Novosti

Stara planina pod najvišim stepenom zaštite: Šta turistima može da ponudi novi nacionalni park na jugoistoku zemlje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/ Lj. P.

15/01/2022

-

10:42

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Srbija posle četiri decenije dobija dva nova nacionalna parka. Zbog izuzetnog prirodnog bogatstva, Stara planina i područje Kučaj-Beljanice biće pod najvišim stepenom zaštite države.

Stara planina do sada je imala status parka prirode. Sada će, sa prostranstvom od 116.000 hektara, biti najveći nacionalni park u Srbiji.  Živopisni predeli, kanjoni, brojni izvori, vodopadi, bistre reke - samo su deo bogatstva ove jugoistočne lepotice, koja svojom godinama unazad privlači turiste.  

"Najviše dolaze ovde zbog prirode. Priroda je fantastična, čist vazduh, okolina je još zdrava. Turisti obilaze pećine, imamo predivnu reku za pecanje, mnogo vidikovaca", kaže za Euronews Srbija Dragan Igić iz sela Rsovci.

Pored prirode, značajno je i kulturno-istorijsko nasleđe ovog područja. Crkva posvećena svecima Petru i Pavlu jedna je od retkih izgrađenih u pećini. Ono što turiste posebno privači ovde jeste jedinstveni prikaz Isusa Hrista u mladosti.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

"Legende kažu da je to bilo u 13. veku kad su došli monasi sa Sinaja i neko od njih je tako zamišljao Isusa i nacrtao ga kao mladenca, u narodu poznat kao Isus ćelavi", dodaje Igić.

Bogatstvo ovog kraja je i jedinstveni živi svet.

"Biljne i životinjske vrste su toliko brojne da je Stara planina od međunarodnog značaja po pitanju biljnog i životinjskog sveta. Recimo, među pticama vrste sokolova, orlova, jarebice kamenjarke, žutokljuna galica, ušata ševa, vrste kojih nema na drugim područjima. Od sisara tu su ris i medved", navodi Aleksandar Panić iz pokreta "Odbranimo reke Stare planine".

Wikipedia.org/Bancika

 

Zbog svega toga, oni koji bar jednom dođu ovde, kažu da je ova planinska lepotica nacionalno blago koje treba sačuvati. Meštani su, uz podršku lokalne samouprave, koja je zabranila izgradnju malih hidroelektrana, odbranili reke. U Pirotu očekuju da  veći stepen zaštite Stare planine unapredi turističku ponudu i podstakne razvoj ovog kraja.

"Naša očekivanja su da Stara planina postane atraktivnija u svakom smislu za turiste iz Srbije i inostranstva, da se više brinemo o njoj i da se daleko više pita i lokalna samouprava i lokalno stanovništvo koje tamo živi. Očekujemo i formiranje javnog preduzeća koje treba da se brine o Staroj planini", kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

Branislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot, naglašava da je važno poboljšanje putne infrakstrukture, ali i očuvanje seoske sredine.

"Potencijali u prirodnom i kulturnom nasleđu, lokalnoj gastronomiji ostaju deo turističke ponude. U nacionalnom parku potrebno je što više naučno-istraživačkih ekspedicija, đačkih ekskurzija", kaže Zlatkov.

Na Staru planinu dolazi se i zbog skijanja, lova, ribolova, planinarenja.

Godišnje je poseti više od sto hiljada turista. U narednom periodu očekuju da ih bude mnogo više, ne samo iz Srbije i regiona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja