Sezona

Pet grčkih ostrva na kojima je najbolje letovati u septembru: Njihova lepota dolazi do izražaja tek kada turisti odu

Komentari

Autor: Travel.gr

10/09/2022

-

22:01

Pet grčkih ostrva na kojima je najbolje letovati u septembru: Njihova lepota dolazi do izražaja tek kada turisti odu
Pet grčkih ostrva na kojima je najbolje letovati u septembru: Njihova lepota dolazi do izražaja tek kada turisti odu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Povratak sa odmora i naprasan povratak u svakodnevicu može biti uznemirijuć, posebno uz trenutnu situaciju u svetu i najave da nam predstoji teška zima. Stoga, oni koji imaju priliku i dalje mogu spakovati kofere i uputiti se na toplo Egejsko more.

Na kraju krajeva, mnoga grčka ostrva su još lepša u septembru - manjak turista otkriva svu njihovu lepotu, dok izlasci i boravak na plaži postaju mnogo prijatniji i bezbrižniji.

Pročitajte na kojih pet ostrva je, po preporuci portala Travel.gr odmor ipak najlepši u septembru.

Tinos

Tinos, tihi član Kiklada predstavlja idealno ostrvo za beg od svih briga. Započnite odmor opuštenim šetnjama po gradu, belim uličicama koje nisu zakrčene u ovo doba godine i koje nude maksimalni užitak. Osim toga, lokalno stanovništvo je više nego opušteno i gostoprimljivo.

Posetite sela Pirgos, Komi, Volakas, a posebno Tripotamo, mesto sa šarmantnim kaldrmisanim uličicama i tradicionalnom kikladskom arhitekturom. Uživajte u čistim vodama, na plažama koje su sada gotovo prazne - posebno Livadi, Agia Talasa i Pahja amos. Ko želi uređene plaže neka se uputi na Agios Sostis, Kionija ili Lauti.

Pravi užitak je u nekoj od seoskih kafeterija ili malih taverni gde možete probati tradicionalne recepte sa Tinosa, a posebno sireve po kojima je ostrvo poznato. Tinos je i sinonim za crkvu Presvete Bogorodice, koja je izgrađena 1823. godine, ali i mermernim skulpturama koje su smeštene u muzeju u selu Pirgos.

Antiparos

Mala ostrva kao što je Antiparos idealna su za odmor u septembru. Nije neophodno ni imati automobil jer je minimalno vremena potrebno da se stigne do svih plaža, od kojih je najudaljenija na 20 minuta vožnje. Praktično sve plaže ovog ostrva su lako dostupne i ne zahtevaju dugu šetnju. Takođe, blaže sunce u ovo doba godine i niže temperature doprinose boljem užitku.

Pixabay

 

Plaže Soros i Apantima, na kojima je u jeku sezone najveća gužva, sada su gotovo prazne. Svoj peškir možete da položite gde god poželite ili da birate ležaljku po izboru. Čak je i plaža Faneromeni, koja je najudaljenija, uvek puna kupača, što sada nije slučaj.

Pixabay

 

Kada je reč o Hori, glavnom gradu na ostrvu, sve je više nego jednostasvno - taverne, barovi, kafići, butici, prodavnice i apoteke nalaze se u jednoj ulici. Pre nego što se smestite na jedno od glavnih mesta u gradu za piće ili večeru, prošetajte područjem venecijanskog zamka, koji datira iz sredine 15. veka. Spustite se sve do luke malim uličicama kako biste otkrili neke mirnije lokale. Ako do sada niste bili na Antiparosu, svakako vredi posetiti Spileo, jedinu vertikalnu pećinu u Evropi, dugu 85 metara. Pogled sa vrha pećine je izvanredan.

Skijatos

Skijatos, koji mami putnike zbog bogate vegetacije u kombinaciji sa zlatnim peščanim plažama i kristalno čistim morem, jedno je od grčkih ostrva koje privlači desetine hiljada turista, što iz Grčke, što iz inostranstva, svakog leta. Ako želite da zaista uživate na ovom ostrvu, najbolje vreme za posetu je rano leto ili septembar.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Plaže na Skijatosu su savršene, te je jedno od retkih ostrva gde drveće gotovo ulazi u vodu, a more je senzacionalne tirkizne boje. Tradicionalno najposećenije plaže Kukunarjes i Banana, i u septembru privlače goste, ali daleko manje nego u špicu sezone.

U večernjim satima prošetajte gradom Skijatosoa i odlučite se za neku od mnogobrojnih taverna i barova kojima ostrvo obiluje.

Euronews Srbija/Tara Tomović

 

Ako niste zainteresovani da provedete ceo dan na plaži, možete izabrati i neku od 25 obeleženih staza za pešačenje i istražiti bujnu vegetaciju ostrva.

Hidra

Hidra, ostrvo bez automobila u septembru je više nego mirno, a neverovatno slikovito. Stare kamene kuće i kaldrmisane ulice vratiće vas u prošlost. Osim toga, more je savršeno za kupanje. Plakes, Molos i Vlihos su šljunkovite plaže, a ljubitelji peska neka se upute na plažu Mandraki.

Pixabay

 

Oni koji vole prirodni hlad neka posete Bisti, plažu kojoj "leđa ćuva" niz borova. Spilja, koja se nalazi nedaleko od luke, nije baš plaža, ali su meštani napravili stepenice i prostor za sunčanje, pa predstavlja nesvakidašnje iskustvo.

Pixabay

 

Ako ste prvi put na ostrvu, proštajte da biste saznali nešto više o njegovoj istoriji - krenite put kuće porodice Kunduriotis, eminentne još iz vremena Grčke revolucije. Obiđite i kuću u kojoj je živeo Leonard Koen. Inače, zaštitni znak Hidre su i brojne mace koje su više nego umiljate, a čekajući ribare da se vrate u luku, upotpunjuju pejzaž ovog jedinstvenog ostrva.

Poros

Poros je savršeno mesto za odmor. Šetnja plažama do brda Kule sa satom ili uličicama koje obiluju ljupkim neoklasičnim kućama odvratiće vam pažnju od briga. Ako volite šetnje, onda krenite u jednu relativno dugu, ali slikovitu koja se proteže na oko 4 kilometra - počinje od luke i stiže do stare ruske pomorske baze. Ovde se nalazi jedna od plaža najbližih gradu gde možete napraviti predah.

Pixabay

 

Askeli, Kanali i Agios Stefanos su još bliže gradu i smatraju se najlepšim. Ako ste zainteresovani za istraživanje podružja izvan grada Vajonja na severu je odličan izbor.

Međutim, ukoliko vreme nije pogodno za kupanje, šetnja duž borovih obronaka je uvek jedna od brojnih opcija. Morska staza počinje malo iza stare ruske baze i stiže do kamenog svetionika Dana, dok druga slikovita ruta počinje od predgrada Askelija, na plaži Kjani Akti i vodi do Posejdonovog hrama iz 6. veka pre nove ere.

 

Komentari (0)

Putovanja