Sezona

Pet grčkih ostrva za pravi odmor: Bez gužve i noćnog života, samo mir i kupanje u kristalno čistom moru

Komentari

Autor: Travel.gr/T.T.

15/07/2023

-

21:58

Pet grčkih ostrva za pravi odmor: Bez gužve i noćnog života, samo mir i kupanje u kristalno čistom moru
Pet grčkih ostrva za pravi odmor: Bez gužve i noćnog života, samo mir i kupanje u kristalno čistom moru - Copyright Unsplash/Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Dok za neke letovanje znači zabava do jutra, drugi zamišljaju potpun odmor. Za ovu drugu kategoriju putnika koji žele da uživaju u letnjem odmoru na ostrvu, a bez horde turista, portal Travel.gr predlaže pet ostrva na kojima mogu doživeti pravo značenje reči bezbrižnost i opuštenost.

Kastelorizo

Unsplash

 

Kastelorizo je savršeno ostrvo za miran odmor. Slikovit pejzaž čine prekrasne neoklasične zgrade, opušteni ritam i kristalno čisto more. Ovde ne morate ništa da planirate: samo rezervišite smeštaj, ne razmišljajući pritom o tome gde je najbolje, pošto je naselje samo jedno - u luci.

Očigledno je da ovo ostrvo ne poseduje zavidan noćni život. Umesto toga, ima najlepše pešačke staze koje vode do crkvica i vidikovaca sa kojih se pruža prekrasan pogled na horizont. Ne očekujte klasične i uređene plaže. Najlepša kupališta zapravo čine stene koje poniru u jedinstveno plave vode.

Ostrvo, iako malo, poseduje niz atrakcija koje vredi videti, kao što je Paleokastro (Stari zamak), izgrađen na ostacima antičkog dorskog akropolja iz 4. veka pre nove ere, Zamak vitezova i Likijsku grobnicu. Vredi se popeti i do manastira Sveti Đorđe iz 18. veka koji se nalazi na planini.

Ono što ne bi trebalo da propustite svakako je Plava pećina, jedna od najvećih u Grčkoj u kojoj je kupanje poseban doživljaj.

Sikinos

Unsplash

 

Dugačko i usko ostrvce između Folegandrosa i Iosa jedno je od najmirnijih u Egeju. To je tipično kikladsko ostrvo - suv, kamenit pejzaž, sa neverovatno plavim morem i klasičnim belo-plavim kućicama. Na ostrvu se nalaze dva naselja: Alopronija, gde je luka i Hora sa svojom srednjovekovnom atmosferom. Kaldrmisane bele uličice, crkvice plavih kupola, stare vetrenjače na brdima koje svedoče o nekadašnjem životu na ostrvu, male šarmantne plaže sa kristalno čistim morem i staze koje vode do malih belih kapela i vizantijskih spomenika, više su nego dovoljan razlog za posetu ovom ostrvu.

Najpoznatije i najlakše dostupne plaže su lučka plaža Agios Georgios i Dialiskari. Osim toga, ostrvo je poznato i po odličnim muzički festivalima, kao i filmskom festivalu "Dani dokumentaraca" koji se održava svakog leta na otvorenom.

Nisiros

Pixabay

 

Nisiros je jedno od najposebnijih ostrva Dodekaneza, koje poslednjih godina privlači sve više putnika. Ipak, ne gubi svoj karakter i idealno je za one koji vole jednostavno letovanje, što podrazumeva kupanje, uživanje u kvalitetnoj hrani i spavanje. Zapravo, Nisiros je vrh podvodnog vuklana zbog čega odiše jedinstvenim stilom i mističnom atmosferom.

Upravo je i sam vulkan, koji je velika atrakcija, još uvek aktivan. Krater Stefanos, jedan od pet koji postoje, slobodan je za posetioce. Osim toga, Nisiros ima interesantnu mrežu staza do 23 jedinstvene geolokacije, dok su dve oblasti na ostrvu uključene u program Natura 2000 jer broje 450 vrsta flore, 85 vrsta faune, sedam vrsta gmizavaca i tri rezervata za divlje životinje koji su priznati na nacionalnom nivou.

Na ostrvu se nalaze tri naselja - Mandraki u luci, zatim u unutrašnjosti ostrva, tačnije na vrhu kaldere prostire se Emporios i Nikija. Ukratko, uske ulice, kamene i bele kuće, šljunkovite plaže i pogled na more i vulkan, najlepše su karakteristike ovog simpatičnog ostrva.

Halki

Unsplash

 

Halki je takođe liliputansko ostrvo sa jednim naseljem, što samo po sebi garantuje apsolutnu bezbrižnost. Šarene, neoklasične vile ukrašavaju skoro čitavo ostrvo i to je prva slika koja se vidi dok prilazite luci Nimborio. Neće vam biti potreban auto, već par sportskih patika kako biste pešačili i istraživali ostrvo. Prva lokacija koju treba videti je svakako srušena prestonica ostrva Horjo, sa srednjovekovnim zamkom, na čijem ulazu dominira grb Pjera D'Obusona, potom kamene crkvice Agia Paraskevi, Agios Nektarios i manastir Agios Joanis.

Najpopularnija plaža Pontamos rezervisana je za kupanje, a ostrvo obiluje mnoštvom podjednako lepih plaža kao što su Kanija, Jali, Ftenaja i Trahija do koje se ide čamcem.

Leros

Pixabay

 

Leros je divno ostrvo koje kombinuje art deco estetiku, zaostavštinu italijaske okupacije sa tradicionalnom grčkom ostrvskom arhitekturom. Grad je pun vinove loze, smokava, eukaliptusa i borova.

Iako turistički razvijeniji od gore navedenih ostrva, ipak nudi mogućnost za prelep i opuštajući odmor bez velikih gužvi na ulicama i plažama.

Laki, glavna luka je referentna tačka, zajedno sa glavnim gradom Agia Marina, kao i naseljima Platanos, Panteli i Alinda.

Među atrakcijama koje morate videti su zamak Leros koji dominira brdom iznad Platanosa, crkva Agios Isidoros, podignuta na vrhu antičkog hrama na malom stenovitom ostrvu do kojeg možete doći peške, Ratni muzej i tuneli koje su napravili Italijani.

Ako se pitate gde je pravo mesto da raširite svoj peškir, recimo da ostrvo ima mnogo uređenih plaža i sve su sjajne - najpopularnije su Vromolitos, Panteli, Alinda, Agia Marina i Ksirokambos, koja je najpogodnija za ronjenje.

Komentari (0)

Putovanja