Fudbal

FSS smenio selektora mlade reprezentacije Dušana Đorđevića i imenovao Ljubinka Drulovića

Komentari

Autor: Euronews

31/10/2023

-

16:45

FSS smenio selektora mlade reprezentacije Dušana Đorđevića i imenovao Ljubinka Drulovića
Ljubinko Drulović - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Dušan Đorđević nije više selektor mlade reprezentacije Srbije. Poraz od 9:1 protiv Engleske nije mogao da prođe bez konsekvenci, pa je FS Srbije odlučio da uruči otkaz nekadašnjem treneru Čukaričkog, Radnika, Napretka i pronađe 17. selektora U 21 od 2006. godine, a on je - Ljubinko Drulović.

Asistent Dragana Stojkovića u stručnom štabu A selekecije Srbije pokušaće da sadašnji sastav pokuša da odvede na Evropsko prvenstvo. Zlatni selektor omladinaca sa EP 2013. godine ima iskustva u radu sa mlađim kategorijama, a radio je kao vd selektor Srbije, bio na klupi Severne Makedonije, Partizana, mlade selekcije Uzbekistana.

"Meni je jako žao što smo morali da povučemo ovaj radikalan potez. Bilo bi neodgovorno i neprincipjelno sa naše strane da je rezultat iz Engleske prošao bez reakcije. Preko nekih stvari jednostavno ne možemo da pređemo. Đorđeviću želimo sve najbolje u nastavku karijere, reč je o dobrom čoveku i kvalitetnom stručnjaku koji je svestan delikatnosti situacije u kojoj se našla naša mlada reprezentacije. Drulović se već dokazao u radu sa mlađim kategorijama. Osvojio je Evropsko prvenstvo 2013. godine sa generacijom naših Orlića koja je dve godine kasnije činila okosnicu tima i na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu. Ima ogromno igračko i trenersko iskustvo, radio je u poslednje vreme kao član stručnog štaba Dragana Stojkovića u A reprezentaciji i kao čovek iz sistema FSS zna šta su zahtevi i zadaci na ovako odgovornoj funkciji. Jasno je da svi zajedno moramo da mu pomognemo, da što pre prevaziđemo ovu situaciju i da već protiv Engleza u Bačkoj Topoli i Luksemburga u Staroj Pazovi, naša mlada reprezentacija bude ponovo na visini zadatka", istakao je direktor FSS Miroslav Tanjga.

Đorđević je u kvalifikacije krenuo pobedom nad Azerbejdžanom (2:0), ali onda je u Engleskoj doživeo najveći debakl u istoriji ove selekcije od Gordog albiona (9:1), pa ni pobeda posle toga nad Severnom Irskom u gostima (2:1) nije popravila utisak.

"Posle tri meča, dve pobede i jednog previsokog poraza od Engleske, ovo je logična odluka. Ne bežim od krivice i apsolutno sam svestan odgovornosti u ovom delikatnom trenutku. Svom kolegi Ljubinku Druloviću želim od sveg srca da sa ovim momcima uspešno privede kraju kvalifikacioni ciklus i da se plasira na Evropsko prvenstvo. Ništa još nije izgubljeno, imamo šest bodova i priliku da se i dalje borimo za jedno od prva dva mesta u grupi", rekao je Dušan Đorđević za sajt FSS i zahvalio se kolegama i rukovodstvu na dosadašnjoj saradnji.

Već za dvadeset dana Srbiju čeka novi okršaj sa Engleskom (18. novembar), ovog puta u Bačkoj Topoli, pa će Drulović imati jako zahtevan posao. Četiri dana kasnije "orlići" dočekuju Luksemburg. Čini se da će ključne utakmice za plasman na EP biti igrane protiv Ukrajine koja je u oktobru savladala Englesku 3:2!

Poslednji uspeh mlada selekcija napravila je pod komandom Gorana Đorovića koji je obezbedio učešće na EP 2019. u Italiji. Uprkos činjenici da je Đorović na raspolaganju imao i A reprezentativce Luku Jovića, Nemanju Radonjića, Sašu Lukića, Andriju Živkovića, Uroša Račića, "orlići" su izgubili sva tri meča u "B" grupi (Austrija 0:2, Nemačka 1:6, Danska 0:2) i razočarali.

Od tada su na klupu sedali Nenad Milovanović. Ilija Stolica, Zvonko Živković, Aleksandar Rogić, Goran Stevanović, ali su "orlići" ređali neuspehe, nisu se plasirali na EP ni 2021, ni 2023. godine.

Đorđević je bio šesti selektor u poslednje četiri godine. FSS je dao poverenje Druloviću, ali će morati da ima i više strpljenja sa stručnjacima na klupi, jer teško je praviti igru i rezultat sa igračima koji nemaju veliku minutažu u svojim klubovima.

Komentari (0)

Sport