Fudbal

FIFA suspendovala Luisa Rubijalesa na tri godine

Komentari

Autor: Tanjug

30/10/2023

-

15:00

FIFA suspendovala Luisa Rubijalesa na tri godine
Luis Rubijales - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Disciplinska komisija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) suspendovala je danas na tri godine nekadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Španije (RFEF) Luisa Rubijalesa zbog toga što je poljubio u usta igračicu španske reprezentacije Dženi Ermoso na pobedničkom postolju po osvajanju Svetskog prvenstva, prenosi Rojters.

U saopštenju se ne navode detalji suspenzije Disciplinske komisije FIFA-e, koja je istraživala optužbe protiv Rubijalesa za kršenje "osnovnih pravila pristojnog ponašanja" i "ponašanja na način koji narušava ugled fudbala i FIFA-e". Rubijales neće moći u naredne tri godine da obavlja fudbalske aktivnosti na nacionalnom, ali i na međunarodnom nivou.

Ženska reprezentacija Španije je 20. avgusta u finalu Svetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu pobedila Englesku sa 1:0 i prvi put u istoriji osvojila titulu svetskog šampiona u ženskoj konkurenciji.

Rubijales je potom pozdravio fudbalerke na pobedničkom postolju. On je u prisustvu 16-godišnje princeze Sofije, uhvatio za lice i poljubio u usta reprezentativku Španije Dženi Ermoso. Posle toga zagrlio je još neke fudbalerke, ali i kraljicu Letisiju.

Rubijales je 10. septembra podneo ostavku na mesto predsednika RFEF posle velikih pritisaka i kritika nakon što je poljubio u usta Ermoso. On se izvinio i rekao da je to bio uzajaman gest, ali je fudbalerka rekla da joj se nije dopalo, da nije pristala i optužila je Rubijalesa za seksualni napad. 

Rojters navodi da nekadašnji predsednik RFEF ima rok od deset dana da od FIFA zatraži obrazloženu odluku. Rubijales na odluku o suspenziji može da uloži žalbu Apelacionom komitetu FIFA-e.

Komentari (0)

Sport