Istorija

Šta znači "katabaza", reč koju ste verovatno čuli u najnapetijim scenama serije "Crna svadba"?

Komentari
Šta znači "katabaza", reč koju ste verovatno čuli u najnapetijim scenama serije "Crna svadba"?
Šta znači "katabaza", reč koju ste verovatno čuli u najnapetijim scenama serije "Crna svadba"? - Copyright Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

Radnja serije "Crna svadba" osvija se u malom mestu u Istočnoj Srbiji gde Mitar, lik kog tumači Slavko Štimac, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija, a pre nego što pokuša da ubije sebe, izgovara reč "katabaza".

Kasnije saznajemo da je i drugi lik, sin inspektora Petra, izgovorio iste reči pre samoubistva, a uz konstataciju da "počinje katabaza" izgovara je i monah Tihon, prenosi Istorijski zabavnik.

Šta zapravo znači "katabaza", reč koja se pojavljuje u najmračnijim momentima ove nove serije?

"Katabasis" ili "katabaza" potiče iz starogrčkog jezika, od reči “κατάβασις” sastavljene od reči κατὰ koja znači dole i βαίνω  koja znači ići. U prevodu bi označavala kretanje nizbrdo, ili spuštanje neke vrste, dok takođe može označavati vojno povlačenje, a često se koristi i za "spuštanje u podzemni svet".

Termin ima više povezanih značenja u poeziji, retorici i modernoj psihologiji.

Oksfordski rečnik engleskog jezika reč opisuje kao "spuštanje" ili "vojno povlačenje" i pravi razliku u odnosu na "anabazu" koja bi označavala "uzdizanje", "pomeranje na gore".

U poeziji i retorici, termin katabaza se odnosi na "postepeno snižavanje" naglaska na temu unutar rečenice ili pasusa, dok se anabaza odnosi na postepeno povećanje naglaska.

Autor Džon Frecero primetio je u jednoj svojoj publikaciji: "U drevnom svetu, silaženje u potrazi za razumevanjem bilo je poznato kao katabaza dajući tako mitskim i poetskim izveštajima o katabazisu simbolički značaj".

U savremenoj psihologiji, termin katabaza se ponekad koristi da opiše depresiju koju doživljavaju uglavnom mlade osobe.

"Katabaza" kao putovanje u podzemni svet

Putovanje u podzemni svet je mit komparativne mitologije koji se nalazi u različitim religijama širom sveta.

Heroj ili božanstvo gornjeg sveta putuje u podzemni svet ili u zemlju mrtvih i vraća se, često sa predmetom potrage ili voljenom osobom, ili sa povećanim znanjem. Sposobnost da junak još živ uđe u carstvo mrtvih i da se vrati, dokaz je izuzetnog statusa klasičnog heroja. 

Katabasis je epska konvencija herojevog putovanja u podzemni svet. U grčkoj mitologiji, na primer, Orfej ulazi u podzemni svet kako bi Euridiku vratio u svet živih.

Većina katabaza odvija se u natprirodnom podzemnom svetu, kao što je Had ili Pakao — kao u Nekiji, 11. knjizi Odiseje, koja opisuje Odisejev silazak u podzemni svet. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin