Oko sveta

Kako je Dubai usred pandemije uspeo da sačuva turizam, ali i zdravlje svojih stanovnika?

Komentari

Autor: Euronews

14/05/2021

-

13:12

Kako je Dubai usred pandemije uspeo da sačuva turizam, ali i zdravlje svojih stanovnika?
Kako je Dubai usred pandemije uspeo da sačuva turizam, ali i zdravlje svojih stanovnika? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Pre izbijanja epidemije Kovida 2019. godine, Dubai je posetilo skoro 17 miliona turista iz više od 233 zemlje. Danas, sa ublažavanjem restrikcija širom sveta, putnici se vraćaju na tu popularnu internacionalnu destinaciju. Ako ste se odlučili da putujete u Dubai, evo šta treba da znate i šta možete da očekujete po dolasku.

Ko je dobrodošao?

U julu 2020. godine, Dubai je saopštio da je ponovo otvoren za posetioce, postavši tako jedna od prvih zemalja koja je poželela dobrodošlicu turistima. Istraživanje sa sajta za upoređivanje cena putovanja, Wego, rangiralo je Dubai kao destinaciju br. 1 za prolećne turiste. Turističke vize sada su na raspolaganju svima kojima je bilo dozvoljeno da posete Emirate i pre početka pandemije.

Pre putovanja

Da bi se broj COVID slučajeva sveo na najmanju moguću meru, svi putnici koji dolaze sa bilo koje tačke na planeti moraju da imaju negativan PCR test. Obavezni ste da pokažete potvrdu o negativnom nalazu pre ukrcavanja u avion. Test morate uraditi ne više od 72 sata pre vremena polaska. Negativni testovi moraju biti odštampani na engleskom ili arapskom jeziku. Neće biti prihvaćeni ako su ručno napisani ili u digitalnom ili SMS obliku.

Deca mlađa od 12 godina i putnici koji imaju umeren ili težak invaliditet izuzeti su od obaveze da ispostave negativan PCR test.

Unsplash

 

Po dolasku

U zavisnosti od toga odakle ste doputovali, možda ćete morati da uradite još jedan PCR test po sletanju na aerodrom u Dubaiu. Nakon završetka testa, potrebno je da preuzmete aplikaciju 'COVID-19 DXB' na pametnom telefonu. Putem ove aplikacije dobićete rezultat testa.

Dok ne dobijete negativan rezultat PCR testa, morate ostati u karantinu na mestu u kome ste odseli. Rezultat testa uglavnom stiže u roku od 24 sata, a ponekad i ranije.

Ako je rezultat testa pozitivan, od vas će se zahtevati da se podvrgnete izolaciji i sledite uputstva Zdravstvene uprave Dubaija.

PCR test po dolasku je neophodan ukoliko stižete iz bilo koje od ovih zemalja:

Avganistan, Angola, Argentina, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Kambodža, Čile, Hrvatska, Kipar, Češka Republika, Džibuti, Egipat, Eritreja, Etiopija, Gruzija, Gana, Gvineja, Mađarska, Indija, Indonezija, Iran, Irak, Izrael, Obala Slonovače, Jordan, Kenija, Kuvajt, Liban, Malta, Moldavija, Crna Gora, Maroko, Mjanmar, Nepal, Nigerija, Oman, Pakistan, Poljska, Filipini, Katar, Rumunija, Ruanda, Rusija, Senegal, , Uganda, Ukrajina, Uzbekistan, Vijetnam, Zambija, Zimbabve.

Koje bezbedne turističke atrakcije su otvorene?

Unsplash

 

Dubai ima niz atrakcija svetske klase koje turisti mogu da posete i vide. Na terenu, morate se pridržavati lokalnih restrikcija koja su na snazi da bi se zaustavilo širenje Kovida.

Nošenje maski za lice je obavezno, uz novčane kazne od 700 € za svakoga ko se ne pridržava pravila. Bezbedna socijalna distanca od 2 metra se takođe mora poštovati, a savetuje se korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku dostupnih na svakoj lokaciji i mestu.

Zabavni i akva parkovi su otvoreni, ali rade smanjenim kapacitetom kako bi se sprečile gužve. Za mesta za sedenje u zatvorenom prostoru, kao što su bioskopi, ograničenje kapaciteta je 50 procenata.

Kada večerate u restoranu, broj ljudi koji mogu da sednu za jedan sto ograničen je na 7 po stolu. Muzika i zabava u restoranima i kafićima je zabranjena, a moraju biti zatvoreni do 1 sat posle ponoći.

Nedavno su ograničenja u hotelima ublažena, a limit kapaciteta povećan je sa 70 na 80 odsto.

Zašto je Dubai bezbedna destinacija?

Ljoyj Rubio, menadžer popularne zalogjanice, Lola Taberna Espanjola, kaže: "Dubai je uradio odličan marketinški posao kao bezbedna destinacija za putovanja. Više od 70 odsto populacije biće vakcinisano u naredna 2 meseca tako da to je to još jedan adut. Pored toga aduti su i klima, plaže i niz vrhunskih restorana zbog kojih je Dubai jedna od destinacija koje obavezno treba posetiti.

Došlo je povećanja broja turista u poslednjih nekoliko meseci. Predviđam da je pred nama nekoliko odličnih meseci, imajući u vidu da su putovanja delimično ograničena".

Da li turisti mogu da se vakcinišu?

Unsplash

 

Vakcinacija u Dubaiju stvorila je pozitivan odnos prema bezbednosti u gradu. Vlada je u januaru saopštila da svi državljani i stanovnici Ujedinjenih Arapskih Emirata imaju pravo da se vakcinišu protiv kovida. Početkom aprila, ukupan broj doza na 100 stanovnika iznosio je 86. Cilj Emirata je da se što pre vakciniše 100 odsto stanovnika koji za to ispunjavaju uslove. Turisti trenutno ne mogu da dobiju vakcinu dok borave u Dubaiu.

Da li je potreban COVID test za izlazak iz zemlje?

Kada se vaš odmor u Dubaiju približi kraju, morate se, pre polaska, raspitati kakvi su uslovi za povratak u vašu zemlju. To možete učiniti na sajtu aviokompanije Emirates Airline. Savetuje se da proverite te uslove, jer ćete možda morati da uradite drugi PCR test pre izlaska, u zavisnosti od vašeg odredišta.

Komentari (0)

Putovanja