima. Svi koji su pažljivo gledali film mogli su da opaze u nekoliko scena dvorac porodice Špicer u Beočinu koji je, iako trenutno nije u najboljem stanju, poslednjih nekolko godina postao slavan na društvenim mrežama.

Wikipedia.org/CrniBombarder!!!

 


Dvorac porodice Špicer podignut je 1898. godine za porodicu imućnih nemačkih veleposednika. Danas su gotovo svi prozori na njemu polomljeni, a usled obilnih padavina tokom zime 2011. godine, deo ulaznog trema se urušio. 

Međutim, to što dvorac danas podseća na "zgradu duhova", čini ga samo još popularnijim. Uprkos tome da ulazak nije dozvoljen, mnogi radoznali putnici razgledaju ostatak unutrašnjeg enterijera. Objekat je 18. juna 1997. godine proglašen za spomenik kulture.

Nije Kusturica bio jedini koji je video potencijal u ovom starom zdanju. Režiser Klint Istvud je u ovom dvorcu snimio nekoliko scena za njegov film "Ratnici" iz 1970. godine.

4. Prelepi predeli iz filma "Ptice koje ne polete"

Potresna i topla životna priča o dedi koji se stara o svojoj unuci oboleloj od leukemije, ostavlja snažnu emociju na gledaoce. 

Iako ova, pomalo bajkovita drama govori pre svega o borbi za život i potpuno okupira pažnju gledalaca, teško je, barem na momente, ne obratiti pažnju na prelepe predele u kojima se radnja odigrava.

Kuća u kojoj se snimao film i dalje stoji na planini Tari nedaleko od vidikovca Banjska stena, sa kog se pruža pogled na jezero Perućac, reku Drinu i Bajinu Baštu. 

Wikipedia.org/Lidija Petrović

 

To nije bio jedini put da je Tara poslužila kao lokacija za snimanje. Između ostalog, tu su snimani pojedini kadrovi iz ostvarenja "Peti leptir", a i iz novog psiho trilera "Izolacija" u kom glavnu ulogu tumači Miloš Biković.

5. "Tajna vinove loze" 

Televizijska serija puna misterija dočarala je idealnu atmosferu Toskane, ali za snimanje nije bilo potrebno otputovati u Italiju. Mnogima je za oko zapala i prelepa vila u kojoj živi porodica Tomović iz serije.

Ono što, verovatno, mnogi ne znaju jeste da je ovo zdanje zapravo zgrada Vinarije "Zvonko Bogdan". Za potrebe serije "Tajne vinove loze" iskorišćen je samo spoljašnji deo vinarije i imanje, dok su scene u enterijeru nastajale u studiju.

Euronews

 

6. "Toma" u Zrenjaninu

Film o životu jedne od legendi srpske narodne muzike – Tome Zdravkovića, namamio je ove jeseni srpsku publiku u bioskope, i osvojio srca mnogih.

Kao deo scenografije za film "Toma" poslužio je i Zrenjanin. Kadrovi su snimani na Malom mostu i u Gimnazijskoj ulici. Članovi Dramsko-muzičkog studija "Euterpa" kao i pojedini sugrađani bili su angažovani kao statisti.

Wikipedia.org/Ванилица

 

7. Jezive scene iz serije "Crna svadba"

Malo ko je ostao ravnodušan na seriju "Crna svadba", a pojedine scene terale su gledaocima strah u kosti. Prva sezona je završena, ali i dalje se o ovom ostvarenju mnogo priča. Deo serije sniman je na groblju koje zaista postoji i nalazi se u selu Borač, u srcu Šumadije, na teritoriji opštine Knić, prenosi RINA.

Smešteno je na stazi koja vodi do vrha Boračkog krša, a po obiliku i broju spomenika jedinstveno je na Balkanu. Ono što je činjnica jeste da preko dana izgleda mnogo drugačije, nego što je to bio slučaj u noćnim kadrovima na televiziji.

RINA

 

Pretpostavlja se da je groblje nastalo u srednjem veku kada je junački grad Borač bio neosvojiva sila za neprijatelje. Pojedini istoričari kažu da je tada imao više stanovnika nego London, a tokom vekova u njemu su živeli carevi, kraljevi i vlastelini.

Komentari (0)

Putovanja