Sezona

Privatno grčko ostrvo otvoreno za posetioce: "Jonizujući" biser do kojeg se lako stiže sa Lefkade i Kefalonije

Komentari

Autor: Newmoney.gr/Prevod Tara Tomović

03/09/2023

-

19:47

Privatno grčko ostrvo otvoreno za posetioce: "Jonizujući" biser do kojeg se lako stiže sa Lefkade i Kefalonije
Privatno grčko ostrvo otvoreno za posetioce: "Jonizujući" biser do kojeg se lako stiže sa Lefkade i Kefalonije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svake godine fotografije ostrva Atokos preplavljuju društvene mreže i podsećaju koliko toga Jonsko more ima da ponudi.

Jonska Mikronezija sastoji se od poznatih i manje poznatih ostrva smeštenih između Lefkade i Itake. Tu se svake godine okuplja hiljade brodića čiji putnici uživaju u mirnom i tirkiznom moru. Među tim ostrvima je i Skorpios, gde se već naziru prve vile u izgradnji u okviru velikog investicionog projekta Dmitrija Rubolovljeva, vlasnika parčeta raja. Tu je i Meganisi, na koji iz godine u godinu pristiže sve više turista, kao i Kalamos, ostrvo koje obiluje zelenilom.

profimedia

 

Tu je, međutim, i jonsko ostrvo nepoznato "običnim smrtnicima", koje je pak, popularno u svetu jahtinga - Atokos. U pitanju je privatno, ali dostupno svima ostrvo u srcu Jonskog mora koje definitivno ostaje urezano u sećanje..

Naime, Atokos pripada grčkoj porodici Caku koja se bavi izgradnjom brodova. Članovi porodice, kako navodi "Newmoney", pojavljuju se jednom godišnje na njemu i organizuju večeru na plaži pod nazivom "One House Bay". Inače, na ostrvu se nalazi samo jedan objekat, mala crkva Agios Joanis.

Zanimljivo je da se na mapi, kao glavna destinacija može videti "Greek Pig Beach", odnosno plaža na kojoj se redovno pojavljuje krdo svinja, očigledno na inicijativu porodice, a koje su postale doslovno zaštitni znak ostrva.

profimedia

 

Atokos je inače stenovito ostrvo površine 4,5 kvadratnih kilometara i deo je kompleksa Ehinadskih ostrva i administrativno pripada Itaki. Takođe je deo plana Natura 2000 jer možda nije naseljeno ljudima, ali jeste dom retke morske flore.

Atokos ujedno budi istraživačku stranu kod posetilaca, ponajviše zato što izgleda kao scenografija serije "Lost". Ostrvo najviše karakteriše mlečnoplava boja vode, ali i zelene litice koje se ogledaju u moru.

Do ostrva se lako stiže brodićima sa Itake, Kefalonije i Lefkade, a mnogi kažu da vredi puta budući da je ovo jedno od najlepših kupanja koje su mnogi iskusili u životu.

 

Komentari (0)

Putovanja