Sezona

U senci Skijatosa: Dok svi posećuju najpoznatije plaže, pravi raj krije se na samo 12 kilometara od grada

Komentari

Autor: Travel.gr

17/06/2023

-

20:57

U senci Skijatosa: Dok svi posećuju najpoznatije plaže, pravi raj krije se na samo 12 kilometara od grada
U senci Skijatosa: Dok svi posećuju najpoznatije plaže, pravi raj krije se na samo 12 kilometara od grada - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Iako ga je Conde Nast Traveller "počastio" titulom ostrva sa najlepšim plažama na svetu 2019. godine, koje na maloj površini krasi čak 77 plaža, pojedini delovi Skijatosa još su neotkriveni. Istražuju ih samo avanturisti koji skreću sa najpopularnijih ruta i idu u potpuno drugom smeru od utabanih staza. Takav je slučaj i sa šarmantnom, osamljenom obalom Kastra, najsevernijom tačkom ostrva.

Nekada je ovo bilo mesto drevnog grada zamka Skijatos, koji datira iz vizantijskih vremena. Dok su ruševine zamka i te kako poznate, plaža ispod njih nije, zbog teškog pristupa. I pored toga, smatra se jednom od najlepših na ostrvu.

Plaža Kastro nalazi se na najsevernijoj tački Skijatosa, a ime deli sa srednjovekovnim, utvrđenim gradom Skijatosom koji je ovde osnovan 1360. godine, na stenovitom izdanku. Ova lokacija je pružala prirodnu odbranu budući da je sa tri strane okružena strmim stenama, što je zahtevalo minimalnu izgradnju zidina - na jugu je izgrađena primarna tvrđava, gde se nalazio jedini ulaz, zaštićen pokretnim mostom, prenosi Travel.gr.

profimedia

 

Skrivena obala zamka smatra se jedinstvenom i najmirnijom na Skijatosu. Ne radi se o velikom području, koje je uokvireno stenovitim liticama i bujnim zelenilom, a sastoji se od sivog peska pomešanog sa šljunkom. Vode su čiste, duboke i plave, kupanje ovde je jedinstveno iskustvo, zahvaljujući neverovatnom pogledu na srednjovekovni grad iznad i na kapelu Rođenja Hristovog koja stoji visoko na steni.

Plaža je prilično neuređena, pa ako tražite hladovinu, ponesite suncobran. Iako plaža nije organizovana, postoji Kastro Beach Bar koji radi od ujutru do uveče i nudi hlad, vodu, kafu, osveženje, ali i sveže sendviče.

profimedia

 

Ako pak, planirate da plivate, bolje pogledajte vremensku prognozu. Ukoliko tog dana vetrovi dolaze sa juga, zapada, jugozapada ili jugoistoka, može je bolje da pomerite posetu ovoj plaži.

Kako do plaže?

Dolazak do plaže Kastro je prava avantura. Postoje dva glavna načina da dođete do nje - morem ili pešice. Najlakša opcija je morem, zahvaljujući lokalnim čamcima "lantzes". Ovi mali brodovi svakodnevno putuju tokom letnjih meseci, ploveći od stare plaže grada Skijatosa do Kastra i susedne Lalarije.

Alternativno, do Kastra možete stići kolima, pa peške. Većina posetilaca se nalazi u gradu Skijatosu i tu obično počinje putovanje. Vozite se glavnim ostrvskim putem. Pratite put na sever oko 12 kilometara dok ne dođete do male crkve Panagija Kardasija, gde se završava asvalt. Odatle se prati kamenom popločana staza koja vodi direktno do srednjovekovnog zamka.

Pixabay

 

Staza od zamka do plaže je zaista prelepa. Odvažniji putnici čak i voze ovom stazom, ostavljajući kola na njenom kraju, u blizini crkve Agios Janis. Međutim, imajte na umu da je put prilično uzak, a leti zna da bude prilično velika gužva, pa se dva vozila teško mogu obići. Šetnja stazom pak, traje 30 do 35 minuta ako kola ostavite na magistrali.

Iz Kastra ćete videti stazu koja vodi do plaže. Staza je obrubljena stepenicama, a do vodi peščanog raja vodi kroz 15-20 minuta.

Komentari (0)

Putovanja