Oko sveta

Sedam turističkih destinacija u Evropi o kojima kruže neverovatne legende

Komentari

Autor: T. Milenović

25/11/2022

-

19:03

Sedam turističkih destinacija u Evropi o kojima kruže neverovatne legende
Sedam turističkih destinacija u Evropi o kojima kruže neverovatne legende - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Drevni kontinent definitivno ne oskudeva u kulturi, bogatoj i burnoj istoriji, nasleđu, tradiciji i, naravno, legendama. Tokom putovanja Evropom, gde god da krenete verovatno ćete čuti neku interesantnu priču o lokalnom mostu ili dvorcu, čija je tačnost upitna, ali definitivno doprinosi šarmantnoj atmosferi tog mesta. Sastavili smo listu od sedam evropskih mitova i legendi koje vredi poznavati, ako ikada zalutate u sledeće krajeve.

1. Crna kraljica, Plitvice

Unsplash

 

Plitvička jezera, koja se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine smatraju se jednim od najlepših nacionalnih parkova u Evropi. Ako to nije dovoljan razlog da ih posetite, možda  vas primami interesantna legenda o nastanku.

Veruje se da je nekada davno u tim krajevima zavladala suša kakvu nikada niko pre nije video. Stabla su se osušila, a kamenje je prštalo pod jarkim suncem. Namučen narod, tražio je spas u skrivenim dubinama hladnih pećina.

Međutim, jednogda dana s nebesa čuo glas Crne Kraljice, koja se javila narodu rečima: "Okupite se u rano ujutru na Vrelu života gde ste žeđ gasili i život napajali. Na tom mestu iskažite sve što vam u duši leži. Dostojanstveno govorite i rečima dajte meru srca i meru istine. Ako tako učinite, biću s vama".

Sutradan su svi priznali svoje grehe, osim jednog, najbogatijeg i najsebičnijeg čoveka. Tako su meštani odlučli da ga zauvek isteraju iz plemena. A kako su to učinili, iz daljine su začuli žubor vode. Crna Kraljica im se opet obratila: "Moje suze stvoriće vodu: desno oko za crni izvor Crne reke, a od levog nastaće beli izvor za vodu Bele reke".

2. Fantom iz opere, Pariz

Unsplash

 

Legenda o Fantomu iz opere je misterija koja lebdi nad zgradom čuvene Opere Garnije u Parizu. Čuveni mjuzikl i filmske adaptacije crpe inspiraciju iz jedne stare ljubavne priče između pijaniste i balerine. Godine 1873. izbio je veliki požar u muzičkom konzervatorijumu gde su se njih dvoje nalazili. Iako je pijanista pokušao da je spasi, balerina je poginula u požaru.

On je, međutim, zadobio teške povrede i lice mu se potpuno izdeformisalo, te su ga Parižani posmatrali kao čudovište. Zbog toga je odlučio da se sakrije u podrumu opere Garnije i tamo je proveo svoje poslednje dane. Zbog niza čudnih i neobjašnjivih događaja u zgradi, ljudi su počeli da pričaju o Fantomu iz opere koji proganja iz podruma.

Godine 1910. Gaston Leru je inspirisan ovom legendom napisao i knjigu Fantom iz opere. Kasnije je njegovo delo adaptirano u filmove i mjuzikle. Palata Garnije je zadivljujuće zdanje podignuto krajem 19. veka. To je remek-delo arhitekture koje kombinuje stilove baroka, klasicizma i renesanse.

3. Zmaj, Ljubljana

profimedia

 

Dobro je poznato da je simbol prestonice Slovenije zmaj. Taj simbol može da se vidi na grbu grada, na mostu, na dvorcu, na registarskim tablicama, pa čak i na lokalnom pivu. O tome kako je zmaj postao simbol Ljubljane postoje mnoge priče, ipak najčuvenija je ona o starom grčkom mitološkom junaku Jasonu i njegovim saputnicima Argonautima.

Naime, veruje se da su krenuli u pohod kako bi preoteli zlatno runo, te su bežali preko Crnog mora do Dunava, Save i reke Ljubljanice. Kako je zima došla, zaustavili su se na velikom jezeru u blizini izvora Ljubljanice i rastavili svoj brod da bi mogli da ga peške prenesu do Jadranskog mora. Međutim, u močvari je živelo je čudovište koje je napalo Jasona.

Posle žestoke borbe, Jason je uspeo da pobedi spodobu i da je ubije. U proleće su se Agronauti uputili ka Jadranskom moru, a to čudovište, koje je danas poznato kao Ljubljanski zmaj, našlo je svoje mesto na vrhu kule zamka naslikanog na grbu kao i na čuvenom mostu u centru grada.

4. Krampus, Alpi

Euronews Srbija

 

Telo prekriveno crnim ili smeđim krznom, zaobljeni veliki rogovi, kopita, dugačak i špicast jezik – veruje se da tako izgleda Krampus, čudovište kojim se u Austriji i Nemačkoj plaše nevaljala deca. 

Veruje se da glavni antiheroj u božićnim pričama u folkloru austrijskog dela Alpa kažnjava decu koja nisu bila dobra u toku godine. Tačno poreklo ovog mitskog bića nije poznato, a neki antropolozi veruju da priča o tom demonskom stvorenju datira još od vremena germanskog paganizma.

Ipak, mnogo vekova kasnije, širom Austrije svake godine se organizuju parade i festivali na kojima je Krampus centralna figura. Mladići se maskiraju u Krampusa i paradiraju ulicama, što je ostatak starog paganskog rituala izvođenog da bi se oterali zimski duhovi. 

5. Đavolji most, Toskana

Unsplash

 

Most "Ponte della Maddalena" u Toskani, poznatiji kao Đavolji most izgrađen je pre više od pola milenijuma. Za njegovu izgradnju vezuje se jedna od najzanimljivijih legendi.

Veruje se da su u 14. veku radovi na mostu tekli isuviše sporo, te da nije mogao da bude završen u dogovorenom roku. Jednoga dana graditelju se javio đavo i ponudio mu pakt: most će biti gotov do sutradan ujutru, ali prva duša koja pređe preko njega biće žrtvovana.

Graditelj, očajan i zabrinut, pristao je, i sutradan ujutru je most zaista bio završen. Međutim, graditelja je mučila strašna griža savesti, pa je odlučio da sve što mu se noćas desilo ispriča svešteniku. Srećom, mudar sveštenih je odmah došao na ideju kako da prevare đavola. Rekao je graditelju da požuri do mosta i da protera svinju preko njega.

Tako je ujutru prvo preko mosta pretrčala svinja, a đavo se toliko naljutio da se bacio s mosta i više nije viđen u tom malom mestu u Toskani.

6. Planine Meseca, Portugal

Unsplash

 

Region Sintra u Portugalu, blizu Lisabona, zbog unikatne arhitekture, privlači veliki broj posetilaca. Gotovo na svakom koraku oči mogu uživati u raskošnim dvoricma, gotičkim vilama i precizno uređenim vrtovima. Najpoznatija zdanja su svakako palata Pena i palata Monsetate.

Na vrhu brega na kome se danas nalazi palata Monsetate, nekada je stajala kapela koja je gledala na planine Sintra.

Pre više od 2.000 godina, ove planine su već igrale važnu ulogu kao "Lunae Mons", odnosno Planine Meseca: ovo područje je simbolizovalo mitološko skrovište Dijane Lovkinje. U rimsko doba, boginja lova, prirode i meseca nosila je ime Sintija, po čemu je nastao naziv za današnju Sintru.

7. Drakula, Bran

Pixabay

 

Iako je sama reč "vampir" poreklom srpska, najčuvenije mitsko biće te vrste nije naš Sava Savanović koji plaši narod u podnožju planine Tare, već Rumun iz britanskog romana kome je "dodeljen" dvorac u kom je, smatra se, možda proveo jednu jedinu noć.

Priča iz romana Brema Strokera vezuje se za dvorac Bran, iako se smatra da je Vlad III Cepeš, istorijska ličnost na kome je zasnovan lik drakule, nikada nije u njemu živeo.

Komentari (0)

Putovanja