Fudbal

Preminuo Ivan Toplak

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2021

-

16:09

Preminuo Ivan Toplak
MN Press - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni fudbaler i bivši selektor reprezentacije Jugoslavije Ivan Toplak preminuo je u Mariboru u 90. godini života, saopštio je FSS.

Na klupi našeg najboljeg tima, Toplak je sedeo na osam utakmica, ali je najveći uspeh ostvario kao selektor olimpijske reprezentacije, sa kojom je najpre osvojio četvrto mesto na Igrama u Moskvi 1980, a potom i bronzanu medalju u Los Anđelesu 1984. godine.

Taj fenomenalan olimpijski tim koji je igrama i rezultatima privlačio pažnju celokupne sportske javnosti, činili su Dragan Stojković, Bora Cvetković, Mirsad Baljić, Milko Ðurovski, Vlado Čapljić, Mitar Mrkela, Srećko Katanec, Ljuba Radanović, Admir Smajić i mnogi drugi asovi koji su kasnije napravili velike karijere i u A reprezentaciji.

U tandemu sa Ivicom Osimom, Toplak je predvodio Jugoslaviju i na tri utakmice tokom 1986. godine, posle čega se preselio u Indoneziju u kojoj je radio od 1991. do 1993. godine. Tokom uspešne igračke karijere nastupao za mariborski Branik, ljubljansku Olimpiju i Crvenu zvezdu.

Toplak je zabeležio i jedan nastup za najbolju selekciju Jugoslavije, 28. novembra 1956. godine protiv Engleske, ali je kao član mlade reprezentacije naše zemlje na 10 odigranih mečeva postigao čak 12 golova.

Komentari (0)

Sport