Sezona

Pet plaža koje morate videti na Skijatosu - za jednu od njih se smatra da je među najlepšima na svetu

Komentari

Autor: Tara Tomović

15/07/2021

-

07:14

Pet plaža koje morate videti na Skijatosu - za jednu od njih se smatra da je među najlepšima na svetu
Pet plaža koje morate videti na Skijatosu - za jednu od njih se smatra da je među najlepšima na svetu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Velike peščane plaže koje se odjednom pojavljuju iz borovih šuma, lagune, nepristupačne plaže sa strmim liticama, kosmpolitski barovi na plaži, sportovi na vodi, ali i tišina - lista svega onoga što Skijatos nudi je beksrajna.

Najpoznatije i najezelenije ostrvo Sporada je jedno od najmanjih koje broji čak 77 plaža, stoga je jasno da je izbor zaista morao da se svede na one koje se smatraju najlepšim.

Bilo bi sjajno da imate automobil na ostrvu, ali ne zaboravite ni na brodiće koji kreću iz grada i mogu vas odvesti na neka od najlepših mesta na ostrvu.

Kukunarjes

Tara Tomović/Euronews

 

Najpoznatija plaža na ostrvu nudi jedinstveni prirodni pejzaž. Odmah iza velike plaže sa finim, zlatim peskom nalazi se borova šuma i laguna Strofilia. Čitavo područje je zaštićeno mrežom Natura kao močvara i složeno prirodno okruženje je utočište mnogih ptica selica. Zanimljivo je da drveće seže sve do plaže, tako praveći prirodni hlad. Inače, plaža se zove Kukunarjes što na grčkom znači šišarke, a jedan od razloga za to jeste i što ćete ih u velikoj količini naći na plaži. Inače, na plaži postoje barovi, suncobrani i ležaljke.

Lalarija

Pixabay

 

Zbog zastrašujućih visokih belih stena koje se nadvijaju nad plažom, biće vam jasno zašto joj nije moguće pristupiti kopnom. Jedna od najlepših plaža u Grčkoj nalazi se na severom kraju Skijatosa i do nje se može stići samo brodom iz luke. Bele stene zajedno sa bistrim plavim vodama stvaraju jedinstveni prirodni pejzaž i šteta je propustiti priliku da je ne obiđete ako ste već na ovom ostrvu. Ime duguje svestranim belim oblucima, koje meštani nazivaju lalarijama i koje je zakonom zabraneno uzimati prilikom odlaska. Desno od plaže videćete i impresivne formacije na stenama, poput prolaza Tripja petra za koji legenda kaže da ćete, ako proplivate kroz njega zauvek imati sreće u ljubavi.

Banana

Pixabay

 

Jedna od najprometnijih plaža na Skijatosu sitnog peska nalazi se na pešačkoj udaljenosti od Kukunarjesa. I ovde ćete videti mnogo drveća u blizini mora, a u osnovi postoje dve uvale, mala i velika Banana. Velika Banana je bazirana na dnevne žurke i vodene sportove. Mala Banana je za one koji vole mir i tišinu. Inače, ako je vedro pogled sa Banane seže sve do poluostrva Pilion.

Dijamandi

Pixabay

 

Plaža Dijamandi nalazi se na najjužnijem vrhu ostrva i tačno na pet kilometara od glavnog grada. U pitanju je prelepa, prilično intimna i izolovana plaža. Odlikuje je smaragdno-tirkizno more koje postaje sve tamnije plavo kako plivate dublje. Pesak je zlatne boje pomešan sa šljunkom, a pogled se pruža i na najjužniji rt bogate vegetacije.

Agistros

Pixabay

 

Fantastična plaža smeštena je na severnom delu Skijatosa, tik do plaže Elijas. Veoma lepo i zeleno područje na kojem se inače nalazi veliki broj divnih plaža, udaljeno je 15 kilometara zapadno od grada. Međutim, kako se krećete ka severu predeo se na ovoj strani ostrva menja tako da postaje sve divljiji i impozantniji. Peščana plaža Agistros se pak, smatra jednom od najlepših plaža na ostrvu, ali i najmirnijih. Plaža je organizovana, ali deo avanture je i doći do nje živopisnom stazom dugom dva kilometra, kroz borovu šumu Mandraki ili brodom iz luke Skijatos.

Komentari (0)

Putovanja