Fudbal

Mađarska opet uspešnija od Srbije, "orlovi" odlazak na EURO 2024. tražiće protiv Crne Gore i Bugarske

Komentari

Autor: Euronews

14/10/2023

-

22:42

Mađarska opet uspešnija od Srbije, "orlovi" odlazak na EURO 2024. tražiće protiv Crne Gore i Bugarske
Mađarska opet uspešnija od Srbije, "orlovi" odlazak na EURO 2024. tražiće protiv Crne Gore i Bugarske - Copyright AP Photo/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je osvojila "Rajko Mitić" i u istom stilu odbranila "Puškaš Arenu" i kupila kartu za EURO. Iako je Srbija bila bolji rival, ponovo nije imala sreće da izbegne poraz od Mađara koji su gotovo izvesno na EURO 2024. godine (nedostaju im tri boda), dok je posle poraza od 2:1 (2:1) "orlovima" duel sa Crnom Gorom u utorak "biti ili ne biti", kao i onaj novembarski protiv Bugarske. 

Ostaće žal za šansama Srbije, stativama (Tadić, Pavlović), poništenim golovima Aleksandra Mitrovića (dva puta za mali ofsajd), ali se golovi pišu, rezultat pamti, utisak o igri gubi poentu.

Selektor Srbije Dragan Stojković najavio je promene u sastavu tima i koncepciji, ali ni Marko Rosi nije očekivao sastav sa Strahinjom Erakovićem, Aleksom Terzićem i Mijatom Gaćinovićem, a bez kapitena Dušana Tadića i Filipa Kostića. Formacijski 4-2-3-1, ali na terenu su "orlovi" drugačije obaveze: da zaustave ofanzivu domaćina, a da budu mobilni, brzi da uzvrate i da golom promene neke osnovne zamisli Mađara.

Imali su "orlovi" dve sjajne kontre u uvodnih 20 minuta, Mijat Gaćinović je morao sam da završava kontru, a ne da pokuša da uposli Sergeja Milinkovića Savića, da bi zatim u situaciji "dva na jedan" Živković za nijansu poslao duži pas Mitroivću, pa je golman Dibus uspeo da interveniše.

Međutim, Mađarska je u više navrata pokazala da je uigraniji sastav od Srbije, u tri poteza su uspevali da izbace ceo vezni red i deo odbrane, pa su na taj način i poveli. Nego je u Beogradu mučio odbranu Srbije, a isto je činio i na "Puškaš Areni". Pretrčao je 40 metara, a zatim uposlio Vargu za 1:0. Srbija se nije mnogo poremetila zbog primljenog gola i posle kornera Andrije Živkovića stigla je do izjednačenja. Uigranu akciju sa prve stative u gol je pretvorio Strahinja Pavlović. 

Nebeski skok štopera Salcburga navijači Srbiju još nisu uspeli da proslave, kada je Roland Salai primio loptu na 18 metara i sa 18 metara evrogolom skinuo paučinu iz mreže Srbije. Ni taj šokantni gol nije promenio orijentaciju Srbije koja je nastavila da atakuje, ali su Mađari uspeli da se odbrane i na odmor odu sa prednošću. 

Dušan Tadič i Filip Kostić su kročili na teren od starta drugog dela, Srbija je promenila formaciju i počela ozbiljno da napada domaćina koji se opredelio da se brani i čeka kontre. Nije imao "Mitrogol" sreće u dva navrata, ubacivao je loptu u mrežu, nije bio on u ofsajd zamkama ali jesu asistenti. Prvo Sergej Milinković Savić, pa zatim Tadić. 

Sreća nije bila saveznik ni Srbiej, ali ni Mađara. Tadić i Pavlović su pogađali stativu, a Varga prečku, dok je Bola prokockao zicer u 72. minutu da reši meč. Srbija navaljivala iz svih oružja, Mađari su se branili i odbranili. 

Srbiji ostaju dva meča u Beogradu u kojima mora da pobedi Crnu Goru i Bugarsku (novembar) da bi se plasirala posle 24 godine na EURO.

Uživo, Mađarska - Srbija 2:1

Drugo poluvreme

90+6. minut: kraj meča, pobeda Mađarske, Srbija je zaslužila makar bod.

90+5. minut: Đuričić šutira pored gola.

90+4. minut: Dibus brani udarac Milenkovića. Veliki zicer za Srbiju nije iskorišćen.

90+1. minut: Mitrović se vinuo u vazduh, Kerkez mu se "okačao" na leđa, pa je napadač Srbije za malo bio kratak. Poslao je loptu pored stative.

90. minut: Srbija se upinje da izjednači, ali nema pravog pasa. Nadoknada je šest minuta.

82. minut: Mogao je Varga da reši meč, dobio je odlilčan centaršut sa desne strane, sa desetak metara šutirao je pravo u golmana Srbije.

80. minut: Srbija napada, Mađarska se brani. Mnogo je igrača u 20 metara domaćina, lopta nema gde da prođe.

72. minut: Mađari imaju sjajnu kontru, Bola je stigao pre Kostića do lopte, ali je šutirao pored stative. Sreća i za Srbiju.

70. minut: Posle kornera Živkovića, Srbija je dva puta poghodila stativu, prvo Tadić, a potom i Pavlović. Lopta neće u gol.

 

 

67. minut: Srbija je imala sreće, posle kontre Varga je dobro šutirao glavom, prebacio je Vanju Milinkovića Savića, ali je pogodio prečku.

60. minut: Srbija nastavlja da napada, ali bez rezultata. Nema ni sreće.

53. minut: Ponovo Mitović trese mrežu i ponovo je ofsajd. Tadić je bio u nedozvoljenoj poziciji kada je vratio loptu do naapdača Al Hilala. Šteta, bio je to sjajan gol.

 

 

50. minut: Srbija je zatresla mrežu, Mitrović je ubacio odbitak u mrežu, ali je Sergej Milinković Savić bio u ofsajdu kada je glavom vratio loptu do napadača.

 

 

Počeo je drugi deo meča, Dušan Tadić i Filip Kostić su na terenu.

Prvo poluvreme

45+3. minut: Kraj prvog dela, "orlovi" su bili egal sa Mađarskom koja ima prednost zahvaljujući sjajnom golu Šalaija.

43. minut: Srbija pokušava ponovo da dođe do izjendačenja. Kombinuju "orlovi", traže priliku po stranama, posle dobre kombinacije sa Sergejom, šutirao je Mitrović sa 16 metara ali preslabo.

34. minut: GOOOL, Mađarska vodi 2:1, strelac Roland Šalai. Fantastičan gol ofanzivca domaćina, sa 20 metara postigao je evrogol. U sam ugao.

 

 

33. minut: GOOOL, Srbija izjendačuje na 1:1, strelac Pavlović. Živković je izveo korner, a štoper Salcburga je na prvoj stativi bio najviši u skoku.

 

 

30. minut: Pogodak je dao krila Mađarima, rastrčali su se i stvaraju ozbiljnih problema Srbiji. Posebno Nego po desnoj strani koji je mnogo brži od Terzića i Pavlovića. Srećom, nije imao dobar završni pas.

20. minut: GOOOL, vodi Mađarska 1:0 strelac Varga. Kontra domaćina i laka realizacija. Nego je pobegao Terziću po levoj strani, usledio je dobar pas ka Vargi i Srbija je matirana.

 

 

17. minut: Nova kontra i nova velika prilika za Srbiju nije iskorišćena. Posle kornera Mađara, usledila je kontra, Živković i Mitrović su išli "dva na jedan". Krilo PAOK-a je uposlio Mitrovića, ali je golman Dibus stigao na vreme da osujeti kontru.

15. minut: Srbija dosta dobro kontroliše meč, spustili su "orlovi" loptu na zemlju, dosta su dobro kombinovali, što je Mađare vratilo u defanzivu. Čekaju domaćini kontru, za sada odbrana Srbije vrlo dobro kontroliše njihove napade.  Imao je Mijat Gaćinović sjajnu priliku, stigao je skoro do peterca a onda se umesto šuta odlučio da asistira i pogrešio.

8. minut: dobar napad Srbije završio se centaršutem Živkovića ka Mitroviću. Kapiten Srbije je pao u sendviču dvojice Mađara, ali nema penala.

5. minut: Prvi minuti protekli su ispitivanju snaga, lopta je uglavnom u nogama Mađara koji su pokazali da će biti jako opasni u tranziciji, pogotovo u karakterističnim akcijama po krilnim pozicijama. 

Počeo je meč pred 65.000 gledalaca na "Puškaš Areni". Selektor Srbije Dragan Stojković iznenadio je sastavom, videćemo i koliko je na sve to bio spreman njegov kolega Marko Rosi.

 

 

Mađarska je iznenadila Srbiju na stadionu "Rajko Mitić", a "orlovi" su stigli u Budimpeštu da vrate dug u sedmom kolu Grupe "G" i naprave iskorak ka završnici EURO 2024. godine. Selektor Dragan Stojković Piksi je prvi put tražio od igrača da budu "lavovi na terenu", da iskoriste kvalitet i talenat i pobedom se vrate na zacrtan put.

Vez Dušana Vlahovića, Luke Jovića, Mihaila Ristića, Miloša Veljkovića, Stojković je potpuno iznenadio sa timom jer u startnoj postavi nema kapitena Dušana Tadića, pa je kapiten Aleksandar Mitroivć. Igraće "orlovi" sa četvoricom defanzivaca a u toj postavi su Strahinja Eraković i Aleksa Terzić. Šansu je dobio i Mijat Gaćinović pre Filipa Kostića.

Mađari su bez komandanta odbrane Vilija Orbana ali se nadaju da će na "Puškaš Areni" nastaviti sa dobrim igrama i pobedom bukvalno  završiti 85 odsto posla oko plasmana ka Nemačkoj.

Srbija, a ranije Jugoslavija, ne može se pohvaliti brojim pobedama u Mađarskoj. Samo tri puta su slavili, dva puta u prijateljskim mečevima (1:0 1962, 1:0 2020) i samo jednom u  takmičarskim duelima. Bilo je to u baražu za odlazak na SP 1998. u Francusku, kada su selektor Dragan Stojković, Dejan Savićević, Predrag Mijatović deklasirali domaćina 7:1 u Budimpešti a zatim i 5:0 u revanšu za odlazak na Mundijal.

Mađarska - Srbija 2:1 (2:1)

Stadion: Puškaš Arena.
Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska).
Strelci: Varga u 20, R. Salai u 34. za Mađarsku, a Pavlović u 33. minutu za Srbiju.

MAĐARSKA: Dibus - Fiola (od 75. Botka), Lang, A. Šalai - Nego (od 63. Bola), A. Nađi, Stajls (od 63. Kalmar), Kerkez - R. Šalai (od 75. Kata), Soboslaj - Varga (od 83. Adam).

SRBIJA: V. Milinković Savić - Eraković (od 46. Tadić), Milenković, Pavlović, Terzić (od 46. Kostić) - A. Živković (od 75. Radonjić), Gudelj, Lukić (od 83. Ratkov), Gaćinović (od 66. Đuričić) -  S. Milinković Savić - Mitrović.

Kvalifikacije za EURO, sedmo kolo

Grupa "G"

Bugarska - Litvanija 0:2 (0:1)
/Širvijs 45, 55/

Mađarska - Srbija 2:1
/Varga 20, R. Salai 34 - Pavlović 33/

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport