Oko sveta

Šampanjac sa pepelom, 12 zrna grožđa i šest glavica luka, ali piletina nikako: Ovo su novogodišnji običaji širom sveta

Komentari

Autor: T. Milenović

01/01/2022

-

21:16

Šampanjac sa pepelom, 12 zrna grožđa i šest glavica luka, ali piletina nikako: Ovo su novogodišnji običaji širom sveta
Šampanjac sa pepelom, 12 zrna grožđa i šest glavica luka, ali piletina nikako: Ovo su novogodišnji običaji širom sveta - Copyright Pixabay, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Bilo da je u pitanju ruska salata uz praznični televizijski program ili izlazak sa prijateljima, svako na neki način obeleži doček Nove godine. U pitanju je jedan od najstarijih praznika koji postoji već četiri milenijuma. Prvi podaci o festivalima koji su se organizovali u čast dolaska Nove godine datiraju pre 4.000 godina iz Vavilona.

Za Vavilonce, prvi Mlad mesec posle prolećne ravnodnevice – dan krajem marta sa jednakom količinom sunčeve svetlosti i tame – najavljivao je početak nove godine.

Danas većina kultura čeka Novu godinu 31. decembra, ali se tradicionalna trpeza i običaji razlikuju. Ono šta je za nas ruska salata, za Mađare je sočivo, dok Grci imaju običaj sa kolačem i novčićem sličan našoj Božićnoj česnici. Pojedine južne države novu godinu dočekuju u moru ili uz sveže grožđe, dok je kod drugih važna boja donjeg veša.

Izdvojili smo neke od najinteresantnijih novogodišnjih običaja širom sveta.

Luk na vratima i kolač koji donosi novac

U Grčkoj i na Kipru 31. decembra priprema se vasilopita, tradicionalni novogodišnji kolač u kom je sakriven novčić. Ko je pronađe imaće bogatstvo i sreću u narednoj godini ukoliko sačuva kovanicu. Takođe, Grci na ulazna vrata često kače nar kao drevni simbol sreće ili luk koji predstavlja preporod i rast.

Obično se Nova godina čeka u krugu porodice, dok se izlazak te večeri odlaže za "sitne sate" posle ponoći.

profimedia

 

"Pepeo želja" u čaši od šampanjca

U Rusiji se doček Nove godine obeležava uz bogatu trpezu i velika veselja. Jedan od simpatičnijih običaja jeste kada napišu svoje želje na papir, pa ga zatim spale i pepeo koji ostane sipaju u čašu sa šampanjcem koju popiju naiskap, minut nakon što otkuca ponoć.

Ruski "Ded Moruz" likom se razlikuje od starca obučenog u crveno. Naime, Deda Mraz koji donosi poklone ruskoj deci, obično je predstavljen kao vitka osoba u raskošnoj, plavoj garderobi. U bajkama za decu Ded Moruz ima specijalnog pomoćnika, svoju unuku Snežnu Devojku odnosno Snjeguročka. Ona je prelepa uvek nasmejana devojka koja pomaže u dostavljanju poklona deci.

profimedia

 

Crveni donji veš

U italijanskoj kulturi crvena boja simbolizuje plodnost, tako iz te zemlje potiče običaj prema kom se za Novu godinu nosi crveni donji veš. Pored toga Italijani veruju da u Novu godinu ne treba ući sa starim stvarima, pa pojedine komade nameštaja ili garderobu bacaju kroz prozor 31. decembra.

Italijani bi trebalo oprezno da troše novac tokom novogodišnjeg izlaska jer se veruje da ne bi smeli da imaju prazan novčanik kada otkuca ponoć.

Unsplash

 

Dvanaest zrna grožđa

Španska proslava novogodišnje noći obično počinje sa porodičnom večerom, a karakteristična je tradicija odbrojavanja do ponoći. U trenutku pre nego što otkuca ponoć, Španci obično pojedu 12 zrna grožđa. Svakog ko uspe da "strpa u usta" svih 12, u narednoj godini očekuju sreća i prosperitet.

profimedia

 

"Ne jedite piletinu, odleteće vam sreća"

Ponoć se u Mađarskoj obično čeka uz nacionalnu himnu i šampanjac, a na trpezi se najčešće može pronaći svinjetina. Sutradan ujutru, tradicionalno se jedu sočivo i viršle. Čak i oni koji nisu posebni ljubitelji čorbastog, niti sočiva, pojedu nekoliko kašika, jer se veruje da će im to doneti novac u narednoj godini.

Prema verovanju, niko ne bi smeo da jede piletinu, ili bilo kakvu živinu 1. januara, jer će mu "odleteti sreća".

Pixabay

 

Vatromet, buka, prasići i luk

Iako je vatromet postao uobičajen 31. decembra širom sveta, ipak doček Nove godine bez tog spektakla ne bi mogao da prođe u Nemačkoj. Nemci veruju da bi za Novu godinu trebalo praviti buku, kako bi se oterali zli dusi. Najdražima se često daruju marcipani u obliku svinje koji takođe predstavljaju bogatstvo i blagostanje.

Postoji jedan stari običaj, prema kome se navodno mogu predvideti vremenske okolnosti. Naime, potrebno je da se šest glavica luka preseku na pola, a potom svaka polovina, koja simbolizuje mesec u godini, treba da se posoli. Ako se so posle nekog vremena otopi, taj mesec će biti kišan, a ako ostane vreme će biti sunčano i toplo.

Pixabay

 

Kako Danci uskaču u novu godinu?

Danci, slično Nemcima, takođe imaju običaj da oteraju "zle duhove" pre dolaska Nove godine, tako što porodice obično bacaju čaše i tanjire na ulazna vrata kuće. Takođe, ponoć se često čeka na vrhu stola ili stolice, kako bi se u ponoć doslovno uskočilo u Novu godinu.

Preskočiti sedam talasa

U Brazilu se Nova godina dočekuje pored okeana. Brazilci imaju običaj da se obuku u belo, što simbolizuje mir i blagostanje. Posle slavlja, vatrometa i večere, na obali okeana svi treba da preskoče sedam talasa, kako bi imali sreće i snage za sledeću godinu.

 

Komentari (0)

Putovanja