Fudbal

"UEFA i FIFA postupile nezakonito": Kakve posledice može da ima presuda o evropskoj Superligi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

14:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud Pravde presudio je da su UEFA i FIFA prekršile zakon o konkurenciji zabranom klubovima da se priključe Evropskoj Superligi. U presudi se navodi da evropska i svetska kuća fudbala zloupotrebljavaju dominantan položaj. 

Evropski sud pravde kaže da su FIFA i UEFA postupile nezakonito kada su pokušavale da blokiraju formiranje Evropske Superlige. Presuda je doneta nakon žestoke debate između Evropske i Svetske kuće fudbala s jedne i vodećih evropskih klubova s druge strane, koji žele da uspostave rivalsko takmičenje Ligi šampiona. 

UEFA kaže da je primila na znanje odluku, ali A22, kompanija koja predstavlja Superligu, kaže da odluka menja sve. 

"Sud je efektivno otvorio vrata inovacijama u fudbalu i klubovi sada mogu otvoreno da razgovaraju i razmatraju predloge za rešavanje najvažnijih pitanja sporta. Evropski sud Pravde je najviši sud u Evropskoj uniji, iz toga se na ovu presudu ne može uložiti žalba i ona otvara put za stvaranje novog, uzbudljivog takmičenja i evropskog nivoa na kojem klubovi mogu sami da određuju svoju budućnost", kazao je izvršni direktor A22 Bernd Rajnhart.

Presudom je utvrđeno da su UEFA i FIFA postupile nezakonito, preteći da će sankcionisati igrače i klubove koji su pristupili ocepljenoj Superligi 2021. godine. Sud, međutim, nije sugerisao da Superliga mora da bude odobrena sada. Umesto toga, sud je osporio osnovna vlašćenja UEFA i FIFA, rekavši da se moraju otarasiti proizvoljnih pravila i otvoriti se prema konkurenciji. 

"UEFA će neizbežno morati da preispita neke od svojih praksi i da razmisli šta su njena pravila. Isto važi i za FIFA, ali i za druga sportska tela. U Evropi smo navikli na ovu piramidu i na ovu monopolističku strukturu u kojoj imate jednu organizaciju ili skupove organizacija unutar piramide koji postavljaju pravila za svakog", istakao je profesor prava na Londonskoj školi ekonomije Pablo Ibanjes Kolomo.  

Kvalifikacije kroz domaće lige sada su deo planova Superlige, slično UEFA-inoj ligi šampiona. UEFA takođe planira proširenje Lige šampiona, dok FIFA obnavlja svetsko klupsko prvenstvo.

Veliki klubovi traže izvor novih prihoda

O ovoj temi je za Euronews Srbija govorio komentator Arena sporta Goran Svilar koji ne misli da ova odluka znači automatsko osnivanje Superlige, ali da veliki klubovi zapravo traže novi izvor prihoda.

"Deluje je da je u ovom trenutku napravljen jedan korak u odnosu na ono što je bilo. Kada analiziramo ovu situaciju, trebalo bi se vratiti u period nakon koronavirusa, jer pojavljivanje informacije o potencijalnom osnivanju Superlige je bilo i pre koronavirusa, a samo je pospešeno velikom krizom u koju su došli svi fudbalski klubovi kada je reč o tom trenutnom periodu. Međutim, kako je vreme odmicalo i u samoj organizaciji Superlige je došlo do određenih izmena. Mi smo u primarnoj varijanti imali ligu sa 12 klubova, a sada vidimo po ovom novom predlogu Grupe A22, to bi bila liga sa tri ranga takmičenja, sa mnogo klubova", rekao je. 

Ostatak razgovora možete pogledati u video prilogu

Euronews

Komentari (0)

Sport