Oko sveta

Flaše, bicikle, zamke za jastoge: Među najneobičnijim novogodišnjim jelkama širom sveta jedna je - pod vodom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/12/2022

-

17:02

Flaše, bicikle, zamke za jastoge: Među najneobičnijim novogodišnjim jelkama širom sveta jedna je - pod vodom
Flaše, bicikle, zamke za jastoge: Među najneobičnijim novogodišnjim jelkama širom sveta jedna je - pod vodom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kako se Nova Godina i katolički Božić približavaju, gradovi, obojeni u crveno i zeleno, počinju sve više da liče jedno na druge. Gotovo da nema glavnog trga čiji centar ne krasi nekoliko metara visoko zimzeleno koje sija od ukrasa. Ipak, pojedine novogišnje jelke su pomalo drugačije.

Karakas

Umesto jelke, u centru Karakasa zasijalo je 15.000 plastičnih flaša uklonjenih sa ulica. "Jelka" je visoka 10 metara, a za projekat je odgovorna nevladina organizacija, ali ga je i kancelarija gradonačelnika podržala.

profimedia

 

Sao Poulo

Ispred gradske kuće Sao Paula, stoji interkatnivna novogodišnja jelka, visoka 15 metara. Sastoji se od 227 kvadratnih metara led panela, koji su vidljivi i u toku dana i menjaju slike na jelci.

profimedia

 

Tčev

Vredno je i prisetiti se neobične jelke u gradu na severu Poljske, Tčevu. Ovaj novogodišnji ukras sačinjen je od više od 100 bicikala, isprepletenih lampicama.

profimedia

 

Vilnjus

Iako nije napravljena od plastike ili korišćenih bicikla, po raskošnosti ove godine definitivno odnela pobedu jelka u prestonici Litvanije, sa svojim "ukrasnim krinolinama" okruženim svećama,

AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Sudak

Iako ova jelka ne može da se pohvali posebnom visinom, ali definitivno može dubinom. Fotografija iz 2021. prikazuje ronioca koji u Crnom moru, nedaleko od Krima pliva pored novogodišnje jelke na dubini od deset metara.

AP Photo

 

Lis Samit

Ko kaže da novogodišnja jelka mora da bude jelka? Ovo "Čarobno drvo" u američkoj državi Misuri i te kako je uspelo da dočaralo prazničnu atmosferu i da primami porodice.

AP Photo/Charlie Riedel

 

Ulapul

Meštani malog škotskog ribarskog sela, odlučili su pre sedam godina da naprave jelku od zamki za jastoge.

profimedia

 

Nikolajev

Kakva vremena, takva i jelka. U granu na jugu Ukrajine postavljena je jelka od maskirne mreže, kojom je prekriven spomenik zaštitnika grada. Svetog Nikole.

 

Komentari (0)

Putovanja