Fudbal

Barselona pod istragom zbog "aktivnog podmićivanja" sudija

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

12:54

Barselona pod istragom zbog "aktivnog podmićivanja" sudija
Barselona pod istragom zbog "aktivnog podmićivanja" sudija - Copyright AP Photo/Joan Monfort

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalski klub Barselona nalazi se pod istragom zbog sumnji u "aktivno podmićivanje" članova sudijske komisije u prethodne dve decenije, objavila je danas agencija Rojters pozivajući se na dokument u koji je imala uvid.

Kako tvrdi Rojters, sumnja se da je postojala sistemska korupcija od strane Barselone, zbog čega je pokrenuta istraga u sklopu koje će, uz katalonski klub, biti proverena i dokumentacija Fudbalskog saveza Španije. I UEFA čeka rasplet u Španiji jer Kataloncima sledi i kazna na internacionalnom niovu ako se dokaže krivica.

Sumnje u sistemsku korupciju su se pojavile kad je u martu ove godine otkriveno da je tokom prethodnih 17 godina Barselona uplatila 7,3 miliona evra firmama Hozea Marije Enrikeza Negreire, koji je bio potpredsednik Sudijske komisije FS Španije od 1993. do 2018. godine. 

Rojters ističe da nije mogao da dođe do reakcije Negreire i Barselone posle najnovijeg saznanja o istrazi, ali podseća da su čelnici katalonskog kluba još u februaru demantovali sve navode da je aktuelni šampion Španije umešan u bilo kakva nečasna dela. 

Bivši predsednici Đozep Marija Bartomeu i Sandro Rosel moraće pred sud, jer je sudija Hoakin Agire i zvanično pokrenuo proces protiv katalonskog giganta.

Barselona je prema tvrdnjama španskih medija optužena za davanje mita nekadašnjem potpredsedniku Sudijske komisije Hosea Mariji Enrikezu Negreiru i njegovom sinu Havijeru Enrikezu Neigreiru.

 

 

Barselona je tad saopštila da je plaćala konsultanta koji ih je snabdevao "tehničkim izveštajima vezanim za profesionalno suđenje" i dodala da je to česta praksa u profesionalnim fudbalskim klubovima.

Španska policija pretresla je danas prostorije Fudbalskog saveza Španije (RFEF) u sklopu sudske istrage o navodnoj višegodišnjoj isplati miliona evra, koje je Barselona platila potpredsedniku Sudijskog komiteta Hoseu Mariji Enrikesu Negreiri, prenosi AP.

Španska je saopštila da se radi o kancelarijama u sedištu Saveza u blizini Madrida, da nije bilo hapšenja i da postupa po nalogu sudije koji istražuje slučaj. Državni tužioci su u martu optužili Barselonu za korupciju u sportu, lažno upravljanje i falsifikovanje dokumentacije.

Fudbalski klub Barselona je demantovao optužbe i sukob interesa. Katalonski klub je saopštio da je platio tehničke izveštaje o sudijama, ali da nikada nije pokušao da utiče na njihove odluke na utakmicama u španskom prvenstvu.

Komentari (0)

Sport